Prima mediere din lume

Se pare ca cea mai veche mediere din lume si care a ramas scrisa ramane pacea dintre Ramses al II-lea faraonul Egiptului si Hattusilis al III-lea regele hittitilor.
In anul 1290 i.C. are loc incoronarea lui Ramses al II-lea(cunoscut si sub numele de Ramesses cel Mare si ulterior anglicizat, Ramses si Rameses).El a trait intre 1314 i.C si 1224 i.C. si a domnit intre 1290 i.C. si 1224 i.C. Ramesses a condus Egiptul in total 66 de ani, devenind faraon la varsta de 24 de ani si a murit la varsta de 90 de ani.
Acordul de pace scris pe tablita de lut
In Batalia de la Quadesh(Kades) in al patrulea an al domniei sale (1285 i.C.), fortele egiptene conduse de Ramesses al II-lea au infruntat fortele armate ale lui Muwatallis, regele hittitilor. In decursul urmatorilor ani, nici una dintre puteri nu a reusit sa o infranga pe cealalta, astfel ca in al 21-lea an al domniei sale (1269 i.C.), Ramesses a incheiat un tratat cu Hattusilis al III-lea(urmasul lui Muwatallis), fiind vorba de cel mai vechi tratat de pace cunoscut si care a supravietuit pana astazi, despre care se considera ca a fost incheiat in anul 1271 i.C.
Hattusilis se pare ca a fost cel care ar fi apelat la aceasta mediere prin intermediul unor negustori care aveau puncte de desfacere in ambele tabere.
Ramses constient ca acest razboi nu duce la nici un rezultat accepta pacea iar acordul dintre cei doi lideri este scris in dublu exemplar pentru ambele tabere,in 2 limbi diferite.
Aceste exemplare au fost pastrate pana in ziua de azi!!
Ramses al II-lea drept garantie pentru respectarea tratatului se casatoreste cu una din fiicele lui Hattusilis al III-lea.
A avut vreo 200 de sotii si concubine, insa istoria o consemneaza pe Marea Sotie Regala Nefertari, a carei frumusete era inegalabila.
Chiar si dupa moartea lui Ramses acest tratat de pace(acord)scris pe tablite de lut,a fost respectat mult timp cu sfintenie atat de egipteni cat si de hititi.
Se pare ca pe acea vreme exista totusi o mare doza de……RESPECT!!!

Autor: mediator Nicolaie Dediu

3 comentarii:

  1. Foarte interesanta metoda expunerii dv: scurt si eficient! Sa fie bine !

    RăspundețiȘtergere
  2. Sau poate chiar Nefertari, este cea pentru care s-a respectat acest tratat.:)

    RăspundețiȘtergere
  3. muy buen trbjo! excelente! bienvenida mi blog de pura locur personl
    un abrazo y hay trductor al final de la pagin central...
    un abrzo rumania
    lidia-la escriba
    www.deloquenosehabla.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere