Consiliul de Mediere se poate autofinanta

Ca medierea in Romania nu merge….asta o stie toata lumea.Ca doar scolile de formare sunt cele care fac bani…o stie si pe asta toata lumea.
Eu sincer nu vad salvarea medierii decat intr-un singur fel....introducerea medierii ca procedura obligatorie in anumite spete…..DAR
Pentru asta e nevoie de cat mai multi mediatori imprastiati in toata tara...nu in unele judete 30-40 iar in altele 5-6.
Cu toate ca sunt peste 1500 de mediatori autorizati si peste 2000 de mediatori ce nu au cerut autorizarea(pe motiv ca se vor autoriza atunci cand medierea va merge) introducerea medierii ca procedura obligatorie este dificila.Daca si ceilalti 2000 de mediatori ar cere autorizarea, am putea spune atunci ca sunt mediatori destui pentru a putea face fata.
Avand acest pretext scolile de formare incaseaza bani frumosi de pe urma cursurilor.Oricum cineva trebuie sa faca si cursurile astea...cu cat mai repede cu atat mai bine.
Ce ma deranjeaza pe mine este cu totul si cu totul altceva.
1)faptul ca mediatorii
sunt impartiti in zeci de asociatii....in loc sa fie una singura la nivel national.;
2)lipsa transparentei informatiilor sau informatii date doar anumitor mediatori... »informatia asta ti-o spun doar tie....nu trebuie s-o stie si Dediu fiindca asta o publica imediat« ...pe mine asta m-a deranjat foarte tare...ca sa nu mai zic ca sunt si in Comisia de Promovare....sper ca nu incomodez pe nimeni;
3)pastrarea unei tensiuni constante in randul mediatorilor...certuri intre asociatiile de la nivel judetean si national;
4)faptul ca din banii incasati de scolile de formare nu revine mai nimic Consiliului de Mediere....si uitati-va la sediul CM....vai de steaua lui.
Am facut un calcul simplu....la o scoala de 24 cursanti incasarile sunt undeva la 96000 lei...la un singur curs !!!
Sala costa...10000 lei
Cornuletul cafeaua si sucul...6000 lei
Mai raman 80000 de lei.....cat costa profesorul si cat se baga in buzunar ?
Eu zic ca un minim de 30-40 % sa se dea si CM-ului...CM-ul are nevoie de bani!!!
Daca tot se castiga bani frumosi in numele medierii....ar trebui sa se mai dea si Consiliului de Mediere ceva...practic ajuta pe toti mediatorii!!!
Voi ce ziceti ?

4 comentarii:

  1. Ati pus punctul pe i, sau pe rana, Domnule Dediu.Adica BANIIIIII.
    Chiar asa, cat platesc scolile de mediere catre CdM. Ca pe mediatorii care nu castiga nimic, s-a pus usor o taxa de 400 de lei?!.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt de acord cu propunerea dvs. d-le Dediu.
    In cazul in care majoritatea mediatorilor sunt de acord cu propunerea dvs. haideti sa solicitam Consiliului de mediere sa modifice sau sa actualizeze aceste contributii catre C.M. Sigur ca acest Consiliu trebuie sa beneficieze de un buget de care sa dispuna in functie de necesitati.
    Sustin propunerea.
    Cu stima Radu S.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu as duce grija CM in conditiile in care ia taxe destule de la autorizarea noastra, a formatorilor, a cursurilor, a publicarii pe tablou, etc si in afara indemnizatiilor de sedinta de 2600 lei si plimbarilor, se vede prea putina activitate. Faceti ca si guvernul, sa taxam tot pe cei de jos si care poate nu au nici o mediere pe luna? Ca de formatori nu se ating mai mult pentru ca ei insisi sunt formatori, evaluatori, experti autoautorizati...
    Dar stiti cumva ca acesti formatori nu au dat certificate la sfarsitul cursurilor, unii fiind in intarziere de 2 ani? Asta nu este o bataie de joc si nerespectarea ct? Iar CM nu da avederinte care sa tina loc de autorizatii, ci de certificate? Cat despre autorizatii in 3 ani nu scos nici una. Despre alegeri promovarea facuta numai de asociatii, si alte hibe ce sa mai spun? Ii intereseaza doar banii din formare, puterea, faramitarea in peste 30 de asociatii, consultari formale, impunere fortata. In rest, de acord.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca raspunsul e foarte simplu...daca formatorii ar da taxe la Consiliul de Mediere acesti bani ar trebui inregistrati si justificati intrand in patrimoniul institutiei. Probabil ca s-a preferat varianta balcanica de a da "taxele" direct persoanelor care aproba/avizeaza programele de formare...ambele parti multumite!..."mediere" reusita!

    RăspundețiȘtergere