Consiliul de Mediere...Aplicarea medierii in relatia cu sistemul bancar

In 29 iunie 2010 a fost organizata la Bucuresti o prima conferinta de promovare a medierii, organizata de Institutul Bancar Roman (IBR) si Asociatia Romana a Bancilor (ARB), intitulata 2010 - Aplicarea medierii in relatia cu sistemul bancar.
In cadrul conferintei au sustinut prezentari, astfel:
Panelul 1: dl Petru Rares, presedinte executiv IBR, dl. Radu Negrea, secretar general ARB,
Panelul 2: dna Gabriela Tudor, director general adjunct IBR, dl. Infred Silberstien, presedintele Asociatiei consilierilor juridici din sistemul bancar,
dna Anca Elisabeta Ciuca, presedintele Consiliului de mediere, dl. Alexandru Berea, presedintele Comisiei Juridice a ARB, dl. Septimiu Stoica, mediator si consultant financiar,
Panelul 3: dna Mirela Iovu, vicepresedinte CEC Bank, dna Ana Birchall, avocat in cadrul firmei Biris - Goran, dl. Cosmin Vasile, avocat si partener Zamfirescu, Racoti, Predoiu, dl. Alin Lupea, mediator si presedinte al Asociatiei Mediatorilor Bucuresti, si dna Simona Valceanu, mediator.
Prezentarile sustinute de vorbitorii mai sus enumerati au fost urmate de intrebari si interventii din partea participantilor.
Discutiile din cadrul conferintei au fost un prilej deosebit pentru a aduce clarificari conceptuale, precum diferenta dintre mediator si ombusman, sau pentru a identifica nevoia de dialog pe diferite teme de interes, atat pentru organizatori, cat si pentru mediatorii prezenti in sala.
Conferinta s-a bucurat de prezenta a peste 120 de persoane, atat din mediul financiar - bancar, cat si mediatori.
Cu acest prilej, reprezentantul firmei de avocati Zamfirescu, Racoti, Predoiu şi cel al firmei Biris-Goran si-au manifestat ingrijorarea cu privire la capacitatea mediatorilor de a raspunde nevoilor pietei referitoare la asigurarea serviciului de mediere, in conditiile in care cel mai tarziu in mai 2011, ca efect al transpunerii Directivei 2008/52/CE, statul roman trebuie sa adopte un act normativ prin care sa stabileasca tipul de cauze in care medierea este obligatorie, ca etapa preliminara a unui proces in instanta.
Tot cu acest prilej, Institutul Bancar Roman a anuntat disponibilitatea de a organiza cursuri de scurta durata (2 - 3 zile) de introducere in specificul financiar - bancar (termeni generali uzitati de sistem, mod de organizare si operare generala a bancilor, cadru legal, etc.). Cursurile sunt deschise oricarei persoane interesate si sunt autorizate CNFPA ca si cursuri de specializare, conform OG 129/2000.
IBR si-a anuntat disponibilitatea de a organiza si cursuri de specializare care sa se adreseze mediatorilor, dar care vor fi definite in colaborare cu Consiliul de mediere, pe masura ce vor fi identificate competentele specifice pe care aceste cursuri sa le dezvolte si care sa poata fi ulterior incluse in domeniile de specializare ale mediatorilor, in sensul Legii 192/2006.
Pentru moment, dna Gabriela Tudor si dna Mirela Iovu au specificat ca aceste cursurile organizate de IBR reprezinta o oferta generala a pietei de formare, fara obligatia recunoasterii lor de catre Consiliul de mediere.
Toti cei prezenti si-au manifesta intentia de a continua dialogul, pentru a gasi astfel cea mai buna cale de promovare a medierii in mediul financiar - bancar si a pregati publicul larg cu privire la recurgerea la mediere.

Anca Elisabeta Ciuca
Presedinte al
Consiliului de mediere

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu