Le-am oferit un spaţiu chiar în sediul Baroului Argeş

La sfârşitul lunii noiembrie a intrat în vigoare legea privind Mica reformă în justiţie care încearcă să decongestioneze instanţele de judecată inclusiv prin soluţionarea alternativă a disputelor.

Un subiect care este adesea menţionat, este evident medierea.
"Medierea este o soluţie alternativă de stingere a conflictelor şi datorită avantajelor pe cale le aduce fiecăruia din cei implicaţi, cred că va ajunge în scurt timp să fie aleasă de majoritatea cetăţenilor.

Ce se întâmplă azi în mod curent: ai un conflict apelezi la calea tradiţională de a merge în instanţă. Ce urmează : cheltuieşti mulţi bani, piezi timp (termene foarte mari) şi după luni sau ani petrecuţi pe holurile tribunalului eşti nevoit să
accepţi o decizie dată de judecător. În cazul fericit în care această decizie îţi este favorabilă poţi să ai surpiza neplacută să constaţi că punerea ei în execuţie durează mult sau nu se poate face." ne-a declarat Şerban Geanin (foto), mediator.
Ce obţii prin MEDIERE :
- economiseşti mulţi bani - costurile pot fi reduse la jumătate
- câştigi timp - în funcţie de complexitate cauzele se soluţionează în maxim 3-4 şedinţe
- decizia/soluţia este aceea pe care tu o propui sau o accepţi
- fiind acceptat de ambele părţi punerea ei în aplicare se face imediat şi fără obstacole
- eviţi expunerea publică a problemelor familiare sau de afaceri - astfel relaţiile pot fi menajate şi pot continua în interesul ambelor părţi
În momentul promulgării a fost precizat faptul că „Noua lege prevede stimularea părţilor în cazuri de divorţ sau comercial să apeleze la mediator înainte de a ajunge la instituţia juridică."


Pentru ca rezultatele dorite de această lege să se obţină cât mai rapid este necasar ca medierea să fie susţinută de toţi cei implicaţi.
Am dorit să cunoaştem părerea domnului Nicoale Zărnecu, Decanul Baroului Argeş, cu privire la Mediere şi cum se vor implica cei din Barou în promovarea acestei alternative.

"Medierea poate reprezenta o alternativă la soluţionarea proceselor pe calea justiţiei. Noi chiar am susţinut crearea acestui corp de experţi, drept dovadă că le-am oferit un spaţiu chiar în sediul Baroului Argeş. Totuşi, nu trebuie să plecăm de la premiza că activitatea mediatorului o exclude pe cea a avocatului, din contră, şi în cazul medierii persoana poate să fie asistată de un avocat. Viitorul acestei meserii va depinde în mare măsură de profesionalismul celor care practică această meserie." este de părere avocatul Zărnescu.
Sursa: ghidulocatarului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu