Mediatori....Simpozion cu mediatori

Considerată o alternativă la volumul încărcat de cauze aflat pe rolul instanţelor, situaţie în care, se ştie, cantitatea poate dăuna calităţii în privinţa actului de Justiţie, medierea a devenit tema simpozionului organizat, în parteneriat, de Tribunalul judeţean şi Centrul local de mediere. Apreciat drept util şi interesant de către participanţi, respectiv judecători, procurori, poliţişti, avocaţi, lucrările simpozionului au fost coordonate de preşedintele Tribunalului, magistratul Constantin Florescu, şi s-au bucurat de o participare numeroasă, atât de pe plan local, dar şi din cadrul Consiliului naţional de mediere. Au fost abordate subiecte precum: reglementarea medierii în Uniunea Europeană, medierea transfrontalieră, implicarea judecătorilor în cauzele penale, avantaje pentru organele judiciare de anchetă penală.
Deocamdată, după cum ne-a declarat Katalin Barbara Kibedi, vicepreşedinte Asociaţia Mediatorilor România, deşi este reglementată prin lege încă din anul 2006, medierea nu este prea cunoscută şi aplicată în sistemul juridic autohton, sufocat de mii de procese. O tradiţie în alte ţări, instrumentul “împăciuirii” este insuficient utilizat la noi, se speră doar că, treptat, treptat, atunci când justiţiabilii îi vor realiza avantajele, numărul proceselor care blochează acum instanţele de judecată se va putea reduce semnificativ.
O noutate în domeniu, a punctat procuror Mariana Ghimbăşanu, prim-adjunct Parchetul Judeţean, este că, prin modificarea legii, începând cu data de 3 martie, medierea este obligatorie în multe tipuri de litigii, de la divorţuri până la revendicări, conflicte de muncă, disputele cu băncile, chiar şi în cauzele penale ce presupun plângerea prealabilă.
Astfel, o mulţime de procese pot fi reduse ca durată şi costuri, dacă ne gândim, de exemplu, numai la miile de divorţuri care ajung anual pe rolul instanţelor şi care s-ar putea termina mai repede, soţii putându-şi rezolva diferendele în faţa unui mediator. În Buzău, conform Tabelului afişat pe holul Tribunalului, a precizat avocat Dorin Bădulescu, preşedintele Centrului de mediere, există în acest moment 19 mediatori autorizaţi, toţi instruiţi prin cursuri speciale, gata să-şi ofere ajutorul părţilor să ajungă la o înţelegere acceptată de ele însele, mai rapidă şi mai ieftină.
Sursa: viatabuzaului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu