Mediator Gheorghe Surtea.Mediatorul nu poate solicita plata onorariului pentru informarea partilor


Uitati-va la ultimul comunicat din partea CdM (?), sau APMR, semnat de D-na Kebedi. Apropo, cine, sau ce este APMR de vorbeste in numele mediatorilor? Cine i-a mandatat? Dar sa revin. D-na Kebedi, probabil ca socoteste ca o mare realizare faptul ca mediatorii sunt obligati sa presteze un serviciu gratuit, pentru ca, vezi doamne, nu sunt fonduri bugetare. Ca pe mediatori exact asta ii intereseaza, dupa ce au bagat mii de euro in formare, autorizare, amenajarea spatiilor, publicitate si taxe. Ce mai, mediatorii sunt induiosati de dificultatile bugetare si cu lacrimi in ochi vor face munca patriotica. Sa fim seriosi!!!. Prevederea din art. 6141 din Codul de procedura civila: „ Mediatorul nu poate solicita plata onorariului pentru informarea partilor.” este absolut neconstitutionala si in opozitie cu Codul muncii.
            Citam din Constitutia Romaniei:
ARTICOLUL 42
(1) Munca forţată este interzisă.
(2) Nu constituie muncă forţată:
a) activităţile pentru îndeplinirea îndatoririlor militare, precum şi cele desfăşurate, potrivit legii, în locul acestora, din motive religioase sau de conştiinţă;
b) munca unei persoane condamnate,

prestată în condiţii normale, în perioada de detenţie sau de libertate condiţionată;
c) prestaţiile impuse în situaţia creată de calamităţi ori de alt pericol, precum şi cele care fac parte din obligaţiile civile normale stabilite de lege.

Citam din Codul muncii:
Art. 4. - (1) Munca fortata este interzisa.
(2) Termenul munca fortata desemneaza orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
 (3) Nu constituie munca fortata munca sau activitatea impusa de autoritatile publice:
 a) in temeiul legii privind serviciul militar obligatoriu;
 b) pentru indeplinirea obligatiilor civice stabilite prin lege;
 c) in baza unei hotarari judecatoresti de condamnare, ramasa definitiva, in conditiile legii;
 d) in caz de forta majora, respectiv in caz de razboi, catastrofe sau pericol de catastrofe precum: incendii, inundatii, cutremure, epidemii sau epizootii violente, invazii de animale sau insecte si, in general, in toate circumstantele care pun in pericol viata sau conditiile normale de existenta ale ansamblului populatiei ori ale unei parti a acesteia.

Nu mai fac nici un comentariu, ca nu trebuie sa fii mare jurist, ca  sa+ti dai seama ca ceea ce se stipuleaza in articolul 6141 din CPc este munca fortata. Sau v-ati dat cumva consimtamantul sa faceti asa ceva, stimati colegi mediatori?
Asa este cazul si cu art. 24 din Legea 370/2009. Este necostitutional si va fi contestat la Curtea Constitutionala.
Probabil ca unii dintre legiuitori, sau propunatori de legi sunt catastrofe si socotesc aceasta ca pe o forta majora. Da, chiar e o forta majora, atat de majora, incat ar trebui sa plece acasa si sa ne lase in pace.
Dar, inca odata, dragi colegi mediatori, problema noastra este neorganizarea, sau dezorganizarea voita a mediatorilor. Mereu se solicita ca mediatorii sa ia atitudine. Intreb eu, in ce forum sa ia atitudine? Sa scriem toti ca nebunii pe site-uri? Cui ii pasa? Cine ne baga in seama? Cine ne-a bagat pana acum?
Cat despre trecerea CdM la MJLC ar fi benefic prin prisma faptului ca am apartine si noi de sistemul de justitie si poate ne-ar baga cineva in seama. Plus ca s-ar mai reduce din abuzuri. Ca asa, cu autonomia asta, fiecare din conducerea CdM in particular si tot CdM-ul in general,  face ce vrea si nu raspunde nimeni de nimic si in fata nimanui.
Sparand in vremuri mai bune pentru mediere si pentru mediatori,
Gheorghe Surtea- mediator
Arad

Un comentariu:

  1. Mihai Dumitrescu20 iulie 2010 la 09:27

    Eu cred ca priviti problema superficial pentru ca o informare a partilor nu inseamna decat explicarea medierii nu altceva. Se poate incheia la solicitarea serviciului un contract de premediere care sa fie taxat celui care initieaza medierea. Conditiile acestuia fiind stricte si incetarea acestui precontract avand finalitate in semnarea unui contract de mediere sau refuzul celeilalte parti de a veni la mediere. Orice pe lumea asta se plateste. Sa nu mai spun ca pentru a ajunge ca partile sa accepte sa vina la mediere este un lung drum cu obstacole si cu cheltuieli care trebuiesc suportate de cineva, nu de mediator.

    RăspundețiȘtergere