Marian Ciovîrtă preot mediator de conflicte din Vrancea

DSC00010-IRENAMai ieftin şi mai rapid, iar de cele mai multe ori gratis. Preotul parohiei Boloteşti, din Vrancea, Marian Ciovîrtă, vrea să fie mediatorul ţăranilor din judeţ care nu vor să îşi mai rezolve problemele în instanţa de judecată. Preotul din Boloteşti este mediator autorizat de Ministerul Justiţiei şi va încheia un contract cu Sindicatul Ţăranilor din Vrancea pentru a-şi oferi serviciile şi pentru ţăranii vrânceni. Potrivit legii, serviciile de mediere sunt necesare atunci când apare un conflict între două părţi care nu vor să ajungă la Tribunal, transmite Monitorul de Vrancea. "Voi oferi consultanţă juridică iar dacă părţile ajung la un
acord, se întocmeşte un act pe care îl semnez, ştampilez, îl autentific la notariat şi are însemnătatea unei hotărâri judecătoreşti", a afirmat Marian Ciovîrtă. Serviciile sale sunt gratuite doar pentru persoanele defavorizate şi fără venituri. Mediatorul are deja experienţa consultaţiilor acordate în parohia Boloteşti. "Miercurea şi vinerea asigur medierea pentru cetăţenii care vin la parohie", a afirmat Marian Ciovîrtă, arătând că numărul acestor consultaţii este trecut într-un regim special, conform regulilor stabilite de Biserica Ortodoxă. Cele mai multe probleme întâlnite de mediatorul preot sunt legate de grăniţuirea pământului.


La nivelul judeţului Vrancea sunt circa 40 de mediatori autorizaţi. Serviciile de mediere încă nu sunt obligatorii în România din cauza numărului redus de persoane autorizate la nivelul ţării, circa 1.300 faţă de un necesar de patru mii. Chiar şi în aceste condiţii, medierea între părţi este încurajată de magistraţi deoarece ar reduce foarte mult numărul dosarelor aflate pe rolul instanţelor. Mai mult, tarifele percepute de mediatori sunt reduse iar în cauzele în materie co-mercială, dacă părţile ajung la un acord de mediere în timpul judecăţii, li se restituie taxa de timbru, care nu este neglijabilă. Doar în Vrancea, anul trecut au fost peste 40 mii de dosare care trebuiau soluţionate de cei 55 de magistraţi. Adică aproape o mie dosare pentru fiecare judecător.
Sursa: ziuaonline.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu