Ministerul Sanatatii...Cazurile de malpraxis vor putea fi rezolvate prin mediere

Cazurile de malpraxis vor fi soluţionate mai rapid, prin reducerea la minimum a procedurilor judiciare şi recurgerea la mediere, problema prejudiciului putând fi rezolvată prin înţelegere între victimă şi furnizorul de servicii medicale, conform ultimelor modificări legislative în acest sens.
Au fost introduse, în premieră, prevederi prin care prejudiciile stabilite de comisiile de malpraxis ale direcţiilor de sănătate publică se pot rezolva pe cale administrativă, prin înţelegere între victima actului de malpraxis (sau a aparţinătorilor acesteia) şi furnizorul de servicii medicale. În acest fel pacienţii pot preîntâmpina un proces în instanţă care poate avea o durată îndelungată şi costuri ridicate, informează, miercuri, Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat.

"De altfel, în prezent, există o tendinţă la nivelul tuturor statelor Uniunii Europene de soluţionare a cazurilor de malpraxis prin această soluţie, de mediere", potrivit sursei citate.
Decizia comisiei va trebui să stabilească nu numai dacă în cauză a fost sau nu o situaţie de malpraxis, aşa cum se întâmpla până în prezent, dar să se pronunţe şi asupra circumstanţelor, a cauzelor, a naturii a întinderii prejudiciilor produse pacienţilor.
Alte modificări legislative au în vedere faptul că la dezbaterile comisiei de malpraxis să poată participa şi un reprezentant al societăţii de asigurări.
În cazul în care comisia stabileşte că există cazul de malpraxis, asigurătorul va face o ofertă celui prejudiciat pentru a se încheia o înţelegere. Dacă victima prejudiciului şi personalul medical, furnizorii de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice acceptă această înţelegere se va încheia un contract de tranzacţie.
În caz contrar, dacă cel prejudiciat nu este de acord cu oferta asigurătorului, soluţionarea conflictelor existente între cel care reclamă malpraxisul şi personalul medical va fi realizată de către mediatori autorizaţi angajaţi de către direcţiile de sănătate publică, prevederea fiind, de asemenea, o premieră.
Pentru evitarea situaţiilor în care activitatea comisiilor de malpraxis se blochează din cauza lipsei experţilor judeţeni pentru anumite specialităţi sau din cauza refuzului acestora de a analiza activitatea colegilor din aceeaşi unitate sanitară s-a întocmit o listă naţională de experţi care pot fi consultaţi. Astfel, un expert stabilit în cadrul listei naţionale va putea expertiza cazurile apărute la nivelul oricărui judeţ, chiar dacă acesta îşi desfăşoară activitatea într-o unitate medicală.
Tot ca noutate, personalul medical, furnizorii de servicii medicale vor avea obligaţia să furnizeze informaţii privind procedurile şi tratamentul administrat persoanei care se consideră victima unui act de malpraxis în termen de 15 zile de la depunerea cererii.
"Prin noile modificari la Legea 95/2006, Ministerul Sănătăţii urmăreşte întărirea rolului şi a atribuţiilor comisiilor de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis care funcţionează la nivelul direcţiilor de sănătate publică. De asemenea, am introdus dispoziţii noi prin care se vor putea soluţiona mult mai rapid cazurile de malpraxis prin facilitarea procedurilor administrative şi reducerea la minimum a procedurilor juridice", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, citat în comunicat.
Ministrul Sănătăţii a cerut ca noile modificari la Legea 95/2006 sa fie dezbatute în Parlament în regim de urgenţă, potrivit sursei citate.
Sursa: monitorulsv.ro

Un comentariu:

  1. Que Jesus nos una e sejamos uma grande familia na paz e na graça do amor cristão. Graça e Paz. http://joaorevela.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere