Mărul discordiei dintre mediatori şi avocaţi

Ecaterina Pricope, preşedintele Asociaţiei Mediatorilor din Galaţi, le explică părţilor avantajele medierii Magistraţii sunt obligaţi să le recomande părţilor să apeleze la mediatori pentru rezolvarea conflictelor. Mediatorii juridici din Galaţi nu mai pot cere onorarii pentru informaţiile oferite părţilor în legătură cu medierea şi avantajele ei.
Legea 202/2010 a introdus o serie de modificări care modifică fundamental modul de desfăşurare a proceselor. Cea mai importantă noutate vizează obligativitatea, pentru judecător, de a recomanda părţilor să apeleze la mediator pentru a-şi rezolva diferendul, iar dacă pe această cale nu este posibil, sunt obligaţi să prezinte instanţei un proces verbal din care să rezulte că nu s-au înţeles pe cale amiabilă.

Mediere în loc de conciliere
Disputele dintre părţi se pot rezolva prin
intermediul medierii înainte de formularea unei plângeri penale, iar dacă acesta a fost deja depusă la Poliţie sau Parchet, procedura poate fi întreruptă dacă părţile se pot înţelege prin mediere.
Practic, prin intermediul medierii, pot fi rezolvate o bună parte din conflictele de natură comercială, pornind de la somaţii de plată, termene de execuţie, garanţii, evacuări şi în general toate procesele unde obiectul disputei este evaluabil în bani.
Medierea va înlocui în viitorul apropiat şi concilierea directă, o procedură pur formală şi total ineficientă, care viza rezolvarea unor divergenţe de natură financiară.
Reprezentanţii celor două părţi se întâlneau, îşi spuneau punctul de vedere, consemnat într-un proces verbal, şi apoi se dădeau în judecată pentru că procedura era îndeplinită.
Mărul discordiei
Modul cum se practică medierea la Galaţi generează dispute între avocaţi şi mediatorii juridici. Asociaţia Mediatorilor din Galaţi a solicitat recent Tribunalului să îi ofere un spaţiu în incinta Palatului Justiţiei, spaţiu în care să funcţioneze mai multe puncte de informare pentru justiţiabili.
„După ce judecătorul recomandă părţilor să meargă la mediator, mi se pare util să existe aceste puncte de informare pentru ca oamenii să nu caute prin tot oraşul un mediator", ne-a declarat Ecaterina Pricope.
Avocaţii nu sunt de acord şi susţin că, în acest mod, mediatorii îşi fac publicitate mascată.
„Dacă un mediator oferă informaţiile gratuit, fiţi sigur că îi va da justiţiabilului şi o carte de vizită. Pe de altă parte, sunt patru asociaţii de mediatori în Galaţi şi s-ar crea un talmeş-balmeş pentru că nu s-ar putea face o programare clară vizavi de cine vine într-o zi sau alta", susţine Zina Lăcătuş, preşedintele Asociaţiei Mediatorilor Juridici din Baroul Galaţi.
Sursa: adevarul.ro

Un comentariu:

  1. Pacat ca ziaristul asta face atatea confuzii, desi a avut bibliografie destula la dispozitie si a fost la conferinta despre mediere de la Galati. Ori o face intentionat.
    Am pus un comentariu lamuritor la ziar si mi l-au sters.
    Pacat si de dna Lacatus, este unul din cei 10 avocati-mediatori fantoma care nu fac decat sa contreze adevaratii mediatori, cum a facut-o si la conferinta bagandu-se in seama... pe banii nostri.
    Este a doua oara cand avocatii in Galati ne ataca, dupa aza din vara cand au reclamat presedinta judecatoriei pentru mentiunea despre mediere de pe citatie.
    Mediator Asofronie C.

    RăspundețiȘtergere