Conferinţa Medierea în Uniunea Europeană. Stadiu şi perspective

Alina BicaSecretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Alina Bica, a participat vineri, 29 Octombrie, la conferinţa “Medierea în Uniunea Europeană. Stadiu şi perspective” organizată de Asociaţia Magistraţilor Europeni care susţin Medierea (GEMME) – secţiunea română, la care au fost invitaţi magistraţi, mediatori, avocaţi, notari şi jurişti din România şi din străinătate, reprezentanţi ai sistemului legislativ şi executiv.

Obiectivul acestei conferinţe a fost acela de a prezenta modul în care medierea a fost implementată şi funcţionează în
România, dar şi în alte state, şi de a expune perspectivele şi planurile de viitor în promovarea şi aplicarea pe scară largă a acestei metode alternative de soluţionare a litigiilor la nivel naţional şi european.

În cadrul conferinţei, secretarul de stat în MJ a prezentat ultimele evoluţii din domeniul legislativ precum şi modalitatea în care adoptarea noilor Coduri şi a Legii privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor vor aşeza justiţia şi întreaga societate pe noi baze, mai aproape de cetăţean şi de nevoile lui, dar şi modul în care acestea vor sprijini instituţia medierii.

Astfel, în Legea pentru accelerarea soluţionării proceselor, promulgată de Preşedintele României în data de 25.10.2010, au fost preluate propunerile formulate de mediatori, Ministerul Justiţiei inserând în această lege câteva prevederi menite să facă cunoscute avantajele medierii părţilor aflate în dispute deja judiciare şi să le încurajeze a apela la dialog. De exemplu, după intrarea în vigoare a noilor prevederi, în cauzele comerciale şi în divorţuri, recomandarea judecătorului adresată părţilor de a apela la mediere va dobândi un efect obligatoriu, cu privire la participarea părţilor la şedinţa de informare. După şedinţa de informare, în funcţie de capacitatea mediatorului de a le capta atenţia şi încrederea, părţile vor decide dacă vor urma medierea sau dacă revin la instanţă.

Aceste prevederi vor fi extinse prin aplicarea noului Cod de procedură civilă, prin care se insituie obligativitatea pentru instanţa de judecată de a recomanda părţilor soluţionarea conflictului prin mediere. De asemenea, în cadrul noului Cod de procedură penală, în scopul desfăşurării cu celeritate a procesului penal, a fost reglementată posibilitatea renunţării la pretenţiile civile, a recunoaşterii de către inculpat a pretenţiilor părţii civile, precum şi a încheierii unei tranzacţii sau a unui acord de mediere.

Ministerul Justiţiei, alături de Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Consiliul de Mediere şi Academia Română au fost parteneri ai acestui eveniment.
Sursa: amosnews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu