Medierea limitează posibilitatea casărilor şi trimiterea cauzelor spre rejudecare

Ministerul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, că propune, în cadrul unui proiect de lege, ca pedepsele pentru faptele de corupţie să fie aplicate numai cu executare, fără posibilitatea suspendării.Această propunere face parte din proiectul Legii Micii Reforme, care a fost înaintat, ieri, pentru avizare Consiliului Superior al Magistraturii.Conform bilanţului DNA, anul trecut, din 131 de persoane condamnate, doar 36 au primit pedepse cu închisoare, restul fiind decizii cu suspendarea executării. Tot ieri, Predoiu a prezentat şi proiectul privind accelerarea duratei proceselor, una dintre schimbări fiind micşorarea numărului de judecători din completul de nouă al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la cinci magistraţi.
Medierea
Ministrul Justiţiei a mai arătat că se fac eforturi pentru abrogarea suspendării proceselor pe perioada cât dosarele
în care sunt admise excepţii de neconstituţionalitate se află la Curtea Constituţională. Măsura este dorită pentru scurtarea duratei unui proces. Uneori, un dosar se întoarce în instanţă de la Curtea Constituţională chiar şi după un an.
Tot ieri, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Lidia Barac, a explicat că proiectul Legii privind Mica Reformă mai limitează posibilitatea casărilor şi trimiterea cauzelor spre rejudecare, o singură dată, dar creşte importanţa instituţiei medierii, în anumite cauze judecătorul putând dispune o şedinţă obligatorie. Mediarea va avea un rol mai important şi în cazul divorţului de comun acord şi va înlocui procedura concilierii.
Sursa: adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu