Mediatorul Nicolaie Dediu de vorba cu mediatorul Robert-Ionut Chiriac despre proiectul "MEDIATORUL DE SERVICIU"


Tabloul mediatorilor din municipiul Onesti
Astazi am sa stau de vorba cu mediatorul autorizat Robert-Ionut Chiriac, consilier juridic in cadrul DIRECTIEI ADMINISTRATIEI PUBLICE-Departamentul juridic-Onesti.
N.D.-Buna Ionut
I.C.-Buna Nicu
N.D.-Ne intalnim din nou dupa ce ne-am intalnit la conferinta de la Adjud, apoi la Buzau, la Conferinta Nationala a Mediatorilor de la Bucuresti......de multe ori de fapt.....Ce cauti tu in holul Judecatoriei Onesti ?
I.C.-Astazi dupa cum vezi si tu sunt mediatorul de serviciu din cadrul Judecătoriei Oneşti. Proiectul « MEDIATORUL DE SERVICIU » a fost propus în cadrul întrunirilor mediatorilor autorizaţi de la Oneşti la Cafeneaua Mediatorului.
N.D.-Ma faci curios. Ce este cafeneaua mediatorului si ce este proiectul mediatorul de serviciu ?
I.C.-Cafeneaua mediatorului este un proiect al mediatorilor autorizati din Onesti ce consta in intalnirea acestora, în fiecare ultimă zi de joi din lună, pentru a discuta aspecte generale privind profesia de mediator şi pentru a analiza exemple de bune-practici în mediere. In una din aceste intruniri a fost lansat proiectul „MEDIATORUL DE SERVICIU”, proiect ce are ca scop realizarea procedurii gratuite de informare a cetăţenilor cu privire la avantajele medierii in cadrul judecatoriei si a municipiului Onesti. Partile decid ulterior dupa informare dacă acceptă soluţionarea litigiului prin mediere.
N.D.-O idee ce merita copiata de toate asociatiile de mediatori din tara. Ce reactii au avut avocatii, judecatorii, justitiabilii in momentul aparitiei mediatorului de serviciu ?
I.C.-Pot sa-ti confirm faptul ca că reacţiile au fost pozitive din toate părţile.
În primul rând, judecătorii au inceput sa recomande părţilor să apeleze la mediere, în vederea soluţionării litigiului pe cale amiabilă, în orice fază a judecăţii. În acest sens, părţile sunt îndrumate să se adreseze mediatorului de serviciu şi să participe la o şedinţă de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri.
În al doilea rând, colegii avocaţi au la cunoştinţă despre existenţa acestei noi profesii liberale, reglementată prin Legea nr.192/2006, iar mediatorii prezintă avantajele medierii pentru avocaţi, cele două profesii fiind complementare şi nicidecum concurente.
Cât priveşte justiţiabilii, curiozitatea despre această nouă metodă alternativă la justiţia clasică de soluţionare a conflictelor s-a făcut imediat simţită. Omul simte nevoia de a fi ascultat, de a fi lăsat să îşi expună necazul ce-l poartă prin sălilele de judecată şi primeşte cu surprindere vestea că litigiul său se poate rezolva şi altfel decât în instanţă. Din acest punct de vedere, promovarea medierii trebuie să rămână o activitate de bază, permanentă a mediatorilor.
N.D.-Se pare ca medierea incepe sa functioneze in Onesti.Ati avut pana acum solicitari de informare si cereri de mediere ?
I.C.-Au fost cu siguranţă. Astfel fie că sunt îndrumaţi de către judecători, fie din curiozitate, oamenii ne întreabă despre mediere, fiindu-le astfel date explicaţii cu privire la avantajele şi procedura medierii, disputele care pot face obiectul medierii, cine sunt mediatorii şi unde pot găsi un mediator autozizat. Cât priveşte cererile de mediere, în data de 09.12.2010 într-un litigiu penal în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, un coleg avocat a solicitat instanţei de judecată un termen pentru a se ajunge la împăcarea părţilor pe calea medierii, iar instanţa de judecată i-a încuviinţat cererea.
Un alt coleg mediator a depus deja la instanţă încuviinţarea unui acord de mediere privitor la un partaj succesoral, instanţa urmând a se pronunţa în camera de consiliu. Deci, medierea funcţionează!
N.D.-Care sunt proiectele de viitor ale Centrului de Mediere Oneşti?
I.C.- Proiectele Centrului de Mediere Oneşti au în vedere prioritar, promovarea în comunitate a medierii şi a profesiei de mediator prin campania « MEDIEREA ÎN ACŢIUNE ! » pe toate canalele de comunicare disponibile: presă, televiziune, afişe postate în locurile de afişaj, bannere, flyere.
Vom continua cu Proiectele începute : « CAFENEAUA MEDIATORULUI », « MEDIATORUL DE SERVICIU », « TABLOUL MEDIATORILOR » şi vom avea în vedere şi un Proiect de voluntariat: “PROMOVAREA MEDIERII. REINTEGRARE ŞI RESPONSABILITATE SOCIALĂ” pentru informarea cu titlu gratuit privind procedura medierii şi a nevoii de dialog pentru armonizarea relaţiilor în comunitate.
N.D.-Va invidiez pe toti mediatorii autorizati din Onesti.Sunteti o mana de oameni inimosi si dornici de a promova institutia medierii in zona.
Ionut multumesc pentru timpul acordat si iti doresc in continuare tie precum si tuturor mediatorilor din Onesti mult succes.
I.C.-Multumesc Nicu pentru interviu si pe aceasta cale va indemn pe toti cititorii acestui interviu sa alegeti medierea. Fiţi convinşi, medierea fucţionează !

2 comentarii:

  1. Este salutara aceasta actiune a mediatorilor autorizati din Onesti. Este nevoie de determinare si de implicare pentru ca o colectivitate mica de mediatori sa reuseasca ce au reusit cei de la Onesti. Ei chiar s-au implicat in promovarea medierii nu doar pe cai teoretice si doctrinare ci implicare practica fiind prezenti acolo unde este nevoie,la Judecatoria Onesti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este foarte frumos ceea ce au facut cei din Onesti

    RăspundețiȘtergere