Medierea in domeniul medical privind cazurile de malpraxis

Sambata 27.10.2012 am fost prezent la Conferinta: "Malpraxisul medical - Metode alternative de rezolvare a conflictelor din domeniul medical"
Personal am prezentat un caz de malpraxis privind nasterea unui copil, pasii pe care parintii i-au urmat, piedicile pe care ei le-au intampinat pana acum, ce intorsaturi spectaculoase au avut loc, strategia de atac a parintilor si strategia de aparare a medicilor.
Prezentat cu emotii, acest caz a starnit adevarate discutii constructive cu rezultate excelente pentru cei prezenti in sala,  medici,  mediatori si asiguratori, mie personal atragandu-mi atentia in mod deosebit discutiile privind “Acordul pacientului informat”.


Realitatea este ca in ultima perioada, Colegiul Medicilor se confrunta cu un numar din ce in ce mai mare de sesizari de malpraxis, iar rezolvarea lor este din ce in ce mai greoaie.
Ei au motivat aceste intarzieri spunand ca expertii sunt in numar din ce in ce mai mic deoarece multi medici cu experienta parasesc tara si se angajeaza in strainate, iar sesizarile primite sunt din ce in ce mai complexe si mai greu de solutionat deoarece din ce in ce mai multi pacienti isi cunosc drepturile in astfel de cazuri.
Cu toate ca medicii si pacientii sunt deschisi la rezolvarea conflictelor pe cale amiabila, prin mediere, iar medicii sunt chiar buni platitori ai asigurarilor de malpraxis, asiguratorii, conform comunicatului furnizat de Ministerul Sanatatii in luna iulie 2012, in ultimii 10 ani au acordat doar 5 despagubiri de daune materiale, fara cele morale.
Prezenta la conferinta, directorul Spitalului de Oftalmologie din Bucuresti, doamna doctor Monica Pop, a declarat ca exista o intelegere intre firmele de asigurari pentru a face contracte
cu prevederi ce fac practic imposibila plata despagubirilor si ca este inadmisibil ca firmele care se ocupa cu asigurarile de malpraxis sa ia doar banii(75 de milioane de euro anual) si sa nu despagubeasca pacientul deloc ci doar zilele de spitalizare ale acestuia.
S-a discutat despre introducerea in contractele de asigurare a despagubirilor prin mediere, doctorii prezenti la aceasta conferinta recunoscand ca acest “handicap” este unul din adevaratele motive pentru care cauzele de malpraxis ajung in instanta.
In cazurile de vatamare corporala grava sau deces, doctorii nu au veniturile pretinse de partile vatamate, iar prin acordurile de mediere doctorii nu isi pot asuma plata unor sume asa de mari fara sustinerea asiguratorului.De aceea se recomanda ca in astfel de cazuri, la mediere sa fie prezenta si firma de asigurari care de cele mai multe ori evita acest lucru asteptand o hotarare definitiva si irevocabila.
S-a mai vorbit despre cazuri solutionate prin mediere, despre mediere in neurologie, urologie, medicina muncii, medicina de laborator, accidente rutiere si stomatologie.
S-a adus in discutie institututia “Avocatul medicului” pentru cazurile cand exista sesizari nefondate si linsaje mediatice.
O propunere interesanta a mai fost introducerea in programa studentilor de medicina a Dreptului Medical tocmai in a educa viitorii medici privind micsorarea si prevenirea aparitiei pe viitor a cauzelor de malpraxis medical.
Concluzionez prin a felicita organizatorii, medicii, mediatorii si toti cei prezenti la aceasta conferinta.

mediator Nicolae Dediu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu