Mediatorul Nicolae Dediu in dialog cu vicepresedintele Consiliului de mediere Zeno Sustac



 profile pictureN.D.- Buna ziua domnule Zeno Sustac
Z.S. - Buna Nicu
N.D.- La finele anului 2011 ai primit un nou vot de incredere de la mediatori. A trecut un an de la alegeri. Cum a fost 2012 pentru Zeno Sustac?
Z.S. – Un an intens, plin de activitati, materializat in construirea unui cadru legislativ imbunatatit si a unor relatii internationale solide la nivel european. Un an in care impreuna cu ceilalti colegi din Consiliu, am reusit sa facem pasi importanti spre consolidarea medierii ca si profesie. Cred ca aceste lucruri le asteptau colegii care m-au (re)investit cu increderea lor. Indiferent ce realizari profesionale am avut sau voi avea, atata timp cat sunt membru al Consiliului, acestea sunt ale Consiliului si nu ale mele personal! Tine de o deontologie nescrisa, intiparita adanc in ADN-ul personal...
N.D.- In 2012 au avut loc modificari importante in Legea 192/2006. Mai intai a aparut Legea 115/2012, si acum OUG-ul propus de domnul Danilet. Avand in vedere ca sunteti vicepresedintele Consiliului de Mediere as dori sa va pun urmatoarea intrebare. Este pregatit Consiliul de Mediere sa faca fata acestor modificari?
Z.S.:  Ma bucura aceasta intrebare si cred ca sunt necesare cateva clarificari ce trebuiau facute cu ceva timp in urma. Exista o tendinta in societatea romaneasca de asumare a unor merite, de dragul....ratingului profesional sau personal, „auto-asumate” sau asumate indirect. Ambele initiative legislative, au fost rodul unor eforturi conjugate, atat la nivel de concepere cat si la nivel de lobby. Aparitia legii nr. 115/2012 nu era posibila fara implicarea Alinei Gorghiu iar OUG nr. 90/2012 fara implicarea lui Cristi Danilet, doi mari sustinatori ai medierii fata de care mediatorii nu pot decat sa le fie recunoscatori! De mentionat ca in ambele cazuri, Consiliul de mediere a jucat un rol foarte important, rol care desi nu a fost asa de vizibil cum si-ar fi dorit mediatorii, a avut in spate unele ratiuni strategice evidente. Si ma gandesc aici la Sun Tzu si la „operatiunile strategice” despre care acesta facea deseori vorbire. Sa nu uitam ca exista si persoane care doresc ca medierea sa intre pe o panta descendenta, evident, persoane din afara profesiei iar acestea nu ar precupeti niciun efort in a contracara orice propunere legislativa benefica medierii. Iata de ce unele lucruri nu se spun inainte de a se realiza, ci doar se pun in aplicare!
Revenind la intrebare, va voi detalia viziunea mea, ca membru la al doilea mandat in Consiliu. Un pilon important in buna functionare a CM este colaborarea dintre Presedinte si Vicepresedinte, bazata pe o sustinere a Consiliului. Avand in vedere ca aceste lucruri exista in acest moment fara niciun fel de dubiu, membrii Consiliului depun toate eforturile pentru ca lucrurile sa functioneze in concordanta cu nevoile mediatorilor.Am toata increderea ca suntem pregatiti sa transpunem in practica noile prevederi legislative, in baza strategiei CM care acorda o atentie speciala acestui aspect.
Si pentru ca s-a facut vorbire de calitatea mea de vicepresedinte al Consiliului, doresc sa precizez ca aceasta functie – trecatoare, ca oricare alta – ma obliga si mai mult decat calitatea de membru, sa contribui la punerea in practica a  dorintelor cerute de mediatori. Am auzit in ultima perioada destul de des, intrebarea referitoare la interesul meu pentru functia de presedinte al Consiliului...iar raspunsul il voi da in exclusivitate pentru Mediatornet.ro intrucat vizeaza o optiune personala. Pentru mine prezinta o importanta deosebita cateva notiuni: echipa, proiect, unitate, functionalitate ... motiv pentru care Dorin Badulescu este singura mea optiune pentru presedinte, acum si in viitor.
N.D.- Zilele trecute, Consiliul de Mediere a aprobat Hotararea 1439 din 15.12.2012 privind instituirea unor stagii de pregatire pentru mediatori. Cum intentioneaza Consiliul de Mediere sa organizeze aceste stadii de pregatire si ce vor invata mediatorii acolo?
Z.S.: Stagiile profesionale sunt necesare in orice profesie iar Consiliul, spre deosebire de alte profesii, a venit in intampinarea mediatorilor prin oferirea fara costuri a unor astfel de stagii, in scopul prestarii activitatii de mediere in mod unitar la nivel national.
Consiliul de mediere trebuie sa fie cel care ofera beneficii mediatorilor si nu cel care  pune oprelisti.El este cel care are misiunea si responsabilitatea de a creste profesia si nu in ultimul rand, de a proteja mediatorii de fiecare data cand acest lucru este posibil, evident in limitele legii. Mai multe detalii despre stagiile profesionale vor fi disponibile pe site-ul oficial al Consiliului in scurt timp. Asa cum afirmam in cursul acestui interviu, prefer sa existe o comunicare a CM pe canale oficiale.
N.D.- Stiu ca ai fost ocupat foarte mult cu promovarea medierii. Esti unul dintre pionierii promovarii medierii in Romania. Ce mai face Revista Medierea?
Z.S.: Sunt preocupat de promovarea medierii din anul 2006 atunci cand la nivel de informatie despre mediere, faceam exact ce face acum Mediatornet.ro dar la o scara redusa dat fiind faptul ca in urma cu 6-7 ani, numarul persoanelor interesate de subiect era consistent mai mic. Din aceste motive, inteleg mai bine ca oricine ce pasiune si munca sustinuta se ascunde in spatele brand-ului Mediatornet. Marele sau avantaj este acela ca reuseste sa coaguleze mediatori cu viziuni si opinii diferite despre mediere care graviteaza in jurul ideii de mediere. Nu de putine ori am cules idei valoroase de aici, idei insusite, idei pentru care am militat proactiv. Mult succes in continuare, la mai mare!
Revista Medierea e in continuare vie, din ce in ce mai vie imi place sa cred, aduna noi informatii despre mediere si transcrie in timp real istoria medierii din Romania. La acest moment, este singura revista din Romania avand ca subiect medierea care se este achizitionata in mod uzual de mediatorii din tara, propunand o abordare a fenomenului de tip academic. 
N.D. - La ora actuala in Romania exista doua reviste de specialitate, Revista Medierea si Medierea Tehnica si Arta. In comparatie cu celelalte numere aparute pana acum, ce are nou revista Medierea, cu ce se deosebeste de revista Medierea Tehnica si Arta si cand va apare urmatorul numar?
Z.S.: Urmatorul  numar al revistei Medierea va vedea lumina tiparului in cateva zile, aducand multe surprize placute mediatorilor. Ca o noutate absoluta, in paginile revistei cititorii vor avea placerea de a descoperi o complexa teza de dizertatie avand ca subiect medierea, sustinuta de un entuziast al domeniului. Desigur, vor fi si alte materiale interesante, in nota obisnuita pentru cititorii sai.
Medierea Tehnica si Arta, o revista la fel de vie, cu aparitii lunare, in permanent contact cu mediatorii si fenomenul medierii, este o aparitie valoroasa pentru mediatori, cu atat mai mult cu cat se fac eforturi deosebite in autofinantarea acesteia si distribuirea gratuita catre un numar cat mai mare de mediatori. O aparitie care merita urmarita cu interes si apreciere si cu care revista Medierea va putea realiza numeroase proiecte comune. Aici, voi insera o nota personala si voi insista pe ideea ca este in mod cert in beneficiul profesiei sa recunoastem eforturile si constructia tuturor celor care contribuie la consolidarea medierii.
N.D.- La inceputul lunii decembrie 2012 Parlamentul European de la Bruxelles a fost gazda Conferintei Drepturi Fundamentale 2012, cu tema ”Justitie in austeritate – provocari si oportunitati in privinta accesului la justitie”.Cu ce impresii ai venit de acolo?
Z.S.: Cu impresia ca ar fi fost benefic sa fim prezenti si la conferintele anterioare si ca nu avem voie sa ratam in viitor nicio participare la acest eveniment anual, de importanta maxima pentru mediere.
La nivel continental, medierea va veni in intampinarea Justitiei din ce in ce mai vizibil in urmatorii ani iar anul 2016 va fi un punct de referinta in ceea ce priveste medierea transfrontaliera. De mentionat faptul ca am reprezentat Consiliul de mediere la eveniment, nefiind o participare in nume personal. La fel si interventia avuta in plenul panelului de mediere. Am avut placerea de a discuta cu diverse oficialitati ale Uniunii si Consiliului, cu reprezentanti ai ministerelor de Justitie sau ai magistratilor, din toate aceste intrevederi reiesind clar ideea ca medierea nu este doar o solutie pentru perioada de austeritate ci este  SOLUTIA! Aceleasi idei au reiesit si din discursurile adresate participantilor in cadrul celor doua zile ale evenimentului de cei mai importanti decidenti ai forurilor europene.
N.D.-Multumesc domnule Sustac pentru timpul acordat. Cateva cuvinte de final?
Z.S.: Un vis se poate transforma in realitate doar ulterior starii de reverie! Si tine doar de noi...Doresc tuturor mediatorilor  un  AN 2013 in care „medierea” sa fie cuvantul cel mai des folosit de catre motorul de cautare Google, versiunea in limba romana!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu