Şi persoanele cu zeci de ani de căsătorie în spate din care au rezultat copii minori vor putea beneficia, în scurt timp, de instituţia medierii. În esenţă, aceasta este principala modificare propusă de Ministerul Justiţiei (MJ) în materia desfacerii căsătoriilor.În pachetul de proiecte de acte normative supranumit "Legea micii reforme", în urma dezbaterii publice, MJ a operat unele modificări, ce au fost anunţate ieri de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în esenţă, şi de secretarul de stat Lidia Barac, pe larg.
"Noutatea constă în faptul că divorţul poate fi pronunţat şi numai pe baza acordului ambilor soţi, făcut prin instituţia medierii, indiferent de durata căsătoriei şi chiar şi atunci când din căsătorie au rezultat copii minori, ceea ce în prezent
nu e posibil", ne-a precizat secretatul de stat Lidia Barac.
În prezent, pot divorţa prin mediere numai soţii care nu au copii minori rezultaţi din căsătorie. Totodată, pot divorţa prin acordul părţilor obţinut prin mediere şi soţii care au o "vechime" într-ale căsniciei de cel puţin un an.
Prin modificările operate de echipa de specialişti ai MJ, cu scopul decongestionării instanţelor de judecată şi al scurtării duratei proceselor, se înlătură şi sentimentul de "discriminare" pe care l-au simţit poate soţii care nu au putut beneficia până acum de avantajele medierii. Pe scurt, cu acordul de mediere în braţe, desfacerea căsătoriei de către judecător va deveni o simplă formalitate pentru toţi.
Sursa: jurnalul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu