Majoritatea avocatilor cred ca mediatorii vor rupe din painea lor


Justiţiabilii pot apela la mediatori pentru a găsi căi de împăcare şi să nu-şi mai piardă timpul, banii şi nervii în instanţe

Prima impresie este că mediatorii vor „rupe din pâinea” avocaţilor, împuţinând procesele prin împăcarea împricinaţilor. Chiar şi aşa, decanul Baroului de Avocaţi Bihor, Corina Domocoş, dar şi alţi avocaţi orădeni, nu doar au salutat noul corp profesional al mediatorilor ci s-au implicat chiar în conducerea Asociaţiei Mediatorilor din Bihor (AMB). Iar Judecătoria Oradea şi AMB, au semnat luni prin judecătorul Cristi Dănileţ şi av. Corina Domocoş un parteneriat pentru implementarea legii medierii, care obligă judecătorii, începând din 3 martie, să informeze părţile din procese privind noua instituţie.
„Ambele organisme vor colabora pentru a prezenta publicului larg şi îndeosebi justiţtiabililor, dar şi profesioniştilor juridici avantajele apelării la mediere mai înainte de a sesiza instanţa cu o cerere de chemare în judecată sau chiar şi după debutul procesului. Pentru judecători, medierea va ameliora problema supraîncărcării cu dosare. Pentru părţi, medierea îi va ajuta să-şi rezolve litigiile mai repede, cu un efort financiar redus. Finalitatea va consta într-un acord de mediere autentificat de notarul public sau încuviinţat de instanţa de judecată.”, a explicat vicepreşedintele Judecătoriei, Cristi Dănileţ.
În Oradea există acum 29 de mediatori. Iar judecătorul orădean Mirea Loreley Emese a şi trimis deja câteva cauze spre mediatori.
Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei persoane specializate, în condiţii de neutralitate, imparţialitate şi confidenţialitate. Potrivit legii, profesia de mediator poate fi practicată de oricine a absolvit un curs de specializare, are trei ani vechime în muncă  şi este autorizat.
La această profesie au acces toate persoanele care îndeplinesc condiţiile legii. Nu trebuie să aibă studii juridice, pentru că scopul este acela de a ajuta părţile aflate într-un litigiu să ajungă la o înţelegere.
Aproape 80% din cauzele civile ajunse pe rolul instanţei orădene s-ar preta la medieri,  îndeosebi cele privind divorţurile, încredinţarea minorilor, pensiile de întreţinere, conflictele de muncă, drepturile de proprietate intelectuală, litigiile comerciale dar şi unele sesizări privind fapte penale mai uşoare.
„La litigiile comerciale orice zi pierdută în instanţă provoacă pagube firmelor prin indisponibilizarea banilor şi stricarea raporturilor comerciale.”, a explicat av. Domocoş.
„Un proces poate dura până la cinci ani, iar una dintre părţi este obligată să achite, cheltuieli de judecată şi taxa de timbru. Timpul se reduce la trei luni dacă mediatorul rezolvă conflictul, iar părţile au obligaţia să achite doar onorariul acestuia”, a adăugat Cristian Dănileţ. Vicepreşedintele Judecătoriei a mai menţionat că acordul cu AMB este printre primele de acest gen din ţară şi că în clădirea Judecătoriei va fi afişată lista mediatorilor, cu adrese de contact.
Onorarii sub avocaţi
Taxa de onorariu solicitată de mediator este în funcţie de complexitatea cazului şi se poate negocia.
Pentru justiţiabilii cu venitul lunar per familie mai mic de 500 de lei, onorariul mediatorilor poate fi achitat integral de Judecătorie prin Ajutorul Public Judeţean iar dacă venitul familiei este sub 800 de lei, onorariul poate fi achitat pe jumătate din acest fond public.

sursa: Bihor online

Un comentariu:

  1. Parerea mea este ca in viitorul apropiat avocatii vor face si cursuri de mediator iar piata medierii va face trierea intre mediatorul simplu si mediatorul-avocat.
    Mediatorul avocat va face medierea in cabinetul sau de avocat iar mediatorul simplu....dispare de pe piata.

    RăspundețiȘtergere