Medierea....Legea privind medierea litigiilor a intrat in vigoare

Legea privind medierea litigiilor a intrat, joi, in vigoare si presupune o procedura care ocoleste calea clasica a unui proces, pentru rezolvarea unei dispute juridice.

Cei care au de gand sa divorteze sau sa obtina daune de la angajatorul care i-a concediat fara motiv, dar si oamenii de afaceri care risca sa fie executati silit pentru intarzierea unei plati pot apela la un mediator pentru a rezolva rapid si cu discretie problema.

Judecatorii, procurorii si chiar politistii trebuie sa le prezinte celor care se afla in conflict posibilitatea de a se adresa mediatorului pentru rezolvarea problemelor, conform Cotidianul.

Aceasta este o modalitate ca instantele sa poata scapa de surplusul de dosare, iar cetatenii vor scapa de stres si vor castiga timpul, dar si banii pierduti prin tribunale.

Un conflict poate fi solutionat cu ajutorul medierii in maximum doua sedinte. O sedinta de mediere nu poate dura foarte mult din cauza consumului nervos la care sunt supuse partile, dar si mediatorul.

Mediatorul va primi un onorariu pentru activitatea depusa, de obicei partile achitand fiecare jumatate din cheltuieli, dar putand cadea de acord si la o altfel de impartire a sumei care trebuie platita.

Cu doar 10% din suma cheltuita in instanta se poate ajunge la o solutie chiar mai buna decat cea oferita de un judecator. Pentru moment, nu sunt suficient de multi mediatori pentru a face fata tuturor solicitarilor care vor aparea, dar se estimeaza ca aceasta problema va fi ...
Sursa: Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu