Medierea juridică, obligatorie

Judecătorii sunt obligați să recomande medierea, ceea ce înseamnă că multe dintre dosarele care stau pe rol acum ar putea fi soluționate printr-o metodă alternativă de rezolvare a disputelor.
Asta înseamnă că ori de câte ori înțelegerea părților poate stinge un conflict, chiar și în cazul violului, se poate recurge la mediere, printr-o persoană neutră și imparțială, specializată, care caută să faciliteze înțelegerea. Indiferent că este vorba de o cauză aflată pe rolul instanțelor, sau de o neînțelegere nou ivită, părțile pot economisi mult timp și bani prin noua metodă.
 La Palatul Justiției din Oradea s-a desfășurat vineri, în cadrul programului de formare descentralizată a magistraţilor, seminarul "Medierea - de la teorie la practică", care a adunat față în față, pentru prima dată, judecători și mediatori.
La seminarul organizat împreună cu Centrul de Mediere Craiova şi Asociaţia Mediatorilor din Bihor au participat 70 de judecători şi mediatori din Bihor, Cluj, Craiova, Satu Mare şi Bucureşti, printre care președintele Consiliului de Mediere, Anca Ciucă, vicepreședintele Asociației Profesionale a Mediatorilor din România, Kibedi Katalin, vicereședintele Judecătoriei Oradea, judecătorul Cristi Danileț. Din Satu Mare au fost prezenți preşedintele secţiei Civile din cadrul Judecătoriei Satu Mare, judecătorul Todor Tamas, judecătorul Simona Cristea şi mediatorii sătmăreni Marinela Crişan şi Giorgiana Păduraru.
 Seminarul face parte din campania de promovare a medierii ca metodă alternativă de soluţionare a litigiilor susţinută de judecători, având în vedere că, începând cu data de 3 martie 2010, organele judiciare - poliţişti, procurori, judecători - sunt obligate să informeze părţile cu privire la posibilitatea şi avantajele folosirii procedurii medierii, precum şi îndrumarea lor în a recurge la această cale pentru soluţionarea conflictelor, conform Legii 192/2006.
Medierea este obligatorie în multe tipuri de litigii, de la divorţuri până la revendicări, conflicte de muncă sau disputele cu băncile, astfel mii de procese vor fi reduse ca durată şi costuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu