Informarea obligatorie vine peste noi! Putem face fata?

Mai in gluma mai in serios credeam ca nu am sa ajung niciodata sa sriu asa ceva!Am citit zilele trecute un articol in care autorul isi exprima ingrijorarea fata de numarul imens de informari zilnice pe care trebuie sa le suporte mediatorul din februarie 2013, pe langa care mai adauga si gratuitatea acestora.
La ora actuala in Romania sunt autorizati 3.000 de mediatori! Din punctul meu de vedere cifra pare imensa.Pe de alta parte insa realizez ca nu cifra mediatorilor autorizati e marea problema ci numarul de dosare aflate pe rolul instantelor judecatoresti la ora actuala.
Conform Institutului National de Statistica, anual in Romania se deschid 2.351.000 de procese, din care probabil macar 1.500.000 daca nu mai multe sunt de genul celor carora li se va impune procedura informarii gratuite obligatorii asupra medierii.
Daca facem un calcul elementar ajungem la concluzia ca fiecarui mediator autorizat, tinand cont de faptul ca acesta lucreaza 250 de zile pe an, ii revin conform statisticii 1.500.000 : 3.000 = 500 de informari mediator / an.Asta inseamna ca fiecare mediator are 500 : 250 = 2 informari.pe zi lucratoare.Am pus 250 de zile lucratoare deoarece indiferent de mediator nu poti lucra non stop, sambata si duminica sau sarbatorile legale.Poate sunt si din acestia mai stii?Bravo lor sau treaba lor! Dar sa
revenim la subiect.
Atentie insa ca aceste 2 informari pe zi nu sunt contracte de mediere ci doar informari gratuite.
Daca alocam cate 15 minute de informare sumara si 30 pentru amandoi (daca ai norocul sa vina amandoi), rezulta ca in maxim o ora scapam de informarea gratuita zilnica.In restul ramas de 7 ore ce facem?
Daca calculam numarul de ore lucrate saptamanal de un mediator avem 5 zile x 8 ore = 40 de ore, din care doar 5 ore le alocam informarilor!Restul de 35 de ore ce facem?Sigur lucram la cazurile care au acceptat medierea.
Din experienta mea, un mediator consuma cu o mediere intre 5-7 ore.Bineinteles ca sunt medieri de lunga durata si de scurta durata dar acum vorbim doar de o medie a medierilor ceea ce inseamna ca mediatorul poate rezolva intre 5/7 medieri saptamanal.
Poate rezolva, dar asta nu inseamna ca se si intampla!
Trecerea de la o cultura conflictuala la una bazata pe dialog in Romania nu o poti face in 2-3 ani cu o lege nou introdusa.Pentru asta e nevoie de timp.
Si trebuie sa recunoastem ca pe langa timp, noi nu avem experienta mediatorilor din occident.
Mai avem mult pana ajungem la nivelul de pregatire, cultura si dialog a celor din occident.
Daca tinem cont de statistica din occident privind rezolvarea pe cale amiabila a conflictelor prin mediere, situata undeva intre 60 –  80% rezulta ca in momentul de fata in Romania nu sunt destui mediatori pentru a face fata numarului anual de dosare!Daca mai adaugam si dosarele deja existente rezulta ca avem nevoie urgenta de mediatori autorizati.
Dar cine a spus ca nu suntem destui?Pe langa cei 3.000 de mediatori autorizati, mai avem peste 6.000 care au facut cursurile dar nu s-au autorizat!Autorizarea celorlalti 6.000 depaseste cu mult nevoia actuala de mediatori din Romania.
Medierea e o profesie liberala si ca in orice profesie liberala ”concurenta face profesia si e loc sub soare pentru toata lumea” spunea un coleg mediator!La un moment dat mediatorii isi vor ”regla” singuri piata si ca in orice profesie liberala intra cine vrea si ramane cine poate!
Dupa parerea mea un bun mediator nu este om cu o cultura imensa sau un om cu o inteligenta fantastica!Medierea nu se aplica doar claselor sociale inalte.Ea se aplica tuturor claselor sociale!
Un mediator aflat intr-o clasa sociala inalta nu va putea niciodata media un conflict  aparut intre doi fermieri legat de un teren, deoarece el nu este capabil sa inteleaga/recunoasca pasiunea fermierului pentru pamant!Sunt zone unde pamantul respectiv pentru fermier valoreaza de zece ori mai mult decat valoarea lui pe piata imobiliara.
La fel putem spune si de mediatorul aflat intr-o clasa de mijloc care nu va putea media nicodata un conflict, sa zicem transfrontalier, deoarece are nevoie de cunoasterea mai multor limbi straine, cunostinte economice…..etc.
Pentru ca medierea sa functioneze bine in Romania, mediatorul autorizat trebuie sa fie respectat in mediul si zona in care traieste.Atat si nimic mai mult!
Concluzionez prin a spune ca mediatorii incepand cu februarie 2013 nu vor dezamagi judecatorii si vor face fata cu brio volumului imens de informari gratuite!
mediator Nicolae DEDIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu