MEDIEREA poate fi definită ca o „negociere îmbunătăţită”

Conflictele sunt omniprezente în viaţa noastră. În fiecare zi, oamenii au diferite neînţelegeri cu membrii familiei, vecinii, colegii de serviciu sau partenerii de afaceri.
    Pentru orice neajuns, in mod tradiţional, cei nedreptăţiţi dau în judecată pe cei care îi nedreptăţesc pentru a obţine îndreptarea răului făcut. Un process civil începe cu angajarea unui avocat, care înaintează o acţiune într-o instanţă judecatoreasca. Un judecător este desemnat să judece cauza şi stabileşte un interval de timp în care părţile vor face schimb de înscrisuri pertinente cauzei şi vor audia martori care cunosc împrejurări legate de obiectul litigiului. În funcţie de complexitatea procesului, părţile angajează experţi care să calculeze daunele, să întocmească rapoarte şi să depună mărturie în cauză. Durează luni de zile, sau poate chiar ani, până când
cazul va fi gata pentru a fi prezentat instantei spre judecată. Între timp, reclamantul nu are nici o posibilitate să obţină vreun remediu pentru nedreptatea suferită şi starea conflictuală dintre părţi se accentuează. Este însă absolut necesar să fie aşa?
     MEDIEREA este parte a sistemului ADR ce se poate traduce ca “Metode Altenative de Soluţionare a Disputelor” şi desemnează mai multe procedee nelitigioase de rezolvare a conflictelor, fără intervenţia unei instanţe de judecată. Cele mai comune dintre acestea sunt  medierea, negocierea şi arbitrajul. Oricare dintre aceste alternative oferă părţilor posibilitatea de a-şi rezolva neînţelegerile mult mai repede şi mai eficient decât în cazul unui proces tradiţional. De cele multe ori, oamenii pot ajunge la un compromis fără intervenţia unui judecător sau, în cazuri mai rare, chiar fără implicarea unui avocat.
     Deşi aceste prezentari nu pot fi înţelese ca fiind sfaturi juridice, ne propunem să vă prezentăm informatii care să vă ajute să alegeţi între un proces traditional şi  MEDIERE - variantă alternativă instantei, care vă poate aduce satisfacţii mult mai rapide şi mai puţin costisitoare.
     MEDIEREA poate fi  definită ca o „negociere îmbunătăţită”.
Cu sau fără asistenţa unui avocat, părţile îşi prezintă punctul de vedere unui mediator, care este o persoană neutră, impartiala si care ofera confidentialitate.
     MEDIATORUL încearcă să aducă părţile la o înţelegere uzând de diverse metode prin care le determină să se asculte una pe alta, punându-le întrebari la care nu aşteaptă un răspuns exact, şi oferindu-le astfel posibilitatea de a înţelege fiecare poziţia celuilalt. Rezultatul medierii nu este obligatoriu, părţile putând accepta sau respinge recomandările mediatorului.
CATALIN  GAMAN - MEDIATOR  PROFESIONIST 
Sursa: mediereonesti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu