MEDIEREA SI MEDIATORUL IN CONTEXTUL COMUNITATII....scola de vara de la Sambata de Sus


foto: mediator Victorița Soare
In minunata locatie oferita de Manastirea Brancoveanu, din localitatea brasoveana Sambata de Sus, s-a desfasurat in perioada 02-05 septembrie Scoala de vara “Medierea si Mediatorul in contextul comunitatii”.
Evenimentul a fost excelent organizat de catre Asociatia Profesionala Colegiul Mediatorilor, cu sprijinul Academiei Sambata – Spiritualitate, Arta, Cultura, Stiinta, avand ca principal sponsor PRICEWATERHOUSECOOPERS.
Tematica abordata,  fiind  diversificata si  de  actualitate, a starnit interesul a peste 70 de mediatori din toate colturile tarii, proveniti din diverse asociatii profesionale.
Cursurile au fost deschise de catre domnul

Adrian Cristinel Badila, membru fondator si Presedinte al Colegiului Mediatorilor, trainer si evaluator autorizat in domeniul medierii.
Dintre subiectele abordate in deschidere, amintim aici teme precum: parteneriatul activ cu Consiliul de Mediere, imbunatatirea gradului de colaborare a mediatorilor pentru oferirea de servicii de mediere de calitate in comunitate, cresterea  gradului de informare a mediatorilor privind cazuistica disputelor in comunitate.
A urmat alocutiunea pitoreasca, as spune, a domnului Gheorghe Botarca, primarul orasului Topoloveni, din judetul Arges.  Domnia-sa ocupa aceasta pozitie de 21 de ani, iar in anul 2005 i-a fost decernat Ordinul National pentru Merit in Grad de Cavaler, acordat de Presedintia Romaniei. Domnul Botarca a vorbit despre Medierea in comunitate si managementul conflictului si administratia publica locala, atacand subiecte de actualitate, cum ar fi: parti interesate de mediere in comunitate, natura conflictuala a administratiei publice locale, genuri de dispute in comunitate (generate de un management de proiect  precar, utilizarea defectuoasa a terenurilor, dispute interetnice, conflicte sociale, de munca etc). De asemenea, s-au identificat pasii de urmat in prevenirea si rezolvarea disputelor in comunitate, precum si rolurile posibile pentru reprezentantii administratiei publice locale.
Urmatoarul punct pe agenda Scolii de vara l-a constituit Medierea in scoala, subiect abordat de catre domnul Constantin Adi Gavrila, Director general al Asociatiei “Centrul de Mediere Craiova”, Presedinte al Uniunii Centrelor de Mediere din Romania, membru al Consiliului de Mediere. Subiectele in discutie au vizat conflictologia scolara, gestionarea conflictelor din scoala prin mediere, au fost prezentate bunele practice internationale in materie, precum si programul de mediere de la Grupul Scolar “Traian Vuia” din Craiova, un real success pentru comunitate.
Medierea in cauzele penale, un alt subiect interesant din agenda lucrarilor, a fost prezentat de doamna Dr. Ana Balan, Vicepresedinte al Societatii Romane de Criminologie si Criminalistica,  doctor in drept, specializarea criminologie, la Academia Romana, Institutul de Cercetari Juridice. Cu o bogata experienta in sistemul penitenciar din Romania, domna Balan a prezentat recomandarile internationale privind medierea in cauzele penale, avantajele justitiei restaurative fata de justitia retributiva, prevederi ale Codului de Procedura Penala care fac trimitere de mediere, infractiuni care pot fi deduse procedurii de mediere, o statistica a sanctiunilor aplicate de instantele de judecata, precum si procedura medierii in cauzele cu infractori minori. Tot in cadrul acestui modul, a fost discutata problematica medierii in procesul de reintegrare sociala a infractorilor,  tema sustinuta de domnul Todirita Constantin, Sef al Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Brasov.  S-a discutat aici despre locul si rolul probatiunii in cadrul sistemului romanesc de justitie penala, despre justitia restaurativa in probatiune si rezultatele acesteia, experienta altor state in domeniu, avantajele pe care medierea in cauzele penale o are atat fata de victima, cat si pentru infractor, dar si pentru comunitate. In final, au fost identificate modalitatile prin care probatiunea poate sa interfereze cu medierea, principalul motor fiind consilierul de probatiune.
Si cum medierea se bazeaza pe comunicare, in primul rand, a urmat un subiect foarte apreciat de asistenta, si anume Comunicarea publica eficienta, prezentat de catre doamna Conf.Univ.Dr. Viorica Aura Paus, Prodecan la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Jurnalism si Stiinte ale comunicarii, coordonator al programului de masterat Comunicare corporativa.  In discutie s-au adus normele unei comunicari eficiente, stiluri  personale de comunicare, strategii de sprijin in comunicare, elemente ale comportamentului para-lingvistic, comunicare interactiva, precum si sugestii pentru profesia de mediator.
Un alt punct al agendei de lucru a fost asteptat cu foarte mare interes de catre toti cei prezenti la lucrarile scolii de vara: Dezvoltarea personala a mediatorului. Pshihanaliza. Subiectul a fost sustinut de domnul Profesor  universitar Vasile Dem. Zamfirescu, Vicepresedinte,  psihanalist formator si supervisor al Societatii Romane de Pshihanaliza  si   membru direct al Asociatiei Pshihanalitice Internationale, autor al multor carti si traduceri din domeniul psihanalizei (S.Freud, C.G.Jung).  Acesta, impreuna cu doamna Simona Reghintovschi, de asemenea psihanalist cu o vasta experienta, ne-a introdus in tainele cunoasterii inconstientului, ne-a prezentat nevoia pentru mediatori de a apela la supervizare, pentru a realiza descarcarea de emotiile negative acumulate pe parcursul sedintelor de mediere. De asemenea, s-a discutat despre transferul care se realizeaza in momentul in care comunicam cu partile aflate in conflict. Alte puncte atinse aici: psihanaliza, ca sistem de discipline centrat pe ideea de inconstient, prezentarea si analizarea catorva fenomene psihice in care prezenta inconstientului este evidenta.
Si cum profesia de mediator in Romania este la inceput, un subiect extrem de  bine primit de catre participanti l-a constituit Managementul carierei, prezentat de domnul Mihail Brinzea, Coordonator al Departamentului de Educatie si Formare pentru Pace si Reconciliere AIDRom, licentiat in teologie, formator si evaluator de furnizori de formare. S-au abordat teme precum: Cariera – proces dinamic cu roluri asumate, cariera – roluri, experiente, identitatea personal-profesionala in contextual unui ansamblu social, elemente, ingredient ale carierei, identitatea carierei – perceptive si evaluare permanenta, cariere in mediere, repere mentale si pozitia in sistem, managementul schimbarii, marketingul biroului, pozitionare si vanzare.
Ultima interventie, dar poate cea mai asteptata, a apartinut doamnei Anca Elisabeta Ciuca, Presedinta Consiliului de Mediere din Romania, care a dorit sa propuna si sa dezvolte un Plan  de actiune si cooperare a mediatorilor.  La acest moment s-au  dezbatut problemele reale intampinate in desfasurarea activitatii de catre mediatori, s-au facut propuneri pentru imbunatatirea comunicarii intre acestia si Consiliul de Mediere, s-au discutat nemultumirile celor prezenti fata de unele aspecte “nevralgice” ale profesiei de mediator, s-a reiterat rolul activ pe care asociatiile profesionale ale mediatorilor trebuie sa-l manifeste in vederea promovarii institutiei medierii si a profesiei de mediator.
 Personal, felicit organizatorii pentru reusita scolii de vara, pentru agenda de lucru incarcata de teme de interes, cat si pentru calitatea trainerilor si a facilitatorilor. Nu pot insa sa nu punctez un aspect: mi-as fi dorit sa depasim stadiul teoretizarii si conceptualizarii, sa abordam aspecte cu un continut practic mai accentuat, sa realizam o masa de lucru comuna, cu expunere de experiente personale in procesul medierii, intrucat acest lucru este asteptat in randul mediatorilor.
Sursa: medieregalati

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu