Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) declanseaza campania de promovare si incurajare a medierii


Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) declanseaza campania de promovare si incurajare a medierii ca mijloc alternativ de solutionare a litigiilor dintre cetateni, campanie denumita `Judecatorii sustin medierea`.
UNJR saluta modificarile aduse prin Legea nr. 370/2009 reglementarilor privind medierea. Astfel, noile dispozitii ale art. 6 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea statutului de mediator prevad acum ca fiind obligatorie informarea partilor de catre organele judiciare – politisti, procurori, judecatori – cu privire la posibilitatea si  avantajele folosirii procedurii medierii, precum si indrumarea lor in a recurge la aceasta cale pentru solutionarea conflictelor. Aceasta dispozitie va intra in vigoare incepand cu 3 martie 2010, pana atunci aceasta procedura de informare a partilor fiind doar facultativa.
Intrucat pana in prezent nu a existat o modalitate de informare pe scara larga a cetetenilor cu privire la institutia medierii si a mediatorului, UNJR declanseaza campania `Judecatorii sustin medierea`.
Scopul acesteia este de a incuraja cetatenii sa apeleze cu incredere la mediatori mai inainte de a sesiza organele judiciare dar si dupa investirea acestora, in vederea solutionarii conflictelor intr-un mod avantajos pentru toate partile implicate in acestea si cu economisirea timpului, sumelor de bani si energiei presupuse de un proces clasic.
In timpul campaniei ce se va desfasura pe parcursul intregului an 2010 se va propune incheierea de protocoale de colaborare intre instante si asociatiile locale de mediatori, se vor organiza mese rotunde, dezbateri, seminarii cu participarea organelor judiciare si ale mediatorilor, se vor produce afise si anunturi ce vor fi postate pe portalul instantelor si la avizierele acestora, se va publica in instante si parchete tabloul mediatorilor din fiecare judet, se va alcatui un ghid de bune practici pentru magistrati in domeniul medierii.
UNJR isi exprima astfel speranta ca, urmare a implementarii procedurii medierii, va scadea numarul de cauze aflate pe rolul instantelor, si asa confruntate cu o acuta lipsa de personal, in felul acesta judecatorii urmand sa depuna maximul de efort in dosarele care presupun examinarea unor probleme complexe de fapt si de drept.
jud. Cristi Danilet
purtator de cuvant al UNJR
tel. 0742-182581

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu