mediere ieftină sau proces scump

Instituţia mediatorului îşi face loc pe piaţă în zona relaţiei client-avocat. Din data de trei martie, Uniunea Europeană a impus magistraţilor să informeze părţile în litigiu de posibilitatea stingerii conflictului prin mediere.

Hunedorenii aflaţi în stare de conflict au două opţiuni pentru a-şi rezolva diferendul: la tribunal cu avocat sau în cabinetul unui mediator. Sunt şapte tipuri de conflicte pe care medierea le poate rezolva fără a mai fi nevoie de o acţiune în instanţă. Dacă sunteţi în conflict cu unul din membrii familiei, partenerul de afaceri, colegul din sindicat, vecinul sau patronul, nu vă grăbiţi să descindeţi la tribunal cu avocatul din dotare.

Există posibilitatea unei rezolvări amiabile a conflictelor prin asistenţa profesională a unei noi instituţii impuse de Uniunea Europeană: mediatorul. Conferinţa derulată recent la Deva a pus faţă în faţă judecători şi mediatori, în încercarea de a se crea o punte de legătură între sistemul juridic consacrat şi noua instituţie dedicată soluţionării conflictelor.

Împăcare la doar 250 de lei

Potrivit Biancăi Niţu, vicepreşedintele Asociaţiei Profesionale a Mediatorilor din România (APMR), atuul principal al medierii este preţul mult mai redus, comparativ cu tarifele cerute pentru serviciile de asistenţă juridică. Tariful unui avocat porneşte de la 500 – 1.000 de euro, iar onorariul stabilit de piaţă în cazul mediatorului hunedorean nu trece de 250 de lei de fiecare parte aflată în conflict.

Dacă în timpul procesului în instanţă, părţile în conflict cad de acord să încerce o mediere, iar tipul lor de conflict este pretabil la aceasta, acordul de mediere rezultat poate sta la baza deciziei judecătoreşti de încheiere a conflictului. În plus, consemnul de confidenţialitate opacă a medierii protejează părţile de expunerile jenante pe care judecarea cauzei într-o sală de tribunal le impune de multe ori în cazurile de divorţ sau de conflicte între membrii unei familii.
Instituţia medierii îşi propune să degreveze presiunea care apasă pe instanţe. Anul trecut, aproape 60.000 de dosare s-au aflat pe rolul tribunalului şi al celor şase judecătorii din judeţ. Comparativ, numărul total de medieri pe 2009 abia a depăşit 200. 
Sursa: Adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu