Medierea in conflictele familiale (II)

Dupa ce s-a stabilit persoana desemnata sa medieze, procesul in sine cuprinde trei etape :
- evaluarea situatiei;
- negocierea;
- pregatirea rezumatului intelegerilor (résumé des ententes).  
Evaluarea situatiei
La prima sedinta, dupa ce expli­ca procedurile si rolul sau, mediatorul ajuta partile sa-si precizeze subiectele de discutie si stabileste un plan de des­fasurare pentru sedintele viitoare. Ca regula gene­rala, el va cere partilor sa semneze un contract de mediere, care cuprinde conditiile in care aceas­ta se va desfasura.  
Negocierea
In cadrul sedintelor urmatoare, mediatorul incearca sa ajute sotii sa regleze punctele asupra carora nu au ajuns la un acord.  
Pregatirea rezumatului
Dupa terminarea sedintelor, mediatorul redacteaza un document care cuprinde toate aspectele asupra carora cuplul s-a inteles. De retinut ca acest document nu constituie o hotarare judecatoreasca.
Medierea este confidentiala. In vederea pregatirii pentru sedintele res­pec­tive, mediatorul poate sa consulte un specialist in drept. De asemenea, este indicat sa procure documentele care pot fi utile in cadrul medierii si sa-si noteze subiectele asupra carora exista nein­te­legeri, precum si argumentele celor doua parti. Este de dorit ca, in cadrul sedintelor, cei doi soti sa coopereze cat mai mult posibil si sa participe activ la discutii.
In orice moment, unul dintre soti poate pune capat medierii, fara a fi ne­cesar sa se justifice. De asemenea, mediatorul insusi poate inceta medi­e­rea daca apreciaza ca nu este posibila continuarea sa. In cazul in care
medi­e­rea nu-si atinge scopul, mediatorul va transmite o copie dupa raportul sau, pentru a fi depusa la Tribunal.
In cazul in care medierea isi atinge scopul, mediatorul va redacta un résumé des ententes, document care este confidential si care, in mod normal, nu trebuie semnat de catre parti. Educaloi insista asupra unui aspect: daca résumé-ul este semnat, el poate capata caracter de contract care trebuie respectat.
De regula, mediatorul recoman­da partilor sa consulte un specialist in drept, care sa tran­s­- forme acest résumé intr-un do-cument oficial, numit "consentement", care va putea fi prezentat in fata Tribunalului.
Daca partile s-au inteles cu pri­vire la toate aspectele, ele pot adresa o ce­rere comuna Tribunalului (in acest sens, va recomandam sa consultati numerele noastre anterioare, unde am pu-blicat materiale privind divortul de comun acord). Judecatorul va analiza daca intelegerea intervenita nu este nerezonabila, irealista sau ilegala. In principiu, partile nu sunt obligate sa participe la sedintele de informare asupra medierii, sedinte de care am vorbit in numarul anterior, in ca­zul in care au asistat, separat sau im­preuna, la una sau mai multe se­dinte de medie­re.
Autori: Iolanda si Victor Boti
Sursa: pagini romanesti

Un comentariu:

  1. Buna ziua,
    numele meu este Iolanda Boti si sunt avocat in Barourile din Iasi si din Quebec, Canada. Sunt coautor al acestui material, in calitate de colaborator al organismului EDUCALOI (Quebec), caruia ii apartine versiunea originala a textului. Din respect pentru colegii nostrii, pentru munca noastra si pentru cititori, consider absolut necesar sa fac precizarea ca materialul vizeaza legea cu privire la mediere in provincia Quebec, Canada si
    NU priveste legea romana.
    Rugam ca, inainte de a fi preluate orice materiale de acest gen, sa fim consultati tocmai pentru a fi verificata veridicitatea si aplicabilitatea unor informatii de specialitate. Atat eu cat si colegul meu avem o contributie importanta la doctrina din Romania si nu dorim ca in urma unor preluari mai mult sau mai putin exacte sau complete sa fim "autori" de informatii care pot lasa locul la interpretari eronate.

    Multumim pentru intelegere si va dorim succes in activitatea dvs.
    www.botilaw.ca

    RăspundețiȘtergere