Mediatorii vrinceni, fata in fata cu judecatorii

Mediatorii vrinceni, fata in fata cu judecatorii
Autor: Nicoleta CRISTEA
In judet au intrat in piine primii 14 mediatori autorizati care vor sa semneze un protocol cu instantele de judecata.
Mediatorii din Vrancea ar putea avea propriul birou in instantele de judecata, dar si o publicitate mai accentuata chiar din partea magistratilor. Aceasta dupa ce o parte dintre reprezentantii mediatorilor din judet au avut o intilnire ieri cu presedintele Tribunalului Vrancea, judecatorul Adrian Toni Neacsu, in cadrul careia s-a discutat posibilitatea incheierii unui protocol de colaborare intre acestia si instante. De altfel, Vrancea se afla printre primele judete in care se cocheteaza cu ideea colaborarii dintre instante si mediatori.
"Presedintele Tribunalului ne-a invitat la o discutie de principiu. Eu, impreuna cu dl Vasile Istudor, reprezentantul celeilalte asociatii, am propus un protocol care urmeaza a fi discutat la nivelul instantei. Este posibil ca pe viitor sa avem un birou in instanta, si sa fie publicat tabloul mediatorilor din Vrancea", ne-a precizat Iulian Mocanu, "parintele" Camerei Mediatorilor Vrancea, care se lauda deja cu citeva conflicte mediate in cabinetul sau.
Medierea va fi din luna martie recomandata de magistrati si politisti in cauzele in care stingerea conflictului dintre parti se poate face si fara judecata. Potrivit legii care ii guverneaza activitatea, medierea reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate.
Scopul medierii este de a se gasi solutii la anumite stari conflictuale aparute intre persoane juridice, intre persoane fizice, ori intre persoane fizice si persoane juridice si de evitare a unor procese in fata instantelor judecatoresti.
Specialistii spun ca se poate apela la mediere si dupa declansarea unui proces. Legea spune ca varianta medierii nu poate fi impusa partilor ci doar explicata, institutia propunindu-si sa descongestioneze instantele de anumite cauze.
Potrivit Consiliului de Mediere, in Vrancea sint 14 mediatori autorizati, insa numarul acestora este in continua crestere, dat fiind ca institutia medierii este practic la inceput de drum.

Sursa: Ziarul de Vrancea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu