Consiliul de Mediere saluta armonizarea principalelor coduri juridice cu prevederile europene cu privire la mediere

Consiliul de Mediere saluta armonizarea principalelor coduri juridice cu prevederile europene cu privire la mediere, in conditiile in care, cea mai recenta dintre acestea, Directiva 52/2008 a Parlamentului European, prevede masuri de transpunere a acestora in legislatia interna a statelor membre.

Potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES, Consiliul de mediere apreciaza ca adoptarea in Parlament, miercuri, a propunerii legislative cunoscute sub denumirea de Mica Reforma din Justitie "este un succes remarcabil al medierii in România,
atât pentru corpul profesional al mediatorilor, al carui rol tinde sa devina determinant in societate, cât si pentru justitiabili sau potentialii justitiabili, care vor avea posibilitatea de a-si solutiona disputele in mod elegant si durabil, antrenând costuri reduse, intr-o perioada de timp rezonabila".

In calitate de autoritate nationala de control si reglementare in domeniul medierii conform legislatiei cadru in vigoare, Consiliul de Mediere a demarat, in cursul acestui an, consultari cu specialistii Ministerului Justitiei, care au redactat proiectul privind adoptarea unor masuri in vederea accelerarii solutionarii proceselor. In acest sens, a formulat propuneri concrete de includere a institutiei medierii in codurile principale, acestea regasindu-se in forma adoptata de Guvern a proiectului de lege privind reforma in Justitie, precizeaza comunicatul.

Potrivit sursei citate, demersurile au fost intreprinse in scopul utilizarii mai intense a medierii si pentru a asigura un cadru juridic previzibil partilor care recurg la mediere, fiind necesara introducerea unei legislatii cadru, care sa abordeze, in special, aspecte esentiale ale procedurii civile. Ulterior, discutiile au fost continuate cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii si asociatiile profesionale ale judecatorilor.

Consiliul de Mediere considera ca adoptarea Micii Reforme reprezinta "un pas spre normalitate intr-o societate framântata de multiple dispute in care rolul mediatorului ca profesionist este esential".

Consiliul va incuraja si sustine orice modificari legislative adoptate in folosul medierii si al mediatorilor, in vederea transpunerii in legislatia interna a recomandarilor si directivelor europene cu privire la mediere, se mai arata in comunicat.
Sursa: dreptonline.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu