Mediere malpraxis...DSP-urile au un rol important în medierea dintre pacient şi medici

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, i-a anunţat pe directorii direcţiilor de sănătate publică din ţară că proiectul de reorganizare conceput de minister înseamnă reducerea a 84 de posturi de şefi, adică din cinci directori rămân trei, transmite corespondentul NewsIn.
"Am prezentat noul proiect de reorganizare a DSP-urilor pe nişte principii pe care noi le considerăm necesare: reducerea numărului funcţiilor de conducere, de la cinci la trei, vor rămâne un director coordonator şi doi directori coordonatori adjuncţi, unul pe partea financiar-contabilă şi celălalt director adjunct pe asistenţă sanitară.
Am discutat şi de despre acest proiect de ordin. Proiectul de ordin este pe site-ul ministerului începând de astăzi şi, în momentul în care procedura de dezbatere publică este îndeplinită, în momentul acela în vom trimite la Monitorul Oficial. Înseamnă două funcţii de conducere mai puţin la fiecare DSP, înmulţit cu 42 înseamnă 84 de funcţii de conducere", a declarat, vineri seară, la Târgu Mureş, ministrul Cseke Attila, care a precizat că decizia lui nu a fost contestată.

El a explicat că pe funcţii rămân cei care le ocupă în prezent, dar că, după elaborarea Legii funcţionarului public, va fi organizat concurs.

Ministrul a spus că va organiza periodic întâlniri cu şefii DSP-urilor, din dorinţa de a exista o comunicare directă. În privinţa întâlnirii de peste cinci ore, de vineri, de la Târgu Mureş, Attila Cseke a arătat că acest gen de întâlniri ar trebui permanentizate.

„Le-am cerut o implicare mai accentuată în comunicarea politicii sanitare la nivelul judeţelor, le-am cerut o implicare mai activă în comunicarea către pacienţi, în primul rând în ceea ce înseamnă drepturile pacienţilor, a programelor care se derulează", a spus Cseke.

Ministrul a vorbit cu şefii direcţiilor de sănătate publică şi despre un nou proiect de guvern privind malpraxisul. Cseke consideră că DSP-urile au un rol important în medierea dintre pacient şi medici. „Am vorbit despre noul proiect de guvern privind malpraxisul, unde DSP-urile au o importanţă prin comisia de malpraxis care va trebui eficientizată pe aceste prevederi legale, cu o posibilitate pentru prima dată de a exista o înţelegere în faza administrativă între pacientul care a suferit prejudiciul respectiv şi personalul medical, cu posibilitatea de mediere între personalul medical şi pacient, cu obligaţia furnizării de date şi informaţii - o prevedere foarte importantă care astăzi nu este prezentă şi care va trebui supravegheată de DSP-uri", a mai declarat ministrul.

Directorii direcţiilor de sănătate publică s-au plâns ministrului că distribuţia sumelor la nivel de judeţe pe diverse programe nu este foarte corectă, în raport cu cerinţele.

"Dacă avem institute care au activitate mai complexă, atunci în acel judeţ va trebui alocată o sumă mai importantă, probleme de comunicare între Case, minister şi DSP, aici, împreună cu Casa Naţională, va trebui să stabilim o reţea de comunicare, pentru că este evident că sunt inadvertenţe şi incoerenţă", a spus ministrul.

Ministrul consideră că este necesar ca direcţiile de sănătate publică să explice mai mult populaţiei măsurile pe care le ia Ministerul Sănătăţii. Cseke a afirmat că îi felicită pe cei de la Casa Judeţeană de Sănătate Galaţi, care deja au dat primele amenzi pe noua reglementare a concediilor medicale.

„A doua chestiune este legată de aplicarea Contractului Cadru pe 2010, de acea faimoasă discuţie cu al 21-lea pacient sau cu programarea la medici şi în care CNAS, ca şi finanţator a sistemului, a dat deja nişte puncte de vedere şi am spus ca acele puncte de vedere să fie comunicate de DSP-uri pacienţilor, pentru că ei sunt cei nedreptăţiţi", a mai afirmat ministrul.
Sursa:romania libera

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu