Ce conflicte sunt între avocatură şi mediere

Gavin Lightman, preşedintele „Asociaţiei europene  a judecătorilor care susţin medierea“ Ai un scandal cu vecinul, te-ai certat cu patronul sau te bate gândul să divorţezi? Dacă nu vrei să pierzi luni de zile şi să cheltuieşti mii de euro într-un proces cu final incert, poţi să apelezi la un mediator.


Instituţia mediatorului, puţin cunoscută în România, a fost prezentată pe larg la conferinţa cu titlul "Medierea în Uniunea Europeană. Stadiu şi perspective", organizată, ieri, la Bucureşti. Participanţii la conferinţă au arătat că există deja câteva mii de români care au apelat la mediere pentru a-şi rezolva conflictele.
Asociaţia
Centrul de Mediere Craiova oferă asemenea servicii încă din anul 2003, dinainte de apariţia Legii 192 / 2006, care a înfiinţat oficial profesia de mediator în România. Centrul din Craiova a avut peste 1.000 de clienţi, iar 70 la sută din cazuri au fost rezolvate pozitiv, fără ca părţile implicate să mai recurgă ulterior la proces, ne-a declarat mediatorul Adina Nica.

Profesie liberală

Această profesie face parte din categoria celor liberale, iar mediatorii nu trebuie să aibă neapărat o pregătire juridică. Onorariile mediatorilor sunt confidenţiale şi se negociază cu fiecare client în parte, însă tarifele sunt mult mai mici decât cele ale avocaţilor. Una dintre reguli este prezentarea la mediator a tuturor părţilor aflate în litigiu, iar plata onorariului se face în părţi egale, astfel încât să nu existe suspiciuni că mediatorul ar fi subiectiv.

Experienţă europeană

Românii pot alege dacă să meargă sau nu la mediator, dar în alte ţări acest lucru a devenit obligatoriu. Printre ţările care au tradiţie în domeniul serviciilor de mediere se numără Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie. Situaţia din Marea Britanie a fost prezentată, la conferinţa de ieri de la Bucureşti, de Gavin Lightman, preşedintele „Asociaţiei europene a judecătorilor care susţin medierea".

Potrivit acestuia, un cetăţean care merge la judecată fără a fi recurs anterior la mediere e obligat să suporte cheltuielile de judecată, indiferent ce sentinţă va fi decisă de judecător. În plus, dacă tribunalul îl condamnă la plata unor despăgubiri, cel care a refuzat medierea va plăti, drept sancţiune, şi o amendă egală cu 25 la sută din valoarea despăgubirilor. Aceată procedură de a impune medierea este foarte eficientă şi ajută la degrevarea activităţii instanţelor, susţine Gavin Lightman.
Sursa: stiri pe scurt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu