Interviu acordat de formatorul Mugur Mitroi mediatorului Nicolaie Dediu


Astazi voi sta de de vorba cu domnul Mugur Mitroi, formator si membru al Consiliului de mediere.
N.D.-Buna Mugur
M.M.-Buna Nicu
N.D.-Ne intalnim din nou dupa conferinta de la Adjud, Buzau , Conferinta Nationala a mediatorilor....te-am gasit si la Galati alaturi de domnul Asofronie.Vad ca alergi mult.Ce mai faci?

M.M.-Eu zic ca fac bine.Asa cum cred ca trebuie, si anul acesta imi fac treaba pentru care m-am pregatit si anume mediere si formare. Ca sa pot face aceste lucruri conditia necesara este sa promovez activitatea pe care o desfasor, promovare pentru colegii din domeniu dar si pentru utilizatorii serviciului pe care il utilizam.
Asa cum am mai spus colegii au un sprijin important din partea mea si a scolii pe care o conduc prin accesul neingradit la mijloacele de publicitate pe care le ofer si anume la Portal Mediere www.portalmediere.ro, locul unde se pot inscrie in mod gratuit cu formele de exercitare ale profesiei, prin revista de mediere, Medierea Tehnica si Arta, www.mediereatehnicasiarta.ro, unde ii astept cu materiale despre mediere, articole si anunturi si site-ul www.medieretv.ro, unde incarc toate materialele filmate despre mediere care imi sunt trimise.
Astept si de la tine materiale pentru promovare.
N.D.-Am cateva materiale pe care am sa ti le trimit cu draga inima.La nivelul fiecarei judecatorii exista un avocat de serviciu.Ce parere ai despre Mica Reforma  si despre  informarea prealabila?
M.M.- Ideea informarii prealabile nu este noua, aceasta functioneaza in toate statele cu traditie in mediere si o consider necesara datorita caracterului practic, acela de a informa beneficiarul acestui serviciu de avantajele multiple. Pentru ca medierea sa devina o procedura cunoscuta trebuie ca o prima conditie esentiala sa fie indeplinita si anume, cale de acces catre aceasta sa fie facila. Lipsa de formalism o face usor de folosit ca procedura, utilizarea fiind o problema de voluntariat, reprezentand doar secventa imediat urmatoare, initial trebuie sa existe informatii despre cum ajungi sa folosesti aceasta procedura. Datorita acestor aspecte este necesar ca profesionistii sa isi promoveze profesia.
N.D.-E clar ca pui mult suflet si bani in promovarea medierii.A aparut nr.3 al revistei Mediere Tehnica si Arta.Ce este si ce vrea sa devina revista Medierea Tehnica si Arta?
M.M.-A aparut si numarul 4 al revistei, fiind publicatia care la acest moment ajunge la peste 2000 de persoane, atat mediatori cat si alte categorii profesionale.
Este citita de magistratii de la Institutul National de Magistratura dar si de magistratii din instantele de judecata. Mediatorii isi pot relata realizarile dar si greutatile intampinate in exercitarea profesiei. Fiind la inceput de drum se pot inspira din experienta altor colegi, experienta impartasita in paginile revistei. In revista avem o sectiune de promovare a mediatorilor unde se pot inscrie cei care doresc.
Un sprijin important la distribuirea revistei il asigura colegii de la asociatia Centrul de Mediere Buzau. Revista are un colectiv redactional profesionist si depune permanent eforturi pentru a creste calitatea acesteia.
N.D.-Am ramas in urma cu aparitia revistelor.Trebuie sa fac rost de numarul 4.De ce ai ales ca revista sa se numeasca Mediere Tehnica si Arta.
M.M.-Cum...nu ai numarul 4 ?Glumesc....e « calda »....am sa-ti dau numarul 4 al revistei dupa interviu.De ce Mediere Tehnica si Arta ? Asa cum spun permanent, exercitarea profesiei insemna aplicarea in practica a talentelor artistului mediator, dar si a tehnicilor dobandite in cursul urmat. Numele revistei reprezinta un firesc al evolutiei medierii si trebuie avut in vedere ca primul seminar organizat de Scoala de formare pe care o conduc s-a desfasurat sub aceasta titulatura.
N.D.- Se vorbeste mult despre viitorul profesiei de mediator.Cum crezi ca va fi vazuta profesia de mediator alaturi de cea de mediator scolar, social, sanitar prevazuta in COR?Vor fi confuzii?
M.M.- Conceptul asa cum spuneam si mai devreme, nu este nou si a fost folosit in multe sisteme.Din punctul meu de vedere medierea ca si profesie poate deveni apreciata sau poate intra in anonimat raportat doar la calitatea actului medierii si la calitatea profesionistilor. Confuzii se fac in mod constant in toate domeniile si se vor face si in acest domeniu indiferent cum se va clasifica sau denumi. Important este ca aceasta profesie sa devina cunoscuta si cred ca pentru inceput trebuie sa folosim toate mijloacele de informare pentru ca mesajul sa ajunga la consumatorul final coerent si corect.
Daca medierea isi va consolida statutul de profesie independenta, confuziile se vor estompa, tendinta care se observa acum si anume aceea de a se incerca subordonarea acesteia unei alte profesii, va inceta.
Stabilirea prin COR a domeniilor trebuie inteleasa ca o incercare de clasificare a profesilor, dinamica sociala fiind cea care dicteaza modificarile legale.
N.D.- Esti membru al Consiliului de mediere.Ce a facut....ce nu a facut....si ce ar trebui sa faca in continuare Consiliul de mediere ?
M.M.- Sa observi si sa analizezi este facil si probabil Consiliul de Mediere avea posibilitatea sa faca si mai multe pentru profesie insa pana la acest moment activitatea acestuia a fost intensa.De ce spun asta: de foarte multe ori uitam ca profesia in Romania a aparut in 2006 datorita reglementarii acesteia prin lege. La momentul aparitiei legii nu existau mediatori, nu existau organizatii ale mediatorilor, nu existau norme de aplicare a legii, nu existau standarde sau instrumente care sa faca functionala o profesie. Chiar daca suntem la inceputul anului 2011 la 4 ani de la aparitia legii, putem spune ca profesia a inceput sa se aseze pe un fagas normal, avem mediatori, avem organizatii, avem medieri si avem o structura functionala. Sincopele in activitatea consiliului sunt firesti si se datoreaza tocmai dinamicii profesiei.Trebuie avut in vedere si faptul ca suntem doar la al doilea consiliu iar experienta este cea care face diferenta dintre un profesionist si un amator.Experienta o capeti doar prin implicarea in activitate si pot sa afirm ca toti colegii din consiliu s-au implicat 100%.
N.D.-Frumos spus.Totusi in randul mediatorilor exista un curent al neincrederii fata de evolutia slaba a medierii in Romania.Exista acest lucru si nu putem nega asta.Sunt mediatorii principala cauza sau o parte din vina o are si conducerea?
M.M.- Gradul de implicare in dezvoltarea profesiei iti confera si gradul de implicare in culegerea de informatii. Este o profesie liberala si se bazeaza pe promovarea individuala, parte dintre noi am inteles acest lucru si evident se promoveaza. Nu poti sa ai asteptari mari daca nu investesti pe masura, iar forta profesiei este asigurata de forta fiecarui individ care exercita aceasta profesie.
N.D.- Un raspuns diplomat.Care este agenda mediatorului-formator Mugur Mitroi in 2011?
M.M.- Pentru anul in curs asteptarile mele sunt pe masura implicarii si anume: organizarea biroului din Bucuresti, alaturi de colegii mei de aici, implicarea continua in promovarea profesiei, cresterea portofoliului de clienti in mediere, largirea echipei care ma ajuta in promovarea profesiei, editarea continua a revistei, distribuirea acesteia. Asa cum cunosti am publicat doua carti care se adreseaza mediatorilor si acum incerc sa finalizez pe a treia si nu in ultlmul rand formarea de mediatori pentru a dezvolta profesia.
N.D.- Cateva cuvinte la final ?
M.M.- Multumesc pentru interesul acordat, sincere felicitari pentru activitatea ta si daca doresti si in masura timpului te invit sa participi la activitatile pe care le desfasoara echipa si colaboratorii nostrii.
N.D.- Multumesc Mugur pentru invitatie, pentru rabdarea si bunavointa de care ai dat dovada pentru a sta de vorba cu mine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu