Oamenii preferă să-şi ceară dreptatea în sălile de judecată.

Diana Chirilă spune că vasluienii nu ştiu că se pot adresa unui mediatorMediatorii din judeţ duc lipsă de clienţi pentru că oamenii preferă să-şi ceară dreptatea în sălile de judecată. Judecătorii se plâng de numărul mare de procese de pe rol şi spun că multe dintre ele ar putea fi soluţionate în cabinetul unui mediator.
Mediatorul este persoana la care pot apela cei care au de soluţionat un litigiu şi vor să facă acest lucru pe cale amiabilă, evitând deschiderea unui proces lung şi costisitor. Vasluienii nu sunt însă obişnuiţi cu astfel de practici.
„Din păcate, lumea nu are încredere în ceva nou. Dacă nu pune  judecătorul ştampila pe un act, nu se simt în siguranţă. Plus că mulţi dintre vasluieni nici nu au auzit că există mediatori“, a declarat Diana Chirilă, mediator.
Niciun client
La Vaslui, cabinetele de mediatori au apărut încă din primăvara anului 2008. În prezent, în judeţ sunt 15 birouri, din care 9 în municipiul Vaslui.
„Noi nu am avut niciun client până acum, în ciuda faptului că, din 2009, atunci când s-a înfiinţat Camera Mediatorilor, s-a desfăşurat o amplă campanie de promovare. Au fost doar câteva telefoane la început“, a  adăugat mediatorul Diana Chirilă. Şi judecătorii regretă că oamenii nu încearcă să îşi rezolve neînţelegerile fără a ajunge la proces.
„Cetăţenii trebuie să înţeleagă că un proces poate să dureze şi câţiva ani, în funcţie de complexitatea lui. Dacă ei şi-ar rezolva litigiile pe cale amiabilă, rolul proceselor în instanţă s-ar diminua cu 25%. Se poate spune că vasluienii sunt procesomani şi din plictiseală, pentru că în loc să-şi soluţioneze problemele în două-trei şedinţe de mediere, preferă să se întindă pe zeci de termene în faţa judecătorului“, a precizat Daniela Hagiu, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Vaslui.
Avantajele medierii
Printre neînţelegerile care pot fi rezolvate prin mediere se numără divorţurile, pretenţiile de revendicare, partajul de bunuri comune, exerciţiul drepturilor părinteşti, dar şi o serie de fapte penale. Cei care apelează la mediatori economisesc şi timp, dar şi bani. Onorariul este chiar şi de 5 ori mai mic decât dacă s-ar ajunge în instanţă, iar problemele se pot rezolva în câteva termene.
 Sursa: adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu