Concilierea va fi înlocuită cu medierea

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat că a trimis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) spre avizare mai multe proiecte de legi la care instituţia pe care o conduce a lucrat în ultimele şase luni.
Imagine 1Prin modificările operate în proiectul pachetului de legi ale "micii reforme", reprezentanţii Ministerului Justiţiei (MJ) au avut în vedere şi nevoile reale ale mediului de afaceri, desluşite după un dialog direct cu reprezentanţii acestui sector. "Mediul de afaceri are nevoie de mai multă celeritate în desfăşurarea proceselor comerciale, dar şi de eradicarea corupţiei, absolut necesară pentru un mediu de afaceri serios", a spus ministrul Predoiu în conferinţă de presă. Pentru scurtarea şi uşurarea procedurilor
în desfăşurarea proceselor comerciale, astfel încât litigiile dintre două sau mai multe societăţi comerciale să poată fi soluţionate mai rapid, ministerul a propus o altă dimensionare a medierii.
Concret, după cum a explicat secretarul de stat Lidia Barac, concilierea, prevăzută în Codul de procedură civilă la art. 720 este înlocuită cu medierea. "Ca să mergi în comercial la instanţă erai condiţionat de o conciliere care se făcea formal şi era o condiţie prealabilă pentru a înainta procesul. S-a renunţat la ea în favoarea medierii, care are efecte mai serioase. Poţi nici să nu mai ajungi la instanţă, ceea ce este foarte important, deoarece durata proceselor comerciale şi volumul de activitate al instanţelor deseori blochează circuitul banilor în comerţ, ori acest circuit reprezintă chiar viaţa comercială", ne-a declarat Lidia Barac. O altă modificare, impusă şi după colaborarea cu mediul de afaceri, este eliminarea suspendării executării pedepselor pentru infracţiunile de corupţie, măsură impusă după ce ministerul a constatat că judecătorii îi iartă foarte des pe inculpaţii pe care îi condamnă pentru corupţie de executarea în fapt a pedepsei.
Extras din sursa: jurnalul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu