Sa fim cinstiti...nu e prea ortodox!!!

In OUG NR. 50 din 2010, privind contractele de credit pentru consumatori, publicata in M.O AL ROMANIEI, PARTEA I, Nr. 389/11.VI.2010, au fost introduse clauze cu privire la folosirea procedurilor de mediere, atat de catre institutiile de credit cat si de catre consumatori.
Astfel, ordonanta in cauza, care va intra in vigoare le data de 21.06.2010, da posibilitatea creditorului cat si debitorului sa isi rezolve problemele litigioase prin folosirea cailor alternative, extrajudiciare, respectiv prin mediere, fara a lua dreptul consumatorului de a sesiza instanta ori ANPC.
  Art. 85
(1) In vederea asigurarii respectarii dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta de catre creditori si de catre intermediarii de credit, consumatorii pot sa sesizeze Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
(2) Pentru solutionarea pe cale amiabila a eventualelor dispute si fara a se aduce atingere dreptului consumatorilor de a initia actiuni in justitie impotriva creditorilor si a intermediarilor de credit care au incalcat dispozitiile prezentei ordonante de urgenta ori dreptului acestora de a sesiza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, consumatorii pot apela la mecanisme extrajudiciare de reclamatie si despagubire pentru consumatori, potrivit prevederilor Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Acum sa privim cinstit lucrurile.....vine marea intrebare:
De ce nu este recunoscuta UMB?
Daca exista posibilitatea sa fiu inscris in Tabloul Mediatorilor Autorizati ca doresc sa fac doar medieri intr-un anumit domeniu, de ce sa nu fiu inscris si intr-o uniune a domeniului respectiv.
Chiar daca am la baza cursul de mediator....ce ma impiedica sa fiu inscris intr-o asociatie sa presupunem a Uniunii Mediatorilor Sanitari...care sa se ocupe doar de cazurile de malpraxis...de ce sa fie interzisa?
De ce o asociatie anume trebuie sa fie recunoscuta si alta nu?
La nivel judetean exista asociatii de 3-5 membri si sunt recunoscute...la nivel national o asociatie de 100 de membri nu e recunoscuta....de ce nu e  recunoscuta?...sunt zeci de membri.
Acei mediatori nu au facut aceleasi cursuri ca si ceilalti?
Denumirea domeniului?Dar ce....daca sunt inscris in UMB nu pot face si alte medieri in alte domenii...nu scrie nicaieri asta.
Daca exista Camera Avocatilor Mediatori de ce nu poate exista si Uniunea Mediatorilor Bancari?
Avocatura este o profesie dinstincta....asta inseamna ca tot ce tine de domeniul juridic doar ei il pot media si ceilalti mediatori nu?
Nu cumva prin aceasta denumire "Camera Avocatilor Mediatori" s-a intentionat inducerea unei concurente neloiale fata de ceilalti mediatori?Ma duc la un mediator care e si avocat nu ma duc la unul care nu-i avocat.De ce s-a specificat "avocatilor"?
Nu am auzit niciodata de Baroul Avocatilor Notari Publici din Romania.
Scrie undeva ca doar cei din UMB pot face medieri bancare si ceilalti mediatori nu?
Atunci de ce UMB nu e recunoscuta...din cauza numelui?
Eu am o specializare in domeniul economic...cumva induc posibilul client in eroare daca spun ca-mi place sa fac medieri in domeniul bancar?Asa vreau eu...care-i   problema?Unde mai pui ca IBR cauta mediatori autorizati pentru a-i specializa in domeniul bancar.
Se recunoaste profesia de avocat dar nu va fi recunoscuta profesia de mediator bancar.
Exista o gramada de asociatii....care mai de care cu denumiri de tot felul...cu 3-5 membri si care nu stiu nimic despre mediere...doar sa faca bani din scolarizare, sa bage banii in buzunar si sa nu dea nimic la Consiliul de Mediere.
Si aici vorbim de sute de milioane la un singur curs....in numele frumoasei profesii numite medierea....o fi frumoasa pentru ei la ce bani scot....nu pentru cursanti. 
Nu am inteles nici acum de ce a costat asa mult acest curs!!!
Am citit intr-un articol ca la nivel de judet au fost facute 2 medieri...ei sunt 7 mediatori autorizati in judet(o gramada neautorizati)...si ca este nevoie de un numar mai mare de mediatori fiindca....nu pot face fata!!!!!!!!!!!!Pentru asta se organizeaza un nou curs de formare mediatori....organizat la....blablabla.
Fara comentarii.
Se aplica cumva renumitele  "Divide et Impera" sau "Cine nu e cu mine e impotriva mea"?
O fi Tatu un om ciudat, nebun si cu o rotita lipsa, dar ceva tot face!!! 
Iar UMB nu inseamna doar Tatu...inseamna zeci de mediatori care au dat bani la scolile de formare, si care nu au scos banii nici acum inapoi.Macar ar trebui lasati sa se inscrie intr-o asociatie si acea asociatie sa fie recunoscuta daca tot au dat o gramada de bani.

Sa fim cinstiti...nu e prea ortodox!!!

Un comentariu:

  1. Uniunea Mediatorilor Bancari a apărut în decembrie 2009 ca o necesitate pe piaţa medierii în domeniul financiar-bancara, după ce ani de zile s-a încercat crearea unei instituţii care sa soluţioneze conflictele apărute între bănci şi clienţii acestora. Mai întâi de către Asociaţia Română a Băncilor din anul 2006, dar mediatorii bancari avuţi în vedere de către aceasta nu ar fi fost independenţi, neutri şi imparţiali, fiind în serviciul remunerat al asociaţiei băncilor şi nu se supuneau astfel Legii 192/2006. Curios, în acest an, şi-au găsit aliaţi în Consiliul de mediere, care până la această dată, refuză de jumătate de an să înscrie Uniunea Mediatorilor Bancari în Registrul asociaţiilor profesionale a mediatorilor, deşi aceasta este constituita conform OG 26/200 şi art. 24 din legea medierii, membrii acesteia fiind mediatori autorizaţi în condiţiile legii, care au ales să se specializeze în domeniul financiar-bancar-leasing-asigurări-fiscal. Majoritatea au studii economice iar ceilalţi urmează scurte cursuri de specializare, din proprie iniţiativă, pentru a înţelege cât mai bine acest sistem dificil şi a presta servicii de calitate clienţilor debitori şi creditori care sunt invitaţi să apeleze la această procedură extrajudiciară de soluţionare a conflictelor, mai ieftină, mai rapidă, confidenţială, părţile fiind cele care, sprijinite de mediatori, găsesc soluţia cea mai convenabilă pentru ele.
    Nu este de mirare însă această curioasă alianţă: Două asociaţii profesionale cu membri în Consiliul de mediere au mai încercat acest lucru şi nu au reuşit. Mai nou, o asociaţie apărută de câteva luni în lumea medierii din aceeaşi famiglie, prin preşedintele său (vom da detalii separat, la conferinta a participat şi un membru UMB!), a susţinut sâmbătă la o conferinţă organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, cu tupeu având în vedere opoziţia la înregistrarea UMB în Registrul asociaţiilor de la consiliu, nici mai mult nici mai puţin decât că această asociaţie va media conflictele între bănci şi clienţii lor potrivit OUG 50/2010! Vedeţi acum cum se leagă lucrurile? Cum motivele personale şi de clan guvernează medierea ca o pradă, aceste interese fiind la baza împărţirii sferelor de influenţă pe categorii de activităţi, de genul: formare iniţială, perfecţionarea pregătirii mediatorilor, acapararea exclusivistă a unor segmente de piaţă. Cum vedeţi acest lucru, după ce membrii consiliului au motivat calomnios că UMB încearcă să impună exclusivitatea, deşi aceasta a declarat şi făcut invers, numai ca să refuze înregistrarea? Aceste practici sunt de sorginte obscură, iar măsurile luate degradează respectul nostru pentru această instituţie şi membrii ei, adăugându-se la lista lungă de abuzuri şi ilegalităţi dezvăluite de mult de câţiva mediatori, care au atras răzbunarea cruntă şi primitivă împotriva exponentului cel mai virulent. Numai că cele stabilite în spatele uşilor închise, ies încet-încet la iveală şi tocmai de aceea aceşti parveniţi în mediere refuză aplicarea legii de jumătate de an cu înregistrarea UMB, dar mai ales cu neorganizarea alegerilor impuse de art. III din Legea nr. 370/2009! Curat abuz!

    RăspundețiȘtergere