Medierea in conflictele familiale

Medierea reprezinta un mod amiabil de reglare a consecintelor unei despartiri intre soti. Mediatorul trebuie sa fie impartial, iar rolul sau este de a ajuta sotii sa incheie o in­te­legere echitabila privind chestiunile pertinente in asemenea situatii, cum ar fi incredintarea copiilor, pensia alimentara pentru copii si sot, precum si partajul bunurilor.Pentru reusita medierii, participantii trebuie sa coopereze; ajutati de mediator, sotii trebuie sa fie capabili sa dea dovada de flexibilitate, de poli­tete, de respect, de buna credinta, fiind dispusi sa furnizeze toate informatiile si documentele cerute de catre mediator.


La randul lui, mediatorul trebuie sa se asigure ca sotii au aceeasi oportunitate de a-si exprima nevoile si dorintele, intr-un climat de respect si egalitate. De asemenea, el trebuie sa ajute partile sa analizeze si necesi­ta­tile copiilor lor.

Mediatorul nu este un judecator si deci nu poate sa ia decizii pentru cuplu.

Obligatoriu impartial,
mediato­rul nu poate sa reprezinte pe unul sau pe altul dintre soti sau sa fie de partea unuia sau altuia. El trebuie sa furni­ze­ze partilor informatii de ordin juridic, fara insa a da avize juridice.

De exemplu, mediatorul poate explica par­tilor ca, in vederea cu­noas­terii sumei pensiei de intretinere, trebuie completat un formular, insa nu poate spune unuia dintre soti, de exemplu, ca, din cauza datoriilor pe care acesta le are, ar trebui sa pla­teasca o suma mai mica decat cea mentionata in formular.

Pentru obtinerea de avize juri­dice, sotii pot consulta un profesionist in drept, inainte, in timpul sau dupa realizarea procedurii de mediere, fara insa ca acesta sa poate asista la sedin­tele de mediere.

Desi medierea, in si­ne, este op­tionala, in marea majoritate a cazu­ri­lor, participarea la o sedinta de informare asupra medierii este obligatorie. Legea nu permite tribu­na­lului sa analizeze cereri cu privire la interesele unui cuplu sau ale copiilor acestuia, fara ca partile sa fi asistat la o sedinta de informare asupra medi­erii (séance d’information sur la médiation).

Exista doua tipuri de sedinte:

- sedintele de informare in grup (séance d’information de groupe)
- sedintele de informare in cuplu (séance d’information de couple)

In primul caz, persoana care doreste sa participe trebuie sa se inscrie in cadrul Sérvice de médiation familiale de la Cour Supérieur, in ca­drul tribunalului. Nu este necesar ca ambii soti sa participe la aceeasi sedinta de informare.

In al doilea caz, sotii aleg, de co­mun acord, un mediator acreditat si asista impreuna la o sedinta privata de informare cu privire la mediere.

Daca doriti sa beneficiati de mediere gratuita sau sa obtineti un raport de mediator (asupra caruia vom re­ve­ni in numarul viitor), trebuie sa ape­lati la mediatori acreditati. Tribunalele au, de regula, o lista a acestora. De asemenea, puteti comunica cu ordi­nele profesionale, ai caror membri pot deveni mediatori, cu ministerul Jus­titiei (Justice Québec) ori cu Centre jeunesse du Québec.

Sesiunea de informare asupra me­dierii nu este obligatorie pentru cuplurile care nu au copii.
Sursa: pagini romanesti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu