Alegerile Consiliului de mediere - 2015

ALEGERI
                                                                                                            
Florentina Costas
    Florentina Costas
                               
In ultimele zile am observat o foarte mare agitatie in lumea medierii . Motivul : alegerile!
Si a inceput batalia pentru putere si dominatie pe” o piata” de zice-se cateva milioane de euro obtinute din formare mediatori .Am fost bombardata cu invitatii, sms-uri , indrumari si solicitari de vot venite din toate colturile de la diversi indivizi , care calare sau nu  pe Rosinante , doreau sa ma apere si sprijine precum”cavalerul tristei figure” pe Dulcineea lui.
            Cum nu prea am stofa de Dulcineee , si ,prin urmare,  nu-mi  pot imagina o lume in care sa ma apere d-na Chiorean (Pop) sau altcineva , dupa cum mi s-a promis in sms-urile trimise , ci seman mai mult cu Mita Baston , chiar daca nu sunt ploiesteanca si prin vinele mele nu curge sangele martirilor de la
unspce’ fevrarie , am decis ca ma pot apara si singurica.
           Asadar, sa purcedem:
           Am fost in urma cu cativa ani extrem  de implicata in fenomen . “Retragerea “ mea a fost o decizie personala  datorata dorintei mele acerbe de a deveni mama si sentimentului de inutilitate pe care il aveam privind la eforturile mele de a explica medierea, in maniera in care o intelesesem eu , si  obtuzitatii celor pe care ii credeam factori decizionali fata de orice idee ce nu le apartinea , in cazul fericit , sau fata de orice idee in genere , in majoritatea situatiilor.
            Recunosc ca nu am avut nici rabdarea , nici tactul necesar , deci nu ma consider in vreun fel nedreptatita sau victima a altora.
            O prezentare a viziunii mele despre mediere i-am promis d-lui Dediu de ceva luni bune, insa nu am reusit sa o formulez deoarece dupa ce atingi culmea fizicii , orice ora de somn ti se pare pretioasa. Mai exact , cu mila Domnului  si sprijinul medicilor, am reusit sa devin mama unui” perpetuum mobile “, pe care l-am botezat chiar “Mila lui Dumnezeu!”( in traducere Ioan).
            Acum exista doua minuni ce nu se opresc in Romania : pila Karpen si pustiul meu.
            Profitand de un mic ragaz , enumeram:
-Organizarea  corpului profesional al mediatorilor intr-un sistem organizatoric similar celorlalte profesii liberale (ex:notari, avocati,experti etc.) Mai exact o structura de decizie piramidala , care sa functioneze  cu filiale unice la nivel judetean(ex. Baroul, camera notarilor ,camera executorilor judecatoresti)  si structura de conducere cu reale atributii  la nivel central.
            Practica a dovedit ca aceasta este unica structura functionala adaptata conducerii unor profesii liberale , in alte tari europene organizarea este similara si nu vad de ce trebuie noi sa “inventam apa calda” cu atat mai mult cu cat am dovedit prin organizarea de pana in prezent ca nu am prea fost in stare.
-Redactarea unei legi cadru  a medierii si a unui statut al profesiei , in concordanta  cu legea . Apreciez ca pentru a redacta o atare lege se impune sa se apeleze si la opiniile unor juristi realmente pregatiti (care sa fi lucrat in instante iar nu la Grivita , Semanatoarea, Otelul Rosu, etc., care mai apoi sa se mandreasca cu ce fier beton “beton” stiu ei turna).Este necesar ca la redactarea unei legislatii in domeniu sa se cunoasca foarte bine si sa se tina cont de legislatia existenta in domeniile conexe, in special in domeniul procedurii civile si penale , cu care aceasta legislatie trebuie sa se armonizeze.
            Personal apreciez ca se impune instituirea medierii evaluative , asa cum functioneaza aceasta in S.U.A. , medierea facilitativa fiind inutila  si chiar ilegala in conditiile in care nu toate partile sunt asistate de un jurist care sa le explice pe larg consecintele juridice ale deciziilor lor pe termen scurt, mediu si lung , partile aflandu-se in atare conditii intr-o pozitie de clara inegalitate. Pe de alta parte scoala de formare actuala nu ne pregateste cu adevarat pentru medierea facilitativa , nu ne ofera notiuni de comunicare , tehnici de negociere ,elemente de incadrare profil psihologic,elemente de limbaj nonverbal  si in esenta nu ne ofera nimic util in opinia mea, iar notiunile de baza in domeniile mai sus expuse apreciez ca sunt esentiale in vederea derularii a unei medieri facilitative. (Cum sa poti identifica tu nevoile si interesele unei persoane , daca nu poti identifica limbajul nonverbal al acesteia si nu o poti deschide spre comunicare verbala!)
-Instituirea unei forme de pregatire profesionala  initiale si continue, in cadrul unui institut afiliat Consiliului de Mediere , care sa asigure serviciile de formare la nivelul intregii tari , cu constituirea a cateva filiale , la nivel de regiuni istorice. Formatorii  sa aiba statut de angajati cu salarii negociate si sporuri plafonate , fara conexitate cu numarul cursantilor , astfel incat sa nu mai existe tentatia adunarii a cat mai multe “vite furajate” care sa “scoata banu’”.
             Formatorii sa fie clar specializati in domeniul prezentat (ex. Comunicare non verbala, psihologie, tehnici de negociere) , avand competente si specializari in psihologie , comunicare ,etc., acestia nemaifiind alesi dupa numarul de acorduri de mediere fictive incheiate intre mama lu’ varu’ si bunica lu’ amanta’, cu ocazia zilei de nastere a lu’ nasu’ Pantelica.
             Structurarea cursului de formare ca un adevarat curs postuniversitar , pe durata a cel putin 6 luini .cu materii obligatorii  pentru toti cursantii (psihologie, comunicare ,etc.) iar pentru cei fara studii juridice cu materii suplimentare din domeniul procedurii si a dreptului fundamental , aspectele conexe cu medierea si necesare in vederea incheierii acordurilor de mediere.
             Profesorii nu trebuie sa fie mediatori ci specialisti in materiile pe care le vor preda. Mediatorii pot preda doar cursuri de practica in mediere si spete , nicidecum cursuri de comunicare sau negociere daca nu au studii universtare in acel domeniu.
-Numarul  profesorilor din cadrul institutului ce se pot regasi in conducerea consiliului trebuie limitat la 1/3 din numarul total al membrilor conducerii ,prin lege.
             Desigur toate aceste idei necesita o expunere mai ampla si o argumentatie , insa sunt ideile mari pe care consider ca s-ar putea structura o institutie viabila a medierii.

Cat priveste  lupta pentru conducerea profesiei , acesta ar trebui in situatia ideala (in care nu apreciez  ca ne gasim) sa se subordoneze dorintei de a indruma aceasta profesie intr-o directie clara. Ori, in prezent suntem într-o corabie in deriva in care formatorii doar se straduiesc sa adune cat mai multi “fraieri” pe care  “sa ii abureasca” ca ii pregatesc in ceva ipotetic, ei personal fiind in marea lor majoritate pregatiti in nimic concret si aplicat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu