Despre Conferinta Anuala 2013 a sectiunii romane a GEMME “ Stat, Justitie si Mediere” - Elena Badea



Conferinta Anuala 2013 a sectiunii romane a GEMME “ Stat, Justitie si Mediere” s-a desfasurat sambata, 5 Octombrie, in Sala de Conferinte a Universitatii Crestine „DIMITRIE CANTEMIR” si ne-a oferit ocazia de a-i vedea impreuna pe toti
cei ce cred si sustin medierea – magistrati, notari, avocati si mediatori…
Eveniment de anvergura, in primul rand prin abilitatea de a atrage invitati de talie internationala, dar si prin faptul ca a adus alaturi toate profesiile implicate – sau care ar putea fi implicate – in educarea si constientizarea justitiabilului de a-si rezolva eventualele probleme prin intermediul procesului de mediere.
A reprezentat pentru multi dintre noi, prezenti poate intaia oara la un astfel de eveniment, o ocazie unica de a
asculta magistrati – fie ei din Italia, Franta, Slovenia sau din Romania -, care si-au facut un scop din a sustine medierea acum, dar si in viitor, incercand sa identifice metode, instrumente, modalitati de alocare a cat mai multe resurse, pentru ca medierea sa patrunda mai mult in vietile oamenilor si sa o perceapa ca pe o
 alternativa imediata de stingere a conflictelor in care ar putea fi implicati.
Doamna judecator Anamaria Lucia Zaharia, reprezentantul national al GEMME – sectiunea romana si doamna judecator Sanda Elena Lungu au deschis usile acestui eveniment extrem de important pentru lumea medierii si a celor care o sprijina. Fireste, alaturi de Comitetul de Organizare si partenerii sai, fara de care
 probabil acest eveniment nu ar fi putut avea o asemenea audienta si o asemenea anvergura.Am sa redau o parte din prezentarile acestei conferinte, exprimandu-mi parerea de rau ca nu pot descrie aici cantitatea de informatii adusa de fiecare din vorbitorii prezenti la conferinta prin materialele prezentate.
Am avut deosebita placere de a-l asculta pe domnul Ales ZALAR, actualul Ministru al Justitiei din Slovenia, care a adus parca un plus de optimism medierii din Romania, cu prelegerea dumnealui „de talie internationala” … Materialul prezentat a surprins cu multa minutiozitate identificarea tuturor problemelor de
 implementare a unui proiect ce are la baza un concept nascut – unde altundeva decat in State ? – la ideea simpla a unui judecator sustinator fervent al medierii : „Multi-Door Courthouse Program”, concept ce ofera judecatorului, de oriunde ar fi el, sa evalueze si sa aleaga calea cea mai simpla pentru justitiabil.
Ascultandu-l pe domnul Zalar, cu siguranta ne-am intrebat noi toti cei 200 de participanti, de ce in Slovenia se poate ? De ce in Slovenia este posibil ca statul sa aloce fonduri pentru a putea sustine activitatea mediatorilor care rezolva cazurile directionate de instanta ? Cum de in tara aceasta est europeana, asemeni noua, este posibil ca judecatorii sa fie pregatiti si instruiti pentru a „diagnostica” mai intai respectivul litigiu, si abia apoi sa ia decizia finala… Daca insa decizia este directionarea catre mediere, se aplica un sistem de stimulente financiare, cu mult mai mici probabil decat cheltuiala pe care ar produce-o derularea respectivului caz in instanta. „Smart  cost” a fost exprimarea domnului Zalar !
Si ne-am plecat apoi in fata domnului profesor Jaques SALZER, cu uriasa sa experienta acumulata in Franta, dar si de-a lungul anilor, in spatiul anglo-saxon.
„Medierea este o cultura !”…..asa si-a inceput cuvantul !
Vasta sa experienta l-a purtat pe toate continentele si chiar in zone de conflict, fiind mediator de pace intre palestinieni si israelieni ! Nimic nu l-a impiedicat insa, ca in cadrul Conferintei sa „revolutioneze” aranjamentul perfect al celor din prezidiu, pentru a ne oferi „live”, noua, celor din sala, cateva din ingredientele unei medieri reusite : entuziasm, abilitatea de a pune intrebari, arta de a verifica daca partile si-au inteles una alteia punctul de vedere…Un roleplay  cu replici traduse din engleza – franceza domnului Salzer, dar pe intelesul tuturor mediatorilor din sala !
Un exemplu clar de entuziasm, de sustinator fervent al medierii ne-a oferit si doamna avocat Daniela Manescu Zaharia prin materialul prezentat despre medierea conflictelor penale. Cu o abordare total diferita , doamna avocat a venit cu argumente clare in sprijinul medierii in cauzele penale, atat in latura penala, cat si in latura civila; identificarea elementelor si a specificitatii in fiecare din fazele procesuale in care poate interveni medierea.
Informatii importante ne-au fost aduse si prin precizarile facute la extinderea, Potrivit Noului Cod de Procedura Penala, a categoriilor de infractiuni pentru care potrivit legii retragerea plangerii prealabile si impacarea partilor inlatura raspunderea penala, odata cu intrarea acestuia in vigoare, in februarie 2014.
Cu siguranta obiectivul acestei conferinte a fost acela de a reuni experti de la noi din tara, dar si din strainatate, pentru a prezenta modul în care functioneaza medierea în România si în alte state, standardele internationale in mediere, dar si instrumentele si cadrul de aplicabilitate la nivel national si european.
Obiectiv reusit !
Elena Badea, mediator

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu