Tudor Tatu....Medierea, afacerile, litigiile si criza

tatu_160S-au inmultit litigiile si solicitarile de insolventa, numarul falimentelor s-a dublat ,asistam la o explozie a numarului de litigii, medierea de bussines ar avea de castigat de pe urma crizei financiare"...iata cateva titluri care isi propun sa analizeze modul in care medierea de business in general, sau segmentul de piata reprezentand litigiile si solutionarea disputelor prin mediere, se prezinta in contextul actual al crizei economico-financiare.

Oare aceastea sunt modificarile si transformarile definitorii pentru aceasta piata de servicii ale mediatorilor? Cresterea cantitativa a numarului de dispute comerciale, proceduri de reorganizare sau insolventa, executari silite sau demersuri intreprinse in vederea recuperarii creantelor este unicul aspect care merita a fi analizat?

Raspunsul la toate aceste intrebari este unul negativ. Modificarile si transformarile cele mai importante pe care le suporta lumea efervescenta a litigiilor si disputelor comerciale nu se rezuma strict la cresterea cantitativa a numarului acestora.

Este adevarat si dincolo de orice indoiala, criza naste conflicte si conduce la cresterea numarului de litigii si dispute comerciale.

Pe de alta parte, criza faciliteaza intelegerea unor mecanisme, schimba modul de a actiona sau chiar principiile dupa care un comerciant isi conduce activitatea, mergand pana la a schimba mentalitatea si, in final, insasi piata solutionarii disputelor comerciale.

Doua exemple, oferite de doua cazuri reale, sunt ilustrative in acest sens.

Primul studiu de caz:
Impotriva unei societati comerciale din retail a fost formulata o cerere de deschidere a procedurii insolventei.

Administratorul societatii a formulat contestatie impotriva cererii de deschidere a procedurii si, ulterior acestui moment, a apelat la serviciile unui avocat, contestatia a fost acceptata, societatea evitand intrarea in procedura insolventei.

Pe de alta parte, administratorului societatii i s-a explicat ca, in ipoteza in care ar fi apelat la serviciile unui mediator, i s-ar fi propus o alta modalitate prin care se putea atinge acelasi scop (intrarea in procedura reorganizarii cu scopul de a plati datoriile societatii, urmata de reintegrarea acesteia in circuitul economic) insa cu costuri de cel putin doua ori mai mici.

In acel moment, omul de afaceri in cauza a inteles doua lucruri:

• procedura reorganizarii nu este neaparat o sanctiune ci, uneori, cea mai buna modalitate de protectie;

• mediatorul, intocmai ca si medicul, poate sa previna, si, numai daca alta optiune nu exista, sa trateze.

Al doilea studiu de caz:
Doua societati comerciale din industria de constructii au inceput un litigiu foarte complex.

Reclamanta era cea care dorea continuarea executarii unui contract, in vreme ce parata nu dorea acest lucru, intrucat varianta nu o avantaja din punct de vedere economic.

Nu dorea insa nici incetarea contractului, asteptand pur si simplu solutia instantei de judecata.

Dupa aproape trei ani de judecata, a aparut si hotararea judecatoreasca care stabilea obligatia continuarii derularii contractului.

A fost insa prea tarziu: imposibilitatea finantarii proiectului si scaderea preturilor pe piata respectiva a facut imposibila continuarea acelui contract.

Lectiile invatate de cele doua parti sunt urmatoarele:

• alegerea medierii in solutionarea disputelor poate contribui decisiv la rezolvarea eficienta a procesului, cu rezultate avantajoase pentru toate partile implicate;

• existenta si finalizarea unui litigiu nu trebuie privite ca un scop in sine, ci ca un mijloc de rezolvare a problemelor cu care se confrunta partile implicate; in speta de mai sus, executarea contractului putea continua, cu consecinta diminuarii prejudiciilor suferite de ambele parti.

Nimeni si nimic nu ajuta la schimbarea mentalitatii justiabililor, fie ei si membri ai mediului de afaceri, mai bine decat atotputernica criza.

Astfel, unii oameni de afaceri au inceput sa inteleaga ca litigiile nu reprezinta un scop in sine, sau ca este de preferat sa recurgi la procedura medierii care ofera solutii mai rapide, mai ieftine sau mai bine adaptate la nevoile spetei.

Intelegerea rolului mediatorului va reprezenta o alta lectie de viata pe care criza o ofera oamenilor de afaceri romani.

In momentul in care acestia isi vor insusi postulatul potrivit caruia si in acest domeniu cel mai bine este sa previi, si vor renunta la obiceiul pagubos de a apela la serviciile mediatorului dupa inceperea unui litigiu, vom inregistra un alt pas semnificativ inainte.

Teoria evolutionista afirma ca supravietuitori sunt cei care se adapteaza schimbarilor. In ceea ce priveste piata litigiilor si a solutionarii disputelor, adaptarea presupune pentru multi intelegerea si insusirea unor reguli proprii, specifice acestei piete. In alti termeni, e vorba, deopotriva, de o stabilizare si o „igienizare" a acestei piete.

Cat de spectaculoase vor fi modificarile in acest sens nu poate prezice nimeni, pentru ca raspunsul depinde de prea multe necunoscute, precum durata crizei economice sau puterea mediatorilor de a-si convinge si educa clientii.

Independent de magnitudinea fenomenului, medierea este una dintre putinele perspective ale efectelor crizei care ofera o jumatate plina a paharului.
Tudor Tatu, Presedintele Oficiului National de Mediere

11 comentarii:

  1. Este vorba de Tudor Tatu care a fost exclus din profesia de mediator la data de 17.05.2010?

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate acest lucru v-a spus Ciuca si cu Popoviciu la cursuri, dar acest om nu a fiost exclus nici macar o clipa din profesie.Este o capacitate pentru mediere si de aceia celor din Consiliul de mediere le este frica de el.Este un om al dreptatii si al bunului simt care a muncit mult si cred cas va munci pentru mediere si organizatiile a carui presedinte este.Daca am avea inca noua mediatori ca el in Consiliul de mediere, medierea va fi departe.
    Va garantez ca il cunosc destul de bine ce potential are.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai bine si-ar folosi atuurile, in alta parte, dl Tatu. In mediere, aduce numai dezastru.

    Va face profesia de ras.

    Un mediator cu sabie in brau si inca 8-9 ca el, nu credeti ca vor pune medierea pe butuci?

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu credeti ca va inselati.Presupun ca va place sa va complaceti in ceia ce fac cei din Consiliul de mediere.Cu asemenea oameni nu o sa avem ce media niciodata.Ne trebuie o mana de fier pentru ca medierea sa se redreseze si sa isi intre pe un fagas normal, apreciata de catre toate profesiile liberale.Acum toti ne arata cu degetul si toti ne vor decat raul si acest lucru decat din slabul management al celor din CM.
    Nu stiu sa se impuna, de altfel nici nu au cum pentru ca nu au timpul necesar cu scolile lor de formare.Sunt sigura ca dl Tatu va pune capat acestei barbarii si tiranii a celor din Cdm.Avem nevoie de oameni corecti, cinstiti si luptatori cum este dl Tatu, nu de oameni care isi satisfac decat nevoile personale pe seama mediatorilor.daca vreti respect ar trebui sa luam atitudine impotriva acestora si sa lasam cale libera oamenilor ca dl Tatu.Un om cu inteligenta si potential si care pune in fata interesul general nu pe cel personal.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pe d-l Tatu, indiferent ca isi spune "anomin", "Popescu" sau "Ionescu" il recunosti dupa doua lucruri:1. Greselile gramaticale- ar fi bun un conducator care nu stie sa scrie corect romaneste si 2. Stilul caustic, ca sa ma exprim elegant, de a-i baga in noroi pe toti, oricum merge pe principiul ca cine nu este de acord cu el este impotriva lui,si trebuie tarat prin mizerie, jignit si bine apostrofat, adica alta caracteristica importanta pentru a fi un bun lider....

    RăspundețiȘtergere
  6. Dle Anonim,

    „un om al dreptatii si al bunului simt care a muncit mult”?!
    Da, sa darame.
    De construit, e greu dar la daramat oricine se pricepe. Iar dl Tatu a dovedit ca are expertiza serioasa in acest sens.

    P.S. Dle Anonim, cine se aseamana se aduna.

    RăspundețiȘtergere
  7. mai lasati-ne, dle Tatu!!!
    Mai invatati ceva gramatica si mai apoi sa veniti cu pretentia sa conduceti oamenii!

    Nu veti conduce medierea NICIODATA!!! Nu va mai faceti iluzii.

    Faceti un bine mediatorilor si dispareti din piata pana nu e prea tarziu. Veti da faliment cu succes.
    Habar n-aveti sa faceti promovare in mediere.

    Cu sabia in brau, mergeti la lupte undeva, peste hotare. Lasati oamenii de bine din tara asta sa-si vada de treaba si nu mai incercati sa profitati dupa urma celor mai slabi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunteti ingrozitori
    Acest comportament indecent pe care il afisati, ponegrind un om fara niciun fel de fundament l-am vazut pe multe forumuri, acolo unde cei depasiti de situateie si de cultura incep sa ponegreasca si sa aunce cu noroi.Sunteti precum pisica prinsa in lat sau un caine turbat.Deschideti ochi si priviti cu atentie domnilor mediatori, ce se intampla cu voi, cu profesia voastra care incet incet i se subtiaza trupul si o sa ajungeti sa spuneti ,am fost candva mediator.
    Din pacate pe dl Tatu il cunosc de foarte mult timp, mai exact de 10 ani.Nu am auzit niciodata ca acest om sa fi deraiat profesional vreo data sau sa il fi auzit vorbind urat.Nu am cunoscut un om mai corect si mai cinstit decat el.Nu am auzit nicio data sa aiba probleme cu cineva.
    Probabil aceste calitati va deranjeaza.Va rog sa imi aratati un mediator caruia acest om ia adresat vorbe urate sau la jignit cu ceva in afara critici pe care o face neprihanitilor din Consiliu de mediere.Dar daca sunteti un fel de gonaci de vanatoare nu am ce sa va cer.
    SUNTETI FFF JOSNICI

    RăspundețiȘtergere
  9. Prostime si pupincuristi sunt precum mustele intr-o societate bazata pe respectul si increderea acordata semenilor tai
    Acesti pupincuristi nu au incetat sa nu apara si sa, isi apere prosti din Consiliul de mediere aruncand cu noroi tocmai intr-un om care se zbate si lupta pentru mediere.De ce nu sunteti realisti sa vedeti si sa exprimati realitatea De ce le faceti jocul unor haidumaci care va adus la robie, pe care au oficializato prin lege.
    Oricum medierea nu are picioare , este oloaga din cauza acesto haimanale iar voi sunteti gonaci haimanalelor care striga ca disperatii fiinduva frica de ce ati facut probabil impreuna cu haidumacii si haimanalele din Consiliul de mediere
    Sa va fie rusine, sunteti cei mai josnici mediatori.LASATI PUPINCURISMUL

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu stiu care dintre voi e mai pupincurist: cei ce-l laudati pe Tatu (in acelasi ton agramat) sau ceilalti?

    Sau, poate, dl Tatu, sub anonimat e cand Tatu, cand altcineva?

    RăspundețiȘtergere
  11. Exact ceea ce va spuneam: D-l Tatu diversificat in mai multe persoane identificate prin " anomim", el singur isi apara camasa din spate, el singur se gratuleaza si se apara. De unde stiu? Dupa limbajul vulgar, dupa o anumita tipologie a cuvintelor folosite si evident, dar mai ales evident, dupa GRESELILE GRAMATICALE!!!!!!
    Absolut nimeni dintre cei care frecventeaza aceste forumuri nu si-a permis asa ceva, el este singurul deschizator de drumuri, dar nu in ale medierii, din pacate, ci in arta mizerabilei conversatii !

    RăspundețiȘtergere