APLICAREA MEDIERII ÎN RELAŢIA CU SISTEMUL BANCAR

In data de 29 iunie a.c., Institutul Bancar Roman a organizat la sediul sau din Bucuresti conferinta istorica “2010 - APLICAREA MEDIERII IN RELATIA CU SISTEMUL BANCAR”, eveniment la care au participat reprezentanti ai comunitatii bancare, ai Bancii Nationale a Romaniei, Consiliului de Mediere, Asociatiei Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar Bancar, case de avocatura, peste 30 de mediatori.

Putem considera ca

Uniunea Mediatorilor Bancari a fost co-organizatorul neoficial al acestui extrem de folositor eveniment pentru specialistii din sistemul financiar-bancar, mai ales in aceste momente de modificari si reajustari profunde, pe toate planurile, ale activitatii financiare si economice generate de criza economica, dar si pentru mediatori, pentru ca de 6 luni UMB de una singura face eforturi de a deschide piata financiar-bancara pentru mediere.

Spunem aceasta pentru ca, desi de 5 ani medierea reprezinta o modalitate alternativa de solutionare a conflictelor reglementata prin legea nr. 192/2006, desi Consiliul de mediere (CM) a autorizat între timp peste 1300 de mediatori, sistemul bancar a fost reticent si a dorit sa creeze o institutie proprie a mediatorului bancar, in subordinea Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), demers caruia persoane interesate din CM i-au raspuns prin incercarea de a constitui o asociatie a mediatorilor acreditati pentru medierea bancara, dar ambele incercari si-au gasit azi sfarsitul.

Pe acest fond si cel al inmultirii masive a conflictelor intre banci si clientii acestora, în luna decembrie 2009, un grup de mediatori satui de acest staus-quo neproductiv, au identificat cererea pietii si au fondat UMB, ca asociatie profesionala a mediatorilor autorizati specializati in solutionarea conflictelor din domeniile financiar-bancar, fiscal, al leasing-ului si al asigurarilor, fiind prima asociatie profesionala constituita potrivit articolului 24 din Legea 192/2006, modificata prin legea nr. 370/2009, care are un domeniu clar de specializare, fata de celelalte care au un caracter general. Initiativa fondatorilor UMB, lansata cu o campanie masiva de presa si o conferinta de prezentare oficiala desfasurata la Rin Gran Hotel la 30 ianuarie 2010, a fost insa boicotata de atitudinea conservatoare si limitata la interesele proprii, a celor doua foruri amintite mai sus, ARB si CM.

În aceste conditii, conducerea UMB a dus tratative si a incercat sa convinga ARB si CM, mediatorii, presa si clientii bancilor sa inceapa un dialog prin care sa se deschida piata financiar-bancara catre procedura medierii, folosind toate mijloacele inclusiv, interventii la diverse autoritati ale statului, ca Ministerul Justitiei, parlament, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), sa impusioneze reglementarea folosirii medierii ca alternativa la solutionarea litigiilor în domeniu. Putem spune ca ANPC a fost cea mai intelegatoare si a inteles sa-si degreveze activitatea ca institutie cu atributii jurisdictionale a statului, de o mare parte din reclamatiile la adresa bancilor, firmelor de leasing si asigurari, care ar fi putut fi solutionate pe alta cale, amiabila, respectiv prin mediere. Astfel, tinand cont de cresterea maiva a litigiilor bancare de la inceputul crizei si avand in vedere ca transpunerea si implementarea in legislatia nationala a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori si de abrogare a Directivei 87/102/CEE a Consiliului trebuie realizata pana la data de 11 iunie 2010, ANPC a parcurs procedura de legiferare si prin guvern a promovat OUG nr. 50/2010, desi a intampinat o rezistenta si mai mare decat UMB, din partea institutiilor de credit. Adoptarea acestei ordonante de urgenta a aparut si pentru a impune creditorilor sa indeplineasca obligatiile prevazute in actul normativ european, astfel incat sa fie atins obiectivul de creare a pietei interne comunitare, care impune asigurarea unui cadru de reglementare unitar la nivelul Uniunii Europene.

Art. 85 din OUG 50/2010 prevede: “(2) Pentru solutionarea pe cale amiabila a eventualelor dispute si fara a se aduce atingere dreptului consumatorilor de a initia actiuni in justitie impotriva creditorilor si a intermediarilor de credit care au incalcat dispozitiile prezentei ordonante de urgenta ori dreptului acestora de a sesiza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, consumatorii pot apela la mecanisme extrajudiciare de reclamatie si despagubire pentru consumatori, potrivit prevederilor Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Intre timp UMB a luat legatura si cu specialisti din Banca Nationala a Romaniei pe care i-a convins ca initiativa ARB nu poate fi acceptata din cauza incompatibilitatii unor angajati ai ARB cu calitatea de mediator autorizat, lipsindu-le principiile fundamentale ale medierii impuse de legea romana, legislatia europeana si practica internationala, respectiv impartialitatea, neutralitatea, independenta si libera alegere a mediatorului de catre partile aflate in conflict.

In fata acestei campanii de informare duse de UMB pe multiple planuri cu persuasiune, insistenta diplomatica, relationare multipla, sustinerea adaptarii la legislatia europeana, informare publica fata de incompatibilitatile presupuse de proiectul mediatorul bancar sustinut de ARB, in opozitie cu forta binecunoscuta a sistemului bancar, putem spune fara falsa modestie ca proiectul UMB a invins proiectul ARB, ramas nesustinut public înca inaintea adoptarii OUG 50/2010!  

Acest lucru a fost recunoscut public, chiar daca de unii indirect azi 29.06.2010 si justifica acceptarea participarii la dezbaterea temei de catre ARB, desi aceasta inca mai conditioneaza, partial justificat, selectarea mediatorilor pentru acest sector, lucru despre care vom vorbi mai departe.

Pe de alta parte, legat de organizarea acestei conferinte, mai trebuie spus ca UMB a dus  tratative din luna ianuarie 2010 cu conducerea Institutului Bancar Roman pentru organizarea unor cursuri de specializare a mediatorilor autorizati pentru domeniul bancar, oferindu-se sa colaboreze la intocmirea tematicii si gasirea mediatorilor dispusi sa urmeze aceste cursuri, care trebuie sa aibe avizul CM.

Dupa 6 luni de tergiversare diplomatica a inceperii acestor cursuri din cauza campaniei si a presiunilor venite din partea ARB si CM, denigrarii UMB din partea ultimului, în sfarsit IBR a acceptat deschiderea primului curs in perioada 1-3 iulie 2010 si organizarea unei dezbateri publice pe aceasta tema. Daca organizatorul oficial ar fi fost UMB, din motivele amintite, suntem constienti ca nu ar fi fost o reusita. Asa, multumim conducerii IBR, dlui Petru Rares si dnei Gabriela Tudor, ca au acceptat cursul si au sustinut si gazduit acest eveniment major, care constituie un inceput si despre care se va vorbi mult, intrucat va avea consecinte majore asupra medierii.

Din partea UMB au participat Tudor Tatu-presedintele uniunii, Asofronie Constantin –vicepresedinte (cronicarul conferintei), Marian Berar-director si peste 20 mediatori. (va urma)

CONDUCEREA UMB VA ORGANIZA CONFERINTA URMATOARE PE ACEASTA TEMA, IN COLABORARE CU IBR, ARB, AMB SI ALTE ASOCIATII CARE VOR SA AIBE MEDIATORI SPECIALIZATI SI ACCEPTATI IN DOMENIUL BANCAR! Asteptam sa ne contactati!

Mediator Asofronie Constantin, vicepresedinte al UMB
Sursa: medierea galati

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu