COSTAS FLORENTINA...Vreți să facem și noi bani din mediere?!


În ultima perioadă , destul de timid , de ce nu am recunoaște-o, a început să se discute și în spațiul public despre mediere?
Ca prim efect s-a ajuns la o creștere, mai timidă sau mai spectaculoasă , în funcție de activitatea colegilor mediatori și de deschiderea manifestată de instanțele locale , a numărului celor interesați de a urma cursurile de formare mediatori .
Furnizorii de formare și formatorii autorizați se cheamă că ”s-au făcut” , au început să încaseze sume substanțiale de bani din organizarea cursurilor de formare a mediatorilor.
Si, cu toate acestea , dacă veți avea curajul să le numărați , veți constata că taxele pe care le achită mediatorii -taxe impuse de către Consiliul de Mediere – sunt mai numeroase decât taxele pe care le achită furnizorii de formare. Nu spun că aceste taxe sunt și mai oneroase , dar cu certitudine sunt mai numeroase.
În ”contrapartidă” furnizorii de formare sunt obligați la plata a doar două taxe (din cele ce am putut constata , nu pretind că am dreptate și în măsura în care nu am , vă rog să mă contraziceți și informați totodată) care, raportat la veniturile realizate sunt insignifiante.
Se solicită așadar colegilor mediatori , care au realizat din practicarea acestei noi profesii sume insignifiante sau deloc , în marea lor majoritate, să susțină din punct de vedere material medierea și funcționarea Consiliului de Mediere , în condițiile în care furnizorii de formare ( și cred că fiecare dintre noi știm cât am achitat pentru a urma cursurile de formare mediatori) achită taxe fixe și realizează venituri consistente.
In atare condiții sarcina promovării medierii rămâne pe umerii unor colegi mai inimoși, într-un efort personal și solitar, a unor asociații conștiente de necesitatea promovării , a unor magistrați care doresc implementarea medierii.
Nu este în intenția mea să critic pe cineva, ci să propun o soluție pertinentă potrivit propriei opinii pentru a reuși să promovăm medierea în mod organizat , cu toții , la nivelul întregii țări.
Soluția care o întrevăd personal este obligarea furnizorilor de formare la plata unei cote părți din veniturile încasate , o cotă procentuală , care să constituie o taxă absolut necesară pentru promovarea medierii în rândul publicului larg.
Pentru că medierea nu va deveni , în opinia subsemnatei , o alternativă la procesul în instanță până nu va fi suficient de mult popularizată în rândul publicului larg, până nu va avea parte de o campanie de publicitate la nivel național bine orchestrată și coordonată asemeni unei campanii electorale (și în fond asta cred că ar trebui să și fie , o campanie electorală pentru alegerea medierii în detrimentul procesului în instanță).
Sunt conștientă că o atare taxă ar fi nepopulară în rândul furnizorilor de formare , dar totuși , în mod automat ,ar fi primii beneficiari ai acesteia ,deoarece cu cât se vor înregistra mai multe reușite în practică , va crește exponențial cererea de organizare cursuri de formare mediatori.
Ori , în condițiile în care mediatorii nu vor reuși într-un interval de timp previzibil și destul de apropiat , să obțină venituri din această profesie numărul ”doritorilor” de a participa la cursurile de formare mediatori va scădea în mod previzibil.
Pentru aceasta vă propun să încercăm să organizăm o ”acțiune de masă” , o petiție ”on line” , pe care să o înaintăm Consiliului de Mediere și , de ce nu, să îndrăznim să o prezentăm în cadrul Congresului ce urmează a se organiza. În opinia mea este anormal să vedem în congres doar o modalitate de a promova pe x sau y în Consiliul de Mediere (vă rog nu interpretați cele spuse ca o exprimare peiorativă sau o critică adusă cuiva în concret), ar trebui să constituie mult mai mult , ar trebui să se constituie intr-un cadrul (cel mai larg și mai democratic cu putință) în care să luăm decizii importante pentru fiecare dintre noi în parte și pentru toți in comun, care să ducă la ”mai bine” pentru fiecare dintre noi , iar nu doar pentru furnizorii de formare, singurii care din cele ce le cunosc eu până în prezent au reușit să ”trăiască ”( și încă spectaculos de bine) din mediere.
Vă rog să îmi semnalați dacă sunteți de acord cu propunerea subsemnatei și dacă apreciați ca oportună deschiderea unei liste de susținere a unei atare propuneri.
Autor Costas Florentina

3 comentarii:

  1. I am afraid that even with spending a fair amount of time in Moldova, I still do not read Romanian as well as I would like. I don't quite understand what these mediators are actually mediating.

    I mainly dropped by, though, to mention that I miss seeing your pictures of Romania on your English-language blog.

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamna Costas, doi mediatori au incercat acest lucru la Brasov in septembrie 2009, dar nu s-au prezentat de frica Consiliului de mediere decat 10% din mediatorii autorizati. Daca mai erau vreo 10 mediatori prezenti din cei care s-au razgandit in seara dinainte, desi erau in Brasov, vazand ca nu pot confisca conferinta, era cat pe ce sa ia niste decizii importante intr-un moment de cumpana a medierii in Romania.
    Cu actualele reglementari si frica de CM persistenta, nu facem nici o branza. Nu exista inca o organizatie profesionala unica, un corp profesional cum se pretinde, exista cativa profesionisti si peste o mie de mediatori autorizati FARA UNITATE, CONSTIINTA DE APARTENENTA PROFESIONALA, SCOPURI DEFINITE, PRACTICI GENERALIZATE, COLABORARE, PROMOVARE, ACTIUNI COMUNE...
    Mediator Asofronie C. - Galati

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesanta propunerea. Sa o supunem dezbaterii Adunarii Generale si vom vedea care este opinia majoritatii.

    RăspundețiȘtergere