Mediere în locul proceselor lungi

Intermedierea problemei de către un specialist vă poate scuti de multe cheltuieliJudecătorii ar putea fi obligaţi de secţiile reunite ale Curţii Supreme să se pronunţe la fel în litigiile de muncă care au acelaşi obiect, în urma unui protocol semnat de Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Economic şi Social.

Cele două instituţii, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Consiliul Economic şi Social (CES), au semnat astăzi un protocol de colaborare prin care cer unificarea practicii în litigiile de muncă şi asigurări sociale.
„Am constatat că sunt situaţii în care pe aceleaşi litigii de muncă, cu acelaşi obiect, instanţele din ţară au dat verdicte diferite. Aşa că am gândit un protocol care să prevadă, printre altele, o practică unitară la nivelul instanţelor. Este nevoie de o practică comună, pentru a evita interpretarea legii”, a declarat Valentin Mocanu, vicepreşedintele CES şi de asemenea secretar de stat în Ministerul Muncii.
Mediere în locul proceselor lungi
Asta, spune
oficialul, şi în condiţiile în care în ultimii ani numărul de cauze care au avut la bază litigii de muncă a crescut în mod constant, ajungând până la aproape 40.000 de cauze. Teoretic, la cererea CSM, secţiile reunite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pot decide ca instanţele să aplice aceeaşi decizie în speţele cu acelaşi obiect din domeniul muncii.
Mocanu a adăugat că protocolul mai prevede şi o promovare mai bună a procedurii de mediere şi arbitraj, care să scutească ambele părţi de un proces lung în instanţă.
„Încercăm să stimulăm partenerii să aplice şi metoda medierii. Chiar dacă implică costuri şi din partea reclamantului, care în instanţă nu plăteşte taxe, o soluţie obţinută prin mediere exprimă un acord al ambelor părţi, ceea ce nu se obţine în urma unui proces. Şi să nu uităm că aceste părţi rămân de obicei într-o relaţie de muncă după proces şi atunci e de preferat să se rezolve conflictul pe cale amiabilă”, a explicat oficialul.
Sursa: evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu