Medierea, o posibila alternativa la justitie

Ziarul PrahovaDoriti sa evitati un proces indelung, costisitor, epuizant si expus publicului? Vreti sa gasiti – in cazul unui conflict cu o ruda sau firma, institutie, vecin ori coleg de serviciu etc – solutia care va satisface cel mai bine interesele, fara a apela la instanta? Atunci ar fi de dorit sa solicitati sprijinul unui mediator autorizat. Potrivit Legii 192/2006, medierea este o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitatea de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate, avand liberul consimtamant al partilor. Altfel spus,
“medierea reprezinta o activitate de interes public, este o negociere care are loc in afara salii de judecata si se face in prezenta unui mediator, iar intelegerea la care se ajunge este consfintita printr-un act care are valoarea unui document cu titlu executoriu, dupa autentificarea sa de catre notar sau judecator, dupa caz. Deci acordul de mediere produce efecte juridice. De asemenea, in eventualitatea in care, in timpul derularii unui proces, partile convin sa incerce rezolvarea litigiului prin intermediul unui mediator autorizat, atunci procesul se suspenda, pentru cel mult trei luni, pana la finalizarea medierii, iar daca se ajunge la un acord, taxa de timbru se restituie, la cererea partilor’’ , ne-a precizat Anda Pausan, membru al Asociatiei profesionale a mediatorilor din Prahova – ’’Minerva’’.
Pe langa situatiile mentionate la inceputul articolului, mai pot face obiectul medierii si alte genuri de conflicte: civile (partaj, mosteniri, succesiuni), familiale (divort, impartirea bunurilor, incredintarea minorilor), comerciale (somatii de plata, despagubiri, obligatii contractuale), litigii legate de protectia consumatorilor, protectia mediului, a drepturilor intelectuale etc. Fireste, cazuri precum cele de omor sau stabilirea paternitatii noului nascut exced procedurii medierii. Potrivit legii, pot obtine calitatea de mediator autorizat persoanele cu studii superioare si o vechime in profesie de cel putin trei ani, nu au suferit nicio condamnare si au absolvit, in urma unui examen, cursurile sustinute de un formator autorizat de catre Consiliul de Mediere. Onorariul unui mediator este negociabil, in functie de complexitatea cauzei, numarul persoanelor implicate si durata de solutionare a acesteia. Intrebata cum poate apela un cetatean interesat la serviciile unui mediator autorizat, Anda Pausan ne-a raspuns: ’’Consultand fie tabloul mediatorilor autorizati publicat in Monitorul Oficial, fie listele cu numele acestora, aflate la sediile instantelor sau ale inspectoratelor de politie. De asemenea, unii mediatori si-au amenajat birouri proprii, cum este si cazul meu, acesta aflandu-se in Ploiesti, Bd. Republicii nr. 130, Bloc 210, parter, e-mail: anda _ pa 2002@yahoo.com’’ . Pana in momentul de fata, din Asociatia profesionala a mediatorilor din Prahova – “Minerva" fac parte peste 40 de membri, semn ca prin activitatea acestora instantele prahovene ar putea scapa, intr-un viitor rezonabil, de numarul mare de dosare care asteapta sa fie solutionate.
C. DUMITRU
Sursa: ziarulprahova.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu