Alina Gorghiu - Medierea , metoda alternativa la justitia clasica

Foto: Alina Gorghiu
Astazi, 16 octombrie 2010 , a avut loc la Palatul Parlamentului conferinta “Medierea , metoda alternativa la justitia clasica” organizata de Asociatia “Centrul Avocatilor Mediatori” in colaborare cu doamna Gorghiu Alina , deputat PNL.Dar mai intai sa vedem ce inseamna medierea si care sunt avantajele ei.

Ce este medierea?

Prin mediere se intelege o forma alternativa de rezolvare a disputelor intre doua sau mai multe parti ce doresc sa ajunga la o intelegere, cu ajutorul unei terte persoane, specializate in calitate de mediator. Disputele pot implica (din punct de vedere al partilor) state, organizatii, comunitatii, indivizii.
Mediatorii utilizeaza tehnici specifice pentru a imbunatati dialogul dintre partile implicate ajutand la
atingerea unei conventii (cu efecte concrete) in problema pusa in discutie. Fireste, mediatorul trebuie sa fie impartial, iar discutiile sa fie pastrate de catre acesta in conditii de confidentialitate.
Partile implicate pot folosi mediatori in probleme comerciale, legale, diplomatice, de comunitate sau neintelegeri de la locul de munca sau familiale.
Conform legii in vigoare, medierea este definita astfel: “Medierea reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate în calitate de mediator, în conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate.
Scurt istoric
Activitatea de mediere a fost practicata din cele mai vechi timpuri. Istoricii ii situeaza aparitia in perioada comertului fenician. Practicile din Grecia Antica si din Roma Antica au adus un inteles adecvat termenului de “mediere”. Romanii au folosit mai multe denumiri pentru persoanele care se ocupau de acest process, precum: medium, interpolator, conciliator, interlocutor, iar, in final, mediator.
In Evul Mediu, in unele tari practica de mediere a fost interzisa, iar in altele putea fi realizata doar de catre autoritatile centrale. In anumite culture, mediatorul era considerat o persoana sacra, ce merita un respect deosebit, iar medierea moderna a aparut in SUA la inceputul anilor ’70.
Avantajele medierii
Prin procesul de mediere, participantii pot consimti la solutiile pe care problemele discutate le determina. Definirea naturii disputei poate, adesea, clarifica metoda cea mai eficienta pentru rezolvarea problemei.
Unul dintre scopurile principale ale procesului de mediere este definirea problemei, dezvoltarea optiunilor si atingerea unor solutii acceptate de toate partile implicate. Medierea poate functiona nu doar ca rezolvarea a unei dispute, dar si ca mod de prevenire a acesteia. Procesul de mediere poate fi utilizat si ca avantaj in negocierea contractelor, prin identificarea intereselor ambelor parti si promovarea unei comunicari eficiente intre acestea.
Medierea, intr-un cadru mai larg, poate insemna prevenirea conflictelor sau dezvoltarea mecanismelor de adresare a acestora, dupa cum apar.
Programul conferintei:
Ora 11:00-11:10 Prezentarea evenimentului “Medierea , metoda alternativa moderna la justitia clasica
Ora 11:10-11:20 Rolul medierii in societate : MARIA TOGHINA ( mediator )
Ora 11:20-11:30 Introducere in Procedura Medierii : MIHAI GHERVASE ( Director Human-Toolkit, mediator )
Ora 11:30-12:15 Speta Litigii de Munca Mediator: MIHAI GHERVASE Parti: 1.ZENO SUSTAC ( avocat , mediator , arbitru , practician in insolventa ) 2.CIPRIAN CIOARIC ( avocat, mediator )
Ora 12:15-12:30 Sesiune de intrebari , raspunsuri , discutii libere
Ora 12:30-13:00 Pauza cafea
Ora 13:0013-:45 Speta Litigii Asociatii de Propietari/Locatari Mediator: ION DEDU ( mediator ) Parti: 1.BOGDAN STANESCU ( avocat , mediator ) 2.CONSTANTIN MIHAELA ( mediator )
Ora 13:45-14:00 Sesiune de intrebari , raspunsuri , discutii libere
Ora 14:00 Incheiere – ALINA GORGHIU
Conferinta a inceput prin prezentarea evenimentului de catre domna deputat , urmat de rolul medierii intr-o societate ( prezentat de mediatorul Maria Toghina ) si de o introducere in procedura medierii ( facuta de Mihai Ghervase , directorul Human Toolkit ).Dupa aceasta etapa , au urmat doua simulari de situatii in care este folosita aceasta metoda.Prima speta a constat in medierea unui conflict intre firma SuperConstruct SRL ( reprezentata de director ) si un numar de 25 de angajati disponibilizati avand drept cauza nerespectarea contractelor de munca, iar cea de-a doua dintre firma de furnizare a serviciilor menajere si o asociatie de locatari.
Asociatia “Centrul Avocatilor Mediatori” s-a infiintat la initiativa unui grup de sapte avocati mediatori care au urmat cursurile despre mediere organizate de dl. Thierry GARBY , in conformitate cu regulamentul Forumului Mondial al Centrelor de Mediere si cu sprijinul Black Sea Countries Bar Association.
Uniunea Nationala a Mediatorilor din Romania ( UNMR) infiintata de aproape 2 ani care reuneste aproximativ 10% din numarul mediatorilor autorizati.La finalul anului 2009 , a avut loc primul Congres National, eveniment care a reunit reprezentanti de marca ai lumii profesionale si personalitati ale diverselor domenii.
Sursa articol:Brotacu's Blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu