Cum ar trebui promovata medierea?


Buna seara.
Ma numesc Dediu Nicolaie sunt mediator autorizat, membru al Comisiei de promovare a medierii pe tara.
Deoarece principala mea prioritate este aceea de a promova medierea in Romania cer ajutorul tuturor mediatorilor autorizati si neautorizati din Romania pentru a raspunde la urmatorul sondaj.
In functie de acest sondaj imi voi pregati propunerile pe care le voi sustine la urmatoarele sedinte ale Comisiei de Promovare.
Cine se fac vinovati de
slaba promovare a medierii in Romania ?
1.Mediatorii slab pregatiti, cu o cultura generala inferioara
2.Interesul financiar al scolilor de formare fara a face in prealabil o preselectie a cursantilor
3.Membrii Consiliului de mediere pentru slaba activitate in domeniul promovarii medierii
4.Certurile intre asociatii si lupta acestora pentru a avea cat mai multi membri in CM
5.Atacarea de catre avocati, notari(juristi in general) a profesiei  de mediator
Acest sondaj va fi prezent in partea dreapta a blogului pana pe data de 18 noiembrie 2010(pe data de 19 incepe Conferinta Nationala).
Se poate vota o singura data.Oricum votul inregistreaza doar IP-ul vizitatorului o singura data.Nu poti vota de pe acelasi calculator de 2 ori.
Deoarece acest blog este vizitat in proportie de peste 90% doar de mediatori, voturile date vor fi confidentiale sau mai bine zis secrete.
Va astept si cu propuneri pe care le voi mentiona ca fiind propuneri ale dumneavoastra si nu ale mele.
Nu voi accepta propuneri ce incalca Codul de etica si deontologie profesionala a mediatorului si consider ca acest sondaj nu incalca acest cod.
VOTUL VOSTRU CONTEAZA !!!

8 comentarii:

  1. Vezi ca din cauza unei astfel de intrebari din sondajul meu, fara tendentiozitate, banuindu-se care va fi raspunsul, dna Ciuca a spus ca poate constitui un abuz si o abatere din partea mea, fiind pasibil de cercetare disciplinara, desi la Constanta, Sambata si comisia consultativa arecunoscut ca statistica este cea mai grava problema actuala a medierii in Romania! Ca sa scape in clasament de poyitia fruntasa la critica privind nepromovarea medierii poate! Dar dupa cum se vede in sondaj de pe acum, de ce ti-e frica, nu scapi! Indiferent asupra ce sau carui alt lucru/alta persoana incerci sa abati atentia!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu incerc sa abat atentia....incerc doar sa aflu ideile si propunerile altor mediatori din tara.
    Oricum votul inregistreaza doar IP-ul vizitatorului o singura data.Nu poti vota de pe acelasi calculator de 2 ori.
    Deci nu pot fi eu si la Constanta si la Timisoara in aceeasi zi.
    SONDAJUL ESTE CORECT....fiecare mediator nu poate vota decat o singura data

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum ar trebui promovata medierea? buna intrebare. eu am sa-mi exprim opinia mea. Medierea? Oare se doreste implementarea acesteia in aceasta societate? eu ced ca nu caci daca se dorea pana acum era bine "infipta" in sistem. Domnii avocati, notari si alte bresle doresc sa nu piarda din felia lor de tort pe care si-au dobandit-o santajand pe cei de la putere. Cel mai fain ar fi daca aceasta ar fi fost, ca si in Canada, obligatorie. Astfel toti procesomanii din tara aceasta ar auzii de aceasta forma de solutionare a conflictelor. Da o mare parte din vina o are si Consiliul de mediere pentru ca nu i se simte prezenta. O alta parte din vina o au acei mediatori care dau din coate si fac valva pentru a prinde un loc cat mai sus in erarhie. restul de vina o purtam noi toti pentru ca nu ne unim si sa fim bagati in seama. Facem conferinte si tot felul de adunari cu rezultate nule in directia promovarii. Incepem sa ne etalam "succesele" la aceste intalniri in loc sa gasim solutii pentru a fi medierea o veriga puternica. Se cer taxe peste taxe dar care sunt platite degeaba.
    O vina o au si mediatorii de o pregatire jalnica in acest domeniu dar nu din cauza lor ci a acelor formatori care nu au inteles ce este medierea, care este procesul de desfasurare, principiile medierii.....
    De aceea exista mediatori confuzi care vin din domeniul juridic si spun ca mediatorul trebuie sa aiba cunostinte juridice, de aceea cei care fac un masterat la o facultate de drept, numit medierea sau legat de mediere au pretentia sa li se recunoasca dreptul de a media dar ceea ce au studiat la acel masterat este cu totul altceva decat medierea in sine si tot asa.
    Sunt multe de spus si mai ales de facut dar nu se doreste.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum ar trebui promovata medierea? buna intrebare. eu am sa-mi exprim opinia mea. Medierea? Oare se doreste implementarea acesteia in aceasta societate? eu ced ca nu caci daca se dorea pana acum era bine "infipta" in sistem. Domnii avocati, notari si alte bresle doresc sa nu piarda din felia lor de tort pe care si-au dobandit-o santajand pe cei de la putere. Cel mai fain ar fi daca aceasta ar fi fost, ca si in Canada, obligatorie. Astfel toti procesomanii din tara aceasta ar auzii de aceasta forma de solutionare a conflictelor. Da o mare parte din vina o are si Consiliul de mediere pentru ca nu i se simte prezenta. O alta parte din vina o au acei mediatori care dau din coate si fac valva pentru a prinde un loc cat mai sus in erarhie. restul de vina o purtam noi toti pentru ca nu ne unim si sa fim bagati in seama. Facem conferinte si tot felul de adunari cu rezultate nule in directia promovarii. Incepem sa ne etalam "succesele" la aceste intalniri in loc sa gasim solutii pentru a fi medierea o veriga puternica. Se cer taxe peste taxe dar care sunt platite degeaba.
    O vina o au si mediatorii de o pregatire jalnica in acest domeniu dar nu din cauza lor ci a acelor formatori care nu au inteles ce este medierea, care este procesul de desfasurare, principiile medierii.....
    De aceea exista mediatori confuzi care vin din domeniul juridic si spun ca mediatorul trebuie sa aiba cunostinte juridice, de aceea cei care fac un masterat la o facultate de drept, numit medierea sau legat de mediere au pretentia sa li se recunoasca dreptul de a media dar ceea ce au studiat la acel masterat este cu totul altceva decat medierea in sine si tot asa.
    Sunt multe de spus si mai ales de facut dar nu se doreste.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am onoarea să vă salut d-le
    Nicolae Deiu!
    Articolul prezentat de d-vstră este o provocare referitoare la identificarea cauzelor care duc (şi cu siguranţă se vor manifesta în continuare)la o slabă percepţie a profesiei de mediator cât şi a procedurii de mediere.
    Î-mi permit cu această ocazie să exprim ideea că după opinia mea toate cauzele prezentate în articol deopotrivă cauzează negativ
    procesului medierii.
    Este foarte adevărat că doar prin eforturi individuale(dar cocentrate pe o anumită diresţie)se va reuşi depăşirea acestui moment de impas al medierii.
    SPERANŢĂ? NU ŞTIU CÂT MAI ESTE!
    Cu stimă mediator Stoica Sorin

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari d-lui/d-nei Anonim pentru rezumatul ( cel din 15.09.2010 ora 8.58)succint si pertinent pe care l-a facut cu privire la promovarea medierii si starea ei. Acestea sunt pe scurt problemele reale pe care le are medierea. Apreciez modul de exprimare si daca nu este mediator ar trebui sa se faca pentru ca are categoric aptitudini pentru asa ceva. Multi nu au inteles ca sunt anumite profesii pe lumea asta unde trebuie sa ai si un har anume, un anumit echilibru interior. Altfel, ai o diploma si atat! Multi deseneaza pe lumea asta, dar numai unii se pot numi cu adevarat pictori!
    Felicitari si d-lui Dediu a carui activitate o urmaresc de ceva vreme si care da dovada si dansul de un echilibru aparte si de multa diplomatie si gentilete in a face anumite aprecieri. Acestea sunt exemple demne de urmat cel putin in mediere(si nu sunt singurele), si nu pusul mainilor in sold si tipatul in gura mare!

    RăspundețiȘtergere
  7. Observ cat de repede creste procentul in defavoarea Consiliului de Mediere. Deci, dupa opinia publicului, cel putin pana acum, Consiliul este de vina pentru tot ceea ce este rau in mediere. Ca o paranteza, sa-mi fie iertat, am oarece dubii ca unii s-ua mai dus si pe la prieteni sa voteze de acolo...Dar sa revenim! Nu ii iau in brate pe cei din Consiliu,pana la urma nici nu-i cunosc, n-am discutat cu nici unul, nu am facut scoala cu ei. In mod normal, nu as putea fi banuita ca am oarece interese sa le tin partea si nici nu le-o tin. Pot sa efectuez cu succes ambele tipuri de mediere, mi-e egal, facilitativa sau evaluativa. Deci nici asta nu este o problema. Ma asteptam insa ca distinsii nostri colegi sa reflecteze si asupra faptului ca si ei pot fi principalii vinovati pentru ceea ce se intampla in mediere, nu toti, evident, dar in mare parte da. Cum promovati medierea stimati colegi? Criticand tot timpul, totul e prost, nimic nu e bun, totul trebuie schimbat! La asemenea atitudine ( de limbaj nu mai vorbesc la unii) doriti sa aveti clienti la mediere? Doriti cu o asemenea atitudine sa vina lumea cu multa incredere la mediere? Cand noi suntem tensionati si invrajbiti vreti sa-i detensionati pe altii si sa le rezolvati problemele? Niciodata nu se va intampla!Doar daca devine obligatoriu! E o iluzie sa credeti asa ceva. Exact cum bine zicea cineva: au trecut pe la mediator doar ca e mai ieftin! Altfel s-ar duce cu mult succes pe instanta, chiar daca stau cu anii pe acolo! Nu aceasta este medierea, nu acesta este sensul ei, ea implica foarte mult latura umana din noi,creativitatea noastra, inteligenta noastra de a lucra cu oamenii si de a-i aduce pe o anumita cale. V-ati gandit daca ati fi alesi in Consiliu ce ati reusi sa faceti pentru mediere? Cu cat ati schimba lucrurile fata de ceea ce este acum? Care ar trebui sa fie mecanismele prin care sa o faceti? Ati avea si succes? Cat v-ar ajuta colegii d-voastra mediatorii si cat nu? Eu zic sa ne apucam de treaba serios, sa facem medierea asa cum este ea sa mearga si cand o sa acumulam destula experienta, atunci sa ne apucam de modificari caci pana la urma totul este perfectibil! S-au facut cel putin 1000 de medieri in tara? Sunt mai multe , sunt mai putine? Aproape ca nu revine nici macar una de mediator. Si atunci de unde avem deja o statistica din care sa tragem concluzia ca nimic nu este bun din acest tip de mediere? Vorba unui prieten: Asteapta sa fi invitata la dans ca sa poti refuza!

    RăspundețiȘtergere
  8. Se poate sa fie si ce spui tu ca cineva ca sa se ocupe doar de voturi....totul e posibil in ziua de azi....oricum trebuie sa detina multe calculatoare si sa fie prieten cu multi din tara....Oricum acest sondaj nu poate fi trucat!!!!
    Sincer eu ma asteptam ca altul sa fie rezultatul sondajului(dar inca nu s-a terminat)......dupa parerea mea e greu sa fii la conducere si e mai usor sa critici....dar...
    Ma asteptam sa vad comentarii adevarate nu critici....ma asteptam sa vad solutii nu razbunari.....ma asteptam sa vad....ADEVARUL si nu minciuna....ma asteptam sa voteze mai multi....nu sa citeasca si atat....ma asteptam ca mediatorii sa spuna nu sau da....nu sa taca....dar se pare ca trebuie sa mai asteptam pana ne trezim cu adevarat!!!

    RăspundețiȘtergere