Mediatori pentru nemţenii care vor să divorţeze

Noutate interesantă pentru cei care nu vor să se mai chinuie prin sălile de judecată, luni bune pentru un divorţ. Medierea litigiilor a intrat în vigoare miercuri, 3 martie. E vorba de o procedură prin care divorţurile se pot rezolva pe cale amiabilă. Concret, mediatorii judiciari (avocaţi), care au de curând statut oficial, oferă acum o soluţie bună pentru soţii care vor să se despartă. În loc să-şi petreacă zile în şir prin sălile instanţelor de judecată, aducând zeci de probe, martori, copii ce sunt audiaţi să aleagă între mamă şi tată, acum, cei care vor să pună capăt unei căsnicii pot apela la un astfel de mediator făcând, economie de timp, de bani şi de alte taxe cum ar fi cele de timbru sau alte cheltuieli de executare silită. În plus, actualele prevederi oferă confidenţialitate conflictelor între soţi, dar şi salvarea familiei prim mediere.

Potrivit judecătorului Cătălin Mormoe, preşedintele Judecătoriei Piatra Neamţ, în judeţul Neamţ există circa 15 mediatori. "Medierea este implimentată teoretic de un an de zile, însă practic, din această lună. Avocaţii Baroului Neamţ au avut discuţii în acest sens, au fost două situaţii de divorţ prin mediere dar care nu s-a finalizat. Deci, medierea ca şi idee s-a încercat, însă nu a avut succes. Oamenii au o anumită reticenţă după întâlnirile cu mediatorii. În cazul medierilor, divorţul ar dura mai puţin de-o lună, având în vedere că lucrurile vor fi mai simple. Procedura se finalizează cu un proces verbal care este înaintat judecătorului iar acesta la rândul său va da verdictul în maxim o lună. Cred că în acest context, activitatea va fi mai redusă odată cu eliminarea timpului pierdut şi a cheltuielilor adiacente. Oamenii pot veni împreună în faţa mediatorului şi pot lua o concluzie comună", a precizat judecătorul Cătălin Mormoe, preşedintele Judecătoriei Piatra Neamţ.

De cele mai multe ori, divorţul reprezintă o tragedie atât pentru soţi, dar mai ales pentru copii. Problemele invocate, ca de fiecare dată sunt cele legate de lipsa banilor, infedilitate, certurile zilnice, bătăile, toate acumulate în timp. În cazul medierilor, un divorţ poate dura maxim 40 de zile, iar taxa percepută de mediator poate fi între 200 şi 500 lei, funcţie de caz. Important este ca cei doi să fie de acord să vină împreună în faţa mediatorului unde pot purta discuţii cu uşile închise, altfel cazul ajunge în instanţă.

Întâlnirile între soţi şi mediator pot dura cel mult două ore. Potrivit judecătorilor, mediator poate fi orice absolvent de facultate care urmează un curs de specialitate şi care are aptitudini în domeniul soluţionării conflictelor. Toţi cei 15 mediatori din judeţ au studii juridice, la bază fiind avocaţi.

În cursul anului trecut, aproape 1.000 de cupluri s-au îndreptat către instanţele de judecată pentru a pune capăt unei căsnicii nereuşite. Prin hotărâri judecătoreşti definitive s-au pronunţat 890 divorţuri, iar în 291 de dosare a fost vorba despre partaje şi procese de încredinţare a minorilor.
Sursa: Realitateamedia.ro

3 comentarii:

  1. Inca unul care scrie mediatori judiciari si pune in paranteza avocati.

    RăspundețiȘtergere
  2. Se vorbeste atat de mult de mediatorul judiciar (acesta fiind avocatul), incat, la un moment dat, justitiabilul va face o legatura, zic eu, nepermisa - aceea ca mediatorul nu poate fi altcineva decat un avocat. Poate asta le este si intentia celor care vehiculeaza aceasta denumire.

    RăspundețiȘtergere
  3. avocatul sa fie mediatorul judiciar...un justitiabil care nu cunoaste legea medierii poate confunda usor un avocat cu un mediator....si daca avocatul mai e si mediator.....

    RăspundețiȘtergere