Sedinţă importantă a comisiei consultative a asociaţiilor de mediatori, Bacău 24 ianuarie 2011

Mă bucur să consemnez că după apelurile subsemnatului şi altor colegi mediatori, la comisia consultativă a asociaţiilor profesionale a mediatorilor, la câteva conferinţe zonale şi la cea naţională, în discuţiile din grupurile de pe internet, se exprimă tot mai clar ideea că trebuie să colaborăm mai bine şi mai mult, la nivel judeţean apoi şi la nivel naţional, spre unitatea şi solidaritatea corpului profesional al mediatorilor. După aceste evenimente şi modificările legislative din această toamnă, s-a înţeles că
trebuie să ne apărăm profesia de alţii, să ne mulţumim, cum spunea dna Kibedi cu ce s-a putut face acum determinat de situaţia dată din România, de stadiul dezvoltării medierii, de numărul şi activismul mediatorilor, să identificăm posibilităţile de realizare a acelei obligaţii de informare gratuite la sediul instanţelor în mod civilizat, atractiv, neagresiv, neutru, imparţial, pentru a aduna puncte sau bile albe ca să pretindem ceva mai bun.
Trebuie apoi să dezvoltăm pregătirea proprie ca să nu pierdem şi ce-am învăţat la cursuri, să împătăşim din ceea ce am învăţat unii din teorie şi practică la întâlniri profesionale şi pe site-uri, să depăşim şi abc-ul la promovare, să relaţionăm mai bine cu organele judiciare prin încheierea de protocoale cu acestea în comun, toate asociaţiile de la nivelul unui judeţ, dar si Consiliul de mediere la nivel naţional. Daca măcar acestea fi-vor înţelese, celelalte-or curge de la sine-apoi, ca să parafrazez o frumoasă poezie din copilărie ce ne învăţa cum să răzbim în viaţă. Azi mediatorii din România trebuie să-şi deschidă un astfel de drum, să nu ne mai lamentăm şi să aşteptam ca medierea să fie recunoscută, promovată şi câştigată de cetăţeni  prin alţii, mai mult sau mai puţin sinceri, activi, deschişi către mediere şi mediatori.  Una din cerinţele esenţiale ale unui drum ascendent şi cu satisfacţii este UNITATEA MEDIATORILOR, prin solidaritate şi acţiune comună, ţel către care v-am îndemnat să mergem împreună şi de Ziua Naţională, cu propunerea de a ne exprima opiniile asupra acestui subiect până la o altă dată semnificativă, 24 ianuarie, când sperăm să se ţină o şedinţă importantă a comisiei consultative a asociaţiilor de mediatori, la Bacău, conform invitaţiei colegului Rusu. Deja am înţeles de la colegii din Oneşti că vor colabora să iasă o întâlnire importantă, şi pentru că este prima în provincie, ambiţia trebuie să ne mobilizeze şi pe ceilalţi din asociaţiile înregistrate la coniliu, să fim prezenţi şi să putem exprima ceva coerent şi pragmatic pentru anul următor. Fără tendinţe de monopol sau subordonare, fără demagogie şi manevre oculte, mai ales că după perioada efervescentă de sărbători vom intra şi într-un an electoral pentru mediatori.
Până atunci, spuneam din titlu, de la divizare şi interese personale sau de grup, se văd semne îmbucurătoare în jurul nostru, mediatorii nu dorm şi nu aşteaptă să-i invite cineva la mediere. Astfel, săptămâna trecută la Galaţi asociaţia noastră a solicitat şi celorlalte să se pronunţe asupra formei de efectuare a informării obligatorii şi gratuite, asupra unei listei cu mediatorii disponibili, asupra unui material de ataşat la citaţii la care lucrez, asupra colaborării şi cu alte instituţii din judeţ. Apoi marţi trecând prin Adjud şi Focşani, m-am bucurat că şi colegii vrânceni Dediu şi Mocanu fac aceleaşi demersuri. La fel cei din Oneşti Găman şi Chiriac, iar acum şi cei din Oradea, unde am auzit că patru asociaţii, între care ale colegilor Vîrtop şi Baba, au mers împreună la CCI pentru un protocol asemănător. Chiar dacă nu toate judeţele au câte un magistrat Danileţ, să accepte şi să promoveze medierea, îi felicit pe colegii mei că nu pierd timpul, că înţeleg priorităţile medierii şi ale lor, trec peste barierele temporare ale unor asocieri divizate şi îşi croiesc singuri acel drum către  care au visat de când au auzit de mediere.  Aşteptăm astfel de semnale de la toate asociaţiile. 
Mediator Constantin Asofronie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu