Despre mediatori si alti oameni

Eveniment cu mediatori. Conferinta Nationala a Mediatorilor este un eveniment greu de ignorat. Spun asta fara teama de a gresi. Dar cine sunt „mediatorii”. Ce inseamna „mediator”? Nu pot sa-mi dau din interior raspunsul la aceasta intrebare, fiindca nu am fost niciodata in pielea unui mediator si probabil ca nici nu voi face asta in curand. Din exterior pot spune insa ca mediatorii sunt tot un fel de oameni: i-am vazut, cu multa bunacredinta si multe intentii pozitive. De la inaltimea etajului 13 (coincidenta) al marelui hotel Rin din Bucuresti, gazda conferintei nationale a mediatorilor, orasul se vede altfel decat de la firul bordurii: entuziasm, ordine si bunavointa intre oameni. Mediatorii sunt un cerc de entuziasti care inteleg interesant conflictele juridice si care au o pozitie cu totul speciala in cazul unui astfel de conflict.
Apropiere intre mediatori. Printre mediatori sunt multi oameni foarte diferiti unii de altii. Eu sunt
adeptul apropierii intre oameni. Conferinta Mediatorilor din 19-20 noiembrie 2010 este un prilej de apropiere intre mediatori. Intr-o atmosfera calduroasa, prietenoasa, plina de zambet dar si de seriozitate, zecile de vorbitori au adresat mesaje participantilor. In ce ma priveste, doua mesaje cred ca sunt importante. Primul meu mesaj: apropiere intre mediatori, nu dihonie.
Apropiere intre mediatori si oameni. Al doilea mesaj pentru mediatori cred ca trebuie sa se refere la apropierea dintre mediatori si ceilalti oameni. Cred ca un plus de vizibilitate pentru mediere ar fi un plus pentru Justitie in Romania. Apropierea mediatorilor fata de oameni ar fi un important pas inainte catre clienti. O mai buna informare cu privire la mediere este vitala pentru crearea de piata in acest domeniu. De exemplu, putina lume stie ca mediatorul Ion Dedu a demonstrat ca acordul de mediere se investeste cu formula executorie.
Avocatii mediatori. Dar avocatii? Ce spun avocatii? Si, mai ales, ce cauta ei in randul mediatorilor? Daca mediatorii sunt oameni animati de intentii pozitive, de dorinta de impaciuire, de mediere a comunicarii intre parti aflate intr-o situatie conflictuala, atunci ce cauta avocatii printre ei? Trebuie avocatii sa fie mediatori? Dar judecatorii? Dar procurorii? Dar politistii? Vorba purtatorului de cuvant al Politiei Romane: “Politistii sunt prin excelenta mediatori.”. Daca politistii sunt prin excelenta mediatori, atunci avocatii cu atat mai mult sunt mediatori prin excelenta! Va rog sa nu zambiti. Daca avocatul, bataus profesionist pe campul legii, este un mediator prin excelenta, atunci mediatorii ar trebui sa fie un fel de avocati care servesc la doua capete, apara interesele ambelor parti… Sau nu?

Medierea este o atitudine, nu o profesie. Cati dintre noi o au?
dr. Andrei Savescu
Sursa:  juridice.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu