Mediatoarea Mocan Angelica in dialog cu mediatorul Nicolaie Dediu privind obligativitatea medierii in Romania

D.N.-Buna Angelica
M.A.-Buna Nicu
D.N.-Ne intalnim pentru prima data, dupa ce in nenumarate randuri, la diferite intalniri ale mediatorilor nu am avut ocazia sa stam de vorba.Se pare ca acum avem aceasta sansa.

Angelica, multa lume te cunoaste din vedere sau din auzite dar foarte putini iti cunosc activitatea ta profesionala.Ne poti spune cateva cuvinte despre tine?
M.A.-Sunt avocat in Baroul Alba, absolventa a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii ”Babes-Bolyai” Cluj-Napoca si unul dintre pionierii medierii in Romania, beneficiind de formare prin  programul  pilot de asistenţă oferit de Ambasada S.U.A. Centrului  de Mediere, Craiova  din  iunie 2005.
In domeniul medierii, am incercat sa construiesc institutional, din 2006.
Am apelat la resursele europene şi am obţinut , pe baza unui proiect eligibil o finanţarenerambursabilă de
69.680 de euro, dintr-un cost total al proiectului de 77 480 de euro.
Centrul de Mediere Alba , primul centru de profil din judeţul Alba a creat un  cadru instituţionalizat, dotat şi promovat la nivel european, prin care s-a  implementat şi s-a promovat  eficient  instituţia medierii  în judeţul Alba, în perioada ianuarie-noiembrie 2007.Promovarea s-a făcut prin mijloace de informare diverse constând în afişe pliante, fluturaşi, precum şi un complex şi util Ghid al Medierii, materiale distribuite prin utilizarea spaţiilor de informare publică din incinta instanţelor de judecată.
S-au mediat peste 150 de litigii, s-au incheiat  protocoale de colaborare cu toate judecatoriile din judet si cu Tribunalul Alba. Am beneficiat de expertiza unor reputati mediatori austrieci, Patricia Velikay şi Rupert Wackerle, care anterior au oferit consultanţă Ministerului Justiţiei în redactarea Legii192/2006, iar ulterior au participat la program privind implementarea medierii în rândul magistraţilor români.
Ulterior , am consolidat rezultatele primului proiect, printr-un proiect  finanţat de Ambasada S.U.A. prin -Secţia Afaceri Publice, “ Medierea- metodă eficientă de rezolvare a conflictelor”, cu un sprijin financiar mai mic , dar cu mult voluntariat.
A fost anevoios ca orice inceput.
D.N.-De ce ai ales sa devii mediator si care sunt motivele pentru care candidezi la functia de membru in Consiliul de mediere?
M.A.-Medierea e o competenta sociala. O aptitudine care asigura echilibrul in relatiile interumane si ne ajuta sa relevam ceea ce avem mai bun din noi. Unii pentru altii.
In plan juridic, e singura modalitate de decongestionare a sistemului judiciar si de a asigura o satisfacere echitabila nevoilor divergente cu care se pot  confrunta , la un moment dat cetatenii.
D.N.- Ce parere ai despre ceea ce se intampla in mediere mai ales in ultima perioada de timp?
M.A.- Se cristalizeaza. Societatea romaneasca e eminamente conflictuala si are nevoie de initiere in cultura dialogului. Orice progres  necesita timp, iar in domeniul medierii progresul depinde de schimbarea mentalitatii fiecarui individ.
D.N.-Spuneai ca medierea ar trebui sa devina obligatorie iar partile sa fie obligate sa recurga la mediere.De ce spui asta?
M.A.- Partile trebuie sa constientizeze ca pot  solutiona  un conflict , optim si cu costuri reduse. Si au nevoie de exercitiul procedurii de mediere, iar fara presiunea obligativitatii, medierea nu va fi viabila.
D.N.- De ce consideri ca trebuie conferit prin lege caracter executoriu acordului de mediere?
M.A.- Acordul de mediere trebuie sa aiba eficienta juridica imediata si fara interventia instantei de judecata.  Partile trebuie sa dobandeasca increderea ca apeland la mediere nu vor intocmi un inscris, care sa fie baza altor litigii, solutionabile pe cale judiciara.
D.N.-In scrisoarea de intentie spuneai ceva referitor la necesitatea  existentei in institutiile publice a unui mediator.Poti sa fii mai explicita te rog?
M.A.-Un procent semnificativ din litigiile aflate pe rolul instantelor de judecata deriva din raporturile dintre cetatean si institutiile publice. Inainte de a se adresa instantei de judecata, justitiabilul parcurge o procedura prealabila, prin care se incearca inlaturarea vatamarilor produse de un act administrativ, direct de catre institutia publica.  Solutionarea prin  mediere, de catre un mediator din cadrul institutiei,  in aceasta procedura ar scuti si cetateanul nemultumit sau prejudiciat,  si institutia publica de o risipa de resurse .
D.N.-Daca vei fi aleasa ca membru in noul Consiliu de Mediere care vor fi primele tale hotarari si care din problemele medierii crezi ca necesita o atentie deosebita pentru inceput?
M.A.- Voi propune o mediere intre membrii  Consiliului de Mediere.
In  acordul de mediere vom conveni ca fara energiile coagulate ale tuturor membrilor nu vom putea dezvolta o piata a serviciilor de mediere, practicate de mediatori cu un inalt standard profesional si o buna colaborare cu Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, instanţele de judecată,  Uniunea Naţională a Barourilor din România  si  societatea civila.
Modalitatea de implementare a Directivei nr. 2008/52/CE a Parlamentului European a fost evaluata de catre Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European printr-un raport din 15.07.2011, prin care s-au evidentiat o serie de efecte benefice rezultate in urma adoptarii si implementarii unor dispozitii privitoare la mediere in tarile europene.
Semnificativ din perspectiva unor noi  reglementari in domeniul medierii , Comisia recomanda ca in temeiul art. 6 al directivei , avand in vedere ca majoritatea statelor membre dispun de o procedura pentru a conferi acordurilor rezultate in urma medierii aceeasi autoritate ca cea a deciziilor judiciare, statele care inca nu respecta art.6, printre care si Romania sa procedeze la respectarea art. 6, fara intarziere.
De asemenea, din perspectiva art. 5 , al. 2  al Directivei majoritatea statelor membre au prevazut , in legislatia interna , ca inainte sau dupa inceperea procedurilor judiciare, recurgerea la mediere este obligatorie sau face obiectul unor stimulente sau sanctiuni cu conditia ca, in acest mod, sa nu impiedice partile sa isi exercite  dreptul de acces la instante, reglemantare normativa salutara si in dreptul intern.
D.N.-Cateva cuvinte inainte de final?
M.A.-Vom avea succes. Depinde de noi in cat timp...
D.N.-Multumesc Angelica, pentru interviu si mult succes la alegeri!
M.A.-Si eu iti multumesc Nicu, pentru posibilitatea de a ma adresa colegilor mei!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu