,,Medierea - Perspective asupra unei noi profesii liberale"


Aceasta conferinta isi propune sa prezinte medierea noilor generatii de viitori absolventi, intr-o incercare de a familiariza studentii cu notiunile si tehnicile folosite de aceasta metoda alternativa de solutionare a conflictelor. Demersul organizatorilor are o dubla perspectiva – pe de o parte promovarea conceptului de mediere – ca si factor de cizelare a societatii romanesti axata mai curand pe un profil conflictual decat pe unul de dialog si pe de alta partem - prezentarea diferitelor domenii in care medierea poate sa reprezinte o solutie viabila de solutionare a conflictelor.Totodata, prin oglindirea principalelor caracteristici ale medierii, conferinta isi propune sa arate studentilor o noua posibila cariera – aceea de mediator, asa cum este ea reglementata de legea 192/2006.
Ca si modalitate de desfasurare, conferinta va cuprinde o serie de prelegeri ale unor cadre didactice dar si ale unor practicieni, urmate de o mediere simulata care va ajuta auditoriul sa inteleaga ce presupune in mod practic o mediere.

Medierea reprezinta o modalitate alternativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu sprijinul unei terte persoane denumita mediator care este neutra si impartiala. Medierea nu ingradeste accesul la justitie, in cazul in care solutionarea conflictului nu e posibila pe calea acesteia, ramane deschisa posibilitatea initierii sau continuarii unor actiuni judecatoresti.
  Totul se desfăşoară într-o dinamică ce pare să ne depăşească. Cerinţele şi aşteptările sunt din ce în ce mai mari la nivelul fiecăruia dintre noi, iar stresul social dă naştere conflictelor mult mai des şi mult mai uşor. Nevoia de a rezolva acele conflicte ne trimite, deseori, în faţa unei instanţe. Acolo, ne lovim de un sistem care ne poate da viaţa peste cap: birocraţie, termene lungi, soluţii nedorite, stres, chiar boală.

Un proces înseamnă, în mai toate cazurile, un parcurs istovitor cu multe implicaţii de natură juridică, personală, emoţională şi cu o finalitate care mulţumeşte cel mult una dintre părţi.

Intr-un proces, o parte cheamă în judecată pe cealaltă, iar un judecator stabileşte, pe baza probelor, cine are dreptate din punct de vedere legal. Soluţia dată de instanţă va fi adusă la îndeplinire de părţi prin forţa coercitivă a legii. Consecinţa: câştigă o singură parte.

Medierea este complet diferită de orice altă cale juridică pentru că propune o abordare în care nu mai există un învins şi un învingător. Nu se mai pune în discuţie vina sau responsabilitatea, nu probele dictează consecinţa, ci numai disponibilitatea celor două părţi de a ajunge la o soluţie care să satisfaca nevoile lor.
Mediatorul nu judecă părţile şi nu stabileşte cine are dreptate. El este un profesionist în comunicare, neutru, care ajută părţile să negocieze direct o soluţie convenabilă. încă un avantaj: medierea este o procedură voluntară şi implică doar dorinţa de a stinge conflictul, în sine. Iar dacă se ajunge la o soluţie, aceasta este aleasă de părţi, nu de o instanţă. Consecinţa: ambele părti câştigă.
Sursa: Mediatoriasi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu