Medierea se poate aplica si in cazul unui viol

Judecatorii sunt obligati sa recomande medierea. Ce inseamna asta? Ca multe dintre dosarele care stau pe rol acum ar putea fi solutionate printr-o metoda alternativa de rezolvare a disputelor. Asta inseamna, ca in ori de cate ori intelegerea partilor poate stinge un conflict, chiar si in cazul violului, se poate recurge la mediere, printr-o persoana neutra si impartiala, specializata, care cauta sa faciliteze intelegerea.

Indiferent ca este vorba de o cauza aflata pe rolul instantelor, sau de o neintelegere nou ivita, partile pot scuti mult timp si bani prin noua metoda.

Aparitia medierii   Este o institutie nascuta in America, in anii 70, in domeniul conflictelor de munca. Incet, incet s-a extins si a cuprins toate domeniile in care este posibila incetarea unui conflict, prin intelegerea partilor. E diferita de conciliere sau arbitraj, fiind mult mai flexibila si mai aproape de nevoile reale ale oamenilor si chiar al firmelor. Din SUA medierea a trecu oceanul si s-a oprit in Europa de Vest: Marea Britanie, Olanda, Germania, Franta, Norvegia. In functie de particularitatile fircarei tari, in unele locuri a mers mai prost, in altele mai bine. Cat despre mediere, rolul ei a fost esential in Orientul Mijlociu, ca procedura intre state.  
Cine face medierea   Mediatorul este o persoana neutra si impartiala, aleasa de catre parti din tabelul mediatorilor publicat in Monitorul Oficial. Evident mediatorul are studii superioare si pregatire in domeniu, dar nu este necesar ca el sa aiba, neaparat studii juridice. Desi nu are putere de decizie, ca un judecator, actul incheiat intre parti, cu ajutorul mediatorului este un act care reflecta intotdeauna vointa partilor. Mediatorul trebuie sa identifice nevoile celor aflati in fata sa, si prin politica pasilor marunti, sa-i ajute sa ajunga la un accord.  
De ce mediator si nu judecator?   Judecatorul aplica pur si simplu legea, pe principiul "unde-i lege nu-i tocmeala, ceea ce face ca, in urma unei sentinte, una dintre parti sa fie mereu nemultumita. In mediere, ambele parti pleaca multumite de solutie, tocmai pentru ca, in procesul medierii intervin si elemente de negociere. Dar, ceea ce este mai important, e ca atunci cand e vorba de persoane fizice, mediatorul gaseste si resorturile psihologice care, exacerbate, duc de obicei, la aparitia unui conflict. Vorbim aici de emotii, proasta comunicare, diferente de valori sau de principii de viata, religioase, culturale, de tot ceea ce poate insemna diferente de puncte de vedere. In plus, medierea este o procedura mai scurta si mai putin costisitoare decat judecata in instanta.  
Categorii de conflicte supuse medierii   Gama este larga, de la viol pana la conflicte intre mari corporatii. De exemplu:
  • Conflicte de munca
  • Conflicte civile, inclusive cele din cadrul unui proces penal
  • Conflicte de familie ( divort, partaj, incredintare minori, contributia la intretinerea copilului)
  • Conflicte comerciale
  • Conflicte comunitare
  • Conflicte scolare
  • Conflicte din penal, inclusiv pentru persoane juridice, pentru care se aplica plangerea prealabila ( lovire, violare de domiciliu, viol, furt, abandonul de familie)
Gama este foarte larga, legea spunand ca poate fi mediat aproape orice, in afara situatiilor in care se aduce ordinii publice sau drepturilor care vizeaza statutul persoanei  
Costuri   Costurile sunt mai mici decat cele din justitie, mediatorii convenind de la bun inceput asupra costurilor, care sunt suportate de ambele parti. Sunt situatii cand se percep tarife orare, dar acest lucru duce uneori la blocaje, pentru ca partile sunt stresate ca trece timpul si nu se ajunge la o solutie in minutele platite.  
Acordul de mediere   Acordul poate fi dus la judecator, daca dosarul a venit de acolo, poate fi legalizat la notariat, daca este vorba de imobile, sau este pur si simplu o intelegere, cu valoare de inscris sub semnatura private, pe care partile o vor respecta fara a mai fi nevoie de alte formalitati.
  In acelasi timp, insa, partile se pot retrage oricand din procedura medierii.
Sursa: impactnews.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu