Ce este informarea obligatorie si cum se face aceasta la mediator

Multi cetateni au auzit de informarea obligatorie dar putini sunt cei care stiu cum se face aceasta informare.
Practic potentialul justitiabil pentru a depune o cerere de chemare in judecata va trebui mai intai sa treaca pe la mediator.
Ajuns acolo el va trebui sa aleaga astfel:
1)daca el nu doreste medierea, mediatorul ii elibereaza un Certificat de Informare pentru a nu i se ingradi accesul liber la justitie.In acest C.I. se va specifica la final dorinta cetateanului de a nu rezolva conflictul cu ajutorul medierii; "Am decis sa nu urmez in continuare aceasta procedura...."
2)daca el doreste medierea, atunci mediatorul semneaza cu acesta un Contract de Premediere prin care mediatorul se obliga sa depuna toate diligentele necesare pentru a aduce partea adversa la mediere;
3)daca partea adversa nu se prezinta la mediere, mediatorul va elibera un Certificat de Informare prin care se va dovedi faptul ca cetateanul a fost informat, la care va mai adauga un Proces Verbal de informare a instantei in care se vor relata demersurile facute de mediator pentru aducerea partii adverse la mediere semnat de partea care a dorit medierea si mediator.Astfel se dovedeste instantei buna intentie/credinta a cetateanului de a rezolva conflictul pe cale amiabila.
4)daca partea adversa se prezinta la mediator si nu doreste medierea, mediatorul va elibera un Certificat de Informare prin care se va dovedi faptul ca toate partile au fost informate si  in care se vor relata demersurile facute de mediator si cine a refuzat medierea.
5)daca partea adversa se prezinta la mediator si doreste medierea, mediatorul va semna un Contract de Mediere cu toate partile implicate in conflict si va trece la medierea propriu zisa.

mediator Nicolae Dediu

Un comentariu:

  1. Buna ziua.Am inteles ca informarea este gratuita, dar C.Informare nu costa nimic?

    RăspundețiȘtergere