Asociatia profesionala a mediatorilor "Minerva" Prahova

Ziarul PrahovaCu patru ani in urma, intra in vigoare Legea 192 (modificata prin Legea 370, 2009) privind medierea si organizarea profesiei de mediator, prin care s-a dorit ca partile aflate in conflict sa beneficieze de un mijloc mai comod, mai ieftin, mai rapid pentru rezolvarea diferendului. Dar, pe cat de generoase au fost - si au ramas – prevederile respectivei legi a medierii, actul normativ si specialistii in acest domeniu au ramas, totusi, o necunoscuta pentru majoritatea populatiei. Spunem astfel deoarece, pentru rezolvarea unor litigii, foarte putini dintre cei care apeleaza la mijloacele consacrate ale justitiei, au avut curiozitatea, macar, sa treaca pe la un birou de mediere sau sa discute cu un mediator autorizat.
Iata de ce ne facem datoria de a scoate mai la lumina o activitate cu semnificatii si implicatii dintre cele mai diferite. Asadar, medierea este o procedura alternativa de solutionare a conflictelor dintre persoane fizice sau juridice, care se bazeaza pe compromis, evitandu-se clasicul demers din instantele judecatoresti (se poate recurge la mediere in faza de judecata sau inaintea acesteia). Modalitatea practica de desfasurare a medierii este calea amiabila pe care cei aflati intr-un conflict se angajeaza sub indrumarea unei persoane specializate care are calitatea de mediator, si poate sa rezolve litigiul intr-un timp foarte scurt, cu bani mai putini decat la instanta, totul fiind confidential.
Obiectul medierii il pot face conflictele de tot felul: comerciale, de drept civil sau penal, cele care vizeaza protectia consumatorilor, conflictele de munca sau familiale, cele din domeniul educatiei sau sanatatii si oricare alt conflict in care partile sunt dispuse sa accepte dialogul. Aceasta inseamna si ca medierea este voluntara dar, in acelasi timp, confidentiala.
Despre toate aceste date am discutat cu doamna mediator Georgeta Dinu, unul dintre fondatorii Asociatiei profesionale a mediatorilor "Minerva" din Ploiesti, care – dincolo de elementele cadru ale legii si de preocuparile mediatorilor colegi – a tinut sa sublinieze avantajele de care pot beneficia cei care, inainte de a apela la o instanta judecatoreasca, bat mai intai la usa unui birou de mediere. "Este vorba, in primul rand, despre faptul ca, prin mediere, conflictele se rezolva mai rapid – ne-a declarat doamna Dinu. In acelasi timp, se reduc si costurile de rezolvare a acestora, iar momentul desfasurarii procesului de mediere il aleg chiar partile aflate in conflict - care nu trebuie sa mai astepte programarile la care recurg instantele - si, ceea ce este foarte important, solutia este in mainile celor care recurg la mediere. Aceasta nu inseamna, insa, ca partile care recurg la un astfel de proces nu pot fi asistate sau reprezentate de catre avocati".
Cu alte cuvinte, medierea este, practic, o negociere care are loc in afara salii de judecata, dar in prezenta unui specialist mediator, iar intelegerea la care se ajunge este consfintita printr-un act care are valoarea unui document cu "titlu executoriu" - act care, conform legii, ii obliga pe cei implicati sa puna in aplicare intelegerea (fiind vointa partilor). In acest caz, partile sunt scutite de plata taxei de timbru, a onorariilor avocatilor sau a taxelor de expert.
"La fel de important este, insa, si faptul ca, recurgand la un proces de mediere, partile aflate intr-un conflict vor putea discuta speta mai in detaliu si vor intelege mult mai bine situatia in care se afla, ceea ce-i va ajuta, cu siguranta, la o solutie de comun acceptata si favorbila ambelor parti – a mai tinut sa precizeze doamna Georgeta Dinu. Iar dinspre mediatorul la care au recurs, vor beneficia de neutralitatea, de impartialitatea si de confidentialitatea sa, care, cu siguranta, vor genera un tonus mai optimist ambelor parti. De aceea imi si permit sa spun ca dialogul dintr-o mediere inlocuieste, cu brio, confruntarea din instanta".
Fata de toate acestea, doamna mediator Florentina Turmac avea sa ne vorbeasca si despre preocuparile concrete ale Asociatiei pentru popularizarea, in randurile celor interesati, a avantajelor si a modalitatilor de colaborare cu mediatorii profesionisti .
In acest sens, dna Turmac a mentionat faptul ca, pentru promovarea medierii ca mijloc activ de solutionare a conflictelor, s-au incheiat protocoale de colaborare cu judecatoriile si parchetele din judet – care, prin personalul de specialitate, se vor implica in astfel de actiuni. De asemenea, se stabilesc conventii de parteneriat cu primariile prahovene, in vederea accelerarii implementarii medierii in comunitatile locale. Florentina Turmac chiar ne-a dat exemplul comunei Baltesti unde, cu concursul primarului Ion Radu, va lua fiinta un birou de mediere ce va sta la dispozitia localnicilor, dar si a tuturor cetatenilor precum si a agentilor economici si a institutiilor din zona limitrofa.
Leon CHIRILA
Sursa: ziarul prahova

Un comentariu:

  1. Cine este Florentina Turmac? Eu nu o gasesc in lista mediatorilor autorizati. De ce face o asociatie a mediatorilor daca nu e mediator? Sau e ca la farmacii: daca ai bani angajezi un farmacist cu licenta de libera practica si iti faci farmacie?

    RăspundețiȘtergere